Agenda

Aturem l’ofensiva sexista

23/07/2013

Redacció. El Govern del PP està intentant maquillar el seu atac als drets de les dones i les persones LGTBI -una ofensiva sense precedents des del franquisme- com una via per pal·liar la crisi. Diuen que prioritzen i aprofiten per discriminar. L’opressió s’està afilant amb el ganivet del conservadorisme més carrincló i el govern de l’austeritat fereix amb les seves polítiques a les classes populars que més pateixen la crisi.

Aquesta passada setmana ha estat especialment dura amb l’anunci de tres mesures que mostren l’aposta d’aquest govern per la violència contra la dona i la imposició d’un patró familiar tallat per les tisores del conservadorisme retrògrad. I és que els atacs vénen de molts fronts i de lluny. Les retallades en el pla laboral (des de la primera reforma fins a la caducitat dels convenis, que albergaven clàusules d’igualtat) i la contracció i privatització dels serveis públics, suposen posar sobre les espatlles de les dones el pes de les cures. Per a això, reafirmar la ideologia conservadora de dona mare sacrificada i heterosexual és clau. D’aquesta manera, la situació imposada per les retallades intenta ser justificada per valors retrògrads i discriminaris defensats des de les institucions. La quadratura del cercle que ens lliguen al coll.

L’ofensiva específica del govern de PP contra els drets de la dona s’està mostrant amb una claredat encegadora. El pla reproductiu, l’altra cara de la moneda que aposta per la resituació de la dona en l’esfera de cures (i que reforça l’aprofundiment de la precarietat laboral), està ocupant l’agenda del govern a marxes forçades. La restricció de la interrupció voluntària de l’embaràs anunciada per Gallardón, l’exclusió de dones lesbianes i solteres dels tractaments de reproducció assistida de la sanitat pública, i el nou i terrible registre de dones víctimes de violència de gènere (que només comptabilitzarà com a tal les dones ferides que romanguin un mínim de 24 hores a l’hospital) deixen clar que el PP governa massacrant. Mentre ens obliguen a les dones a parir i a ser cuidadores, ens diuen amb qui ho hem de fer (com si ho haguéssim de fer amb algú) i, a més, ens aboquen a relacions de violència protegides per l’Estat. És una situació gravíssima a la qual hem de respondre amb moviments massius i unitat des dels moviments socials, els centres de treball i els carrers.

De fet, la resposta al carrer, amb moviments de dones i homes per defensar el dret a la reproducció assistida o l’avortament, estan emergint com fa dècades que no apareixien. L’amplitud del Moviment 15M, el nou feminisme anticapitalista i la unitat que s’ha anat forjant en els últims anys estan creant un escenari on es construeix, a poc a poc, un moviment feminista més arrelat a les lluites i més combatiu. El sexisme, la crisi de cures i el control reproductiu són temes claus per combatre l’austeritat.

Cal tombar el govern de l’opressió. Per a moltes dones, serà aviat una qüestió de vida o mort.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×