Agenda

Després del referèndum sobre la UE i la dimissió de Cameron: unitat per forjar la revolta contra l’establishment

24/06/2016

Charlie Kimber, membre del Socialist Workers Party, organització germana d'En lluita a la Gran Bretanya

cameron_resigns_web

David Cameron ha dimitit. El vot en el referèndum sobre la UE pel Leave (sortida) ha esvalotat al partit conservador, i ha sumit als establishments britànics i europeus en una profunda crisi. La desesperada aposta de Cameron ha fallat, i ara el seu partit es divideix per la meitat. Els preus de la lliura i les accions britàniques estan caient, i els “amos de l’univers” han sentit el dolor del rebuig.

Tot i que l’opció Remain (romandre) va tenir el suport de tories (conservadors), laboristes, l’SNP, Plaid Cymru, els demòcrates liberals, els Verds, el Sinn Féin, pràcticament tota la patronal i el món de les finances, milers de “alts executius” i líders de dotzenes d’estats inclosos els EUA, més de la meitat dels votants va optar per Leave.

És hora que tota la gent d’esquerra i antiracista, independentment del que van votar, s’uneixi per lluitar contra l’austeritat, la destrucció dels serveis públics, els atacs als refugiats, la islamofòbia i els feixistes que van crear les condicions per a l’assassinat de Jo Cox. Els polítics, els rics i els poderosos que estan tan acostumats a sortir-se amb la seva han patit un enorme revés.

Revolta

Com a tantes altres parts del món, al Regne Unit hi ha una revolta contra aquelles persones que ocupen els llocs de poder. Pot ser dirigida cap a l’esquerra o cap a la dreta; és el nostre deure donar-li forma.

La dreta tractarà d’utilitzar el vot Leave per aprofundir el racisme. És un perill, però lluny de ser inevitable. És mentida que els milions de treballadors i treballadores que van votar Leave són totes racistes. El corrent principal de la campanya Leave va ser encapçalada per racistes i forces de dreta horribles, és cert; però una gran part dels vots Leave anava en un altre sentit.

Una enquesta duta a terme just abans de la votació va mostrar que la majoria dels votants pel Leave pensaven que la immigració té un impacte positiu o nul en les zones on hi viuen. I una cinquena part opinava que la immigració és positiva per al Regne Unit en el seu conjunt.

Una altra enquesta reflectia que un terç dels votants laboristes en les eleccions generals de 2015, així com un terç dels votants verds, donarien suport a Leave.

Hi ha profunds pòsits d’amargor i frustració arreu de Gran Bretanya. El vot Leave ha representat, per a molta gent, un rebuig a una UE no democràtica i controlada per les corporacions, així com a les elits polítiques britàniques. La revolta contra els rics i poderosos s’ha de construir sobre aquesta base.

Democràcia

És una tragèdia que el partit laborista no donés suport a Leave. Si ho hagués fet, el debat hauria girat més entorn de la democràcia, trencar amb l’austeritat i resistir al control corporatiu, i no tant sobre racisme. En lloc d’això, en fer campanya al costat dels conservadors per Remain, alguns parlamentaris laboristes s’han aïllat de seccions substancials dels i les treballadores.

Durant la campanya, diverses figures importants del Partit Laborista, des de Tom Watson i Ed Balls fins a John McDonnell i Len McCluskey, han posat en dubte l’actual dret dels ciutadans de la UE per venir a Gran Bretanya.

Jeremy Corbyn no ho va fer. Ara hauria de fer una crida a accions contra l’austeritat i el racisme, i demanar als líders sindicals que facin el mateix. Aquesta és la millor oportunitat per forçar unes eleccions generals per a les quals, diu Corbyn, el seu partit n’està llest.

L’organització Socialist Worker [germana d’En lluita a Gran Bretanya] va fer campanya a favor d’un vot anti-racista, anti-austeritat i socialista per Leave. Estem encantades que Leave hagi guanyat. Sabem que la campanya #Lexit (Leave d’esquerra) ha tingut, en gran part, un efecte marginal. No obstant això, hem estat capaces d’assegurar que hi havia una veu anticapitalista pel Leave, que no sucumbia al racisme.

Racisme

Som conscients que una part substancial de la gent que van votar Remain ho va fer perquè van sentir que era la millor manera de fer retrocedir el racisme de Nigel Farage i Boris Johnson. D’altra gent estava convençuda que la UE defensa els drets de la classe treballadora i que un vot Leave enfortiria les vils forces de dreta.

No hi vam estar d’acord. Però és fonamental que tothom s’uneixi a l’esquerra per fer fora els tories i lluitar contra el racisme. Hem d’unir-nos en les lluites contra el racisme, la islamofòbia i en suport de les persones refugiades, la construcció de la marxa a la conferència tory a Birmingham el proper 2 d’octubre, donar suport a les vagues dels i les mestres a Anglaterra i totes les altres vagues, defensar l’NHS (Sistema Nacional de Salut), combatre la degradació ambiental i la fractura hidràulica, i molt més.

No hem de permetre que els conservadors es recuperin. Hem de lluitar per assegurar-nos que aquesta crisi acaba amb la dreta destrossada i l’esquerra anti-racista més forta.

En un moment de crisi necessitem accions, no només declaracions. Com més vagues, protestes i ocupacions hi hagin, millor serà el resultat d’aquest vot Leave.

Diem: fora tories! Abaix l’austeritat! Suport a les immigrants! Eleccions generals ja!

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×