Agenda

Brasil: la lluita per un transport gratuït es posa en marxa

19/06/2013

Per Sean Purdy. São Paulo era un camp de batalla la nit del 13 de juny, quan la policia antiavalots va atacar brutalment una manifestació pacífica del moviment contra les tarifes, que està protestant per l’augment del preu de l’autobús i el metro.

Tot i la massiva repressió policial i la intransigència dels governs municipals i estatals, el moviment contra les tarifes ha realitzat quatre grans manifestacions en les dues últimes setmanes a São Paulo, la major ciutat d’Amèrica Llatina.

Les enquestes mostren que una majoria dels residents donen suport a les manifestacions. Les protestes s’han estès a altres ciutats brasileres que també s’enfronten a augments en les tarifes de transport públic, i s’han produït manifestacions de solidaritat organitzades o previstes a dotzenes de ciutats d’Europa i Amèrica del Nord. S’han rebut també missatges de solidaritat dels manifestants a la plaça de Taksim, a Turquia.

Centenars de vídeos i testimonis, tant dels manifestants com dels mitjans de comunicació, mostren que durant les protestes, la policia va disparar gas lacrimogen i bales de goma de forma indiscriminada contra els manifestants pacífics, periodistes i transeünts. Desenes de manifestants han resultat ferits, juntament amb almenys vuit periodistes, un d’ells va quedar cec d’un ull per l’impacte d’una bala de goma. Imatges de vídeo publicades a YouTube mostren l’abast de la violència.

El moviment contra les tarifes, que està format per estudiants de secundària i de la universitat, sindicalistes i activistes d’un ampli sector dels moviments socials, va organitzar la seva primera protesta poc després que les tarifes de bus i metro s’incrementaran en un 6% el 2 de juny.

El govern municipal de São Paulo encapçalat per Fernando Haddad, del Partit dels Treballadors (PT), afirma que els increments estan per sota de la taxa d’inflació. Però molts analistes han demostrat que en els últims 20 anys, el cost del transport públic ha augmentat molt per sobre de la inflació, de manera que São Paulo és la ciutat amb el transport públic més car d’Amèrica Llatina.

Les protestes
Les protestes es produeixen en un moment de creixent descontent amb les polítiques neoliberals dels dos principals partits del Brasil, el Partit de la Social Democràcia Brasilera i el PT. Els activistes han demostrat que la política d’aquests dos suposats rivals és exactament la mateixa: fer que el Brasil sigui segur per als negocis, descuidant les massives disparitats socials i les desigualtats al país.

Els polítics de tots dos partits han condemnat les protestes, com ho ha fet el govern federal del PT. Però molts activistes de base del PT han participat en les manifestacions, juntament amb militants del Partit del Socialisme i la Llibertat.

Al mateix temps que han esclatat les protestes contra els augments de tarifes, activistes de tot el país s’han manifestat en contra dels preparatius de la Copa del Món de futbol de l’any vinent a Brasil. Milers de milions s’han gastat en estadis i milers de persones han estat desplaçades de les seves llars, en un esforç que ha impulsat els guanys de les grans empreses i produït pocs beneficis per a la població.

Les notícies de l’atac de la policia contra els manifestants pacífics ha corregut per tot el món, i ha provocat accions de solidaritat. A San Diego, desenes de persones es van reunir per una marxa i míting el 16 de juny. “Som aquí per demostrar que sabem el que està passant, i que donem suport a les persones que protestaven”, va dir l’organitzadora de la trobada Roberta Goulart.
Goulart i altres persones també reconeixen com les protestes contra els augments de tarifes de transport connecten amb el descontentament sobre altres temes, com ara la construcció dels Jocs Olímpics i la corrupció del govern. “Paguem molts impostos, i va a les butxaques dels polítics, no per a l’educació i la salut”, va dir Felip Barbiere.

Al Brasil, els organitzadors esperen que desenes de milers de persones, incloent grans contingents de sindicalistes i activistes dels moviments socials, participin en la propera manifestació del moviment a São Paulo. Com diu el lema del moviment: “Si augmenten les tarifes, São Paulo s’aturarà”.

Sean Purdy és membre de Revolutas, organització germana d’En lluita a Brasil, i del Partit del Socialisme i la Llibertat, i participa en el moviment contra les tarifes a São Paulo.

Article extret de SocialistWorker.org

Traducció: Oriol Alfambra

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×