Agenda

Aturem el 3+2 a les universitats

02/03/2016

Sergio Lopez

aturem32

La nostra educació superior es troba en perill. El cost actual del graduat en dret es de 12.000€, consta de 4 anys de carrera a preu de 1.500€ per any i un master costa entre 5.000 i 8.000€, sense el qual és imposible exercir d’advocat. Amb el canvi, que es vol implantar, la carrera pasarà a ser de 3 anys, més 2 anys de master. Quant es veurà incrementat el cost de la carrera per poder col·legiarse com advocat?

El passat mes de desembre, es va realitzar un referéndum, a les 6 universitats públiques de Catalunya, que va obtenir un resultat de 90% en contra al Reial Decret, del Ministeri espanyol d’educació, cultura i esport, mes conegut com el decret 3+2. Fruit del pla de reformas de l’educació superior i la investigació a l’Estat espanyol del Govern del Partit Popular amb el que es persegueix una estrategia europea per a promoure l’excelencia docent i científica, l’internacionalització del sistema universitari i la seva modernització. Sota aquesta denominació, es trova una estrategia amb la que es persegueix privatitzar i mercantilitzar l’educació universitària, per així poder adaptar la Universitat i l’estudiantat als interessos dels oligopolis empresarials.

No vull entrar a comparar els preus catalans, amb el de les altres comunitats autònomes, on existeixen diferències econòmiques destacades en la seva matriculació. Tampoc vull comparar-los amb els d’altres països europeus, on es premia econòmicament a l’estudiantat que gaudeix de transport públic gratuït. El problema que avui tenim davant, és una llança, amb la que es vol assasinar l’educació universitaria de la clase treballadora. La seva punta, va ser clavada, amb l´aplicació del pla Bolonya a finals del 2010, fet que ha supossat allò que moltes ens temiem amb la seva aplicació, imposibllitat de compaginar estudis amb un treball, degut a l’obligació d’asistència a les classes i realizar tasques periódiques, sobre les diverses materies que s’estudien a les carreras. Una precarització de la docència, on predomina el profesorat auxiliar, que es troba obligat a compaginar el seu treball docent amb altres activitats laborals.

Desde Lisboa, enmarcat al pla Europa 2020, s´amaga l´EU2015, que el nostre estimat i desterrat ministre Wert no va dubtar en asegurar que s´implantaría a finals de 2014, juntament amb LOMCE, la que no em vull aturar a analitzar, pel que suposa un intent de canvi a l´educació secundaria, la mateixa que cursen els estudiants que veurán desapareguda la possibilitat d’accedir a estudis universitaris, si es consigueix l´aplicació d´aquesta reforma.

Altres punts que es persegueixen amb aquesta reforma, es la desitengració de carreres amb les que l´alumne pot obtenir un pensament critic i reflexiu, fusionant-les dins d´altres carreras més productives segons la mirada capitalista, cosa sobre la que l’estudiantat ni tant sols ha pogut pronunciar-se. Una competició entre universitats, on aquelles que aconsegueixin la col·locació de més personal qualificat, posicionant-se a la part alta del rànquing europeu (Campus d’Excel.lencia Internacional) podran rebre una major financiació. La creació d’un denominat Consell d´Universitat, composat per 21 o 25 membres i del qual només forma part un estudiant, destrueix d´aquesta forma la participació de l’alumnat en les decisions que es prenguin. Per últim, una cosa que resulta realmene esclaridora de les intencions subjacents d´aquest reforma, és que la rectoria no haurà de ser necessàriament ocupada per una persona docent universitaria.

Després de desgranar, punt per punt, la reforma universitària que es pretén aplicar, no deu resultar complicat descubrir l´intenció de grans empresas per monopolitzar el mercat laboral, l’encariment amb el que es pretén enriquir els bancs mitjançan les sol·licituds de préstecs i dificultar encara més la possibilitat de d’arribar als estudis universitaris a les classes populars. Per tot això mostro el meu rebuig total a aquesta reforma i mostro la meva solidaritat amb totes les companyes que secunden aquesta vaga.
Perque ens volen veure arrosegats com culebres, aquesta va per tu company!

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×