Agenda

Capgirem Vic: construint la ruptura des del municipi

17/12/2014

Steve Cedar

Portada YOUTUBE Capgirem 00

El passat diumenge 14 de desembre, es va presentar la candidatura municipalista i rupturista “Capgirem Vic” davant de més de 100 persones, que venien a escoltar no les paraules de polítics assegurant a la gent que faran tot el que puguin per la gent, sinó demanant a la gent que participin en un moviment de base i democràtic que vol desafiar el poder municipal i proposa reemplaçar-lo, capgirar-lo, amb una política participativa i transparent, que ve des de baix amb la involucració del veïnat i els moviments socials.

Capgirem Vic ve d’una iniciativa que va començar a prendre forma el juny de 2014 quan la CUP de Vic, en la seva assemblea, debatia com presentar una candidatura rupturista i independentista a les properes municipals amb més obertura i amb una relació important amb els moviments socials de la ciutat, i l’experiència dels darrers 2 anys havia mostrat que entre les forces del Procés Constituent, amb gairebé els mateixos arguments, i altres persones, activistes a la ciutat en campanyes contra el feixisme i racisme, activistes a la PAH, activistes pels drets socials, el moviment ecologista o la solidaritat internacional, hi havia molta gent que podria sumar-se a una candidatura assembleària i d’esquerres, es va decidir apropar a la gent del PC per compartir idees.

Eixamplant la Unitat Popular

Com diu Joan Coma, de la CUP Vic i un dels impulsors de la candidatura: “Assumint que la unitat popular anava més enllà dels espais als que fins aleshores havia estat capaç d’arribar, la CUP va decidir apropar-se a aquells i aquelles amb qui s’havia trobat, colze a colze, en les mobilitzacions dels darrers anys. Modestament, penso que això ha estat fruit de la coherència i l’autoexigència de l’assemblea de la CUP de Vic, perquè a més de ser la segona força democràtica del consistori vigatà, viu un moment de treballada expansió. Tanmateix, per transformar Vic calia sumar els esforços de molta més gent. Així, durant el mes de juny, l’assemblea de Vic de la CUP i la de Procés Constituent és trobaven per intentar impulsar una candidatura municipalista, de base assembleària, amb vocació d’esdevenir majoritària i referent de l’esquerra a la ciutat.”

Des de llavors, i fins a la presentació han hagut unes 6 assemblees obertes, i cada vegada més persones s’han anat sumant al carro, participant en les comissions: drets socials, habitatge, economia, transparència, llistes, cultura, codi ètic, etc.

Què representa una candidatura rupturista per a la gent que s’hi ha involucrat? Segons Katia Juncks, activista a la ciutat, la candidatura significa “Un espai on podem expressar la indignació amb tot el que està passant a Vic en termes d’injustícia social. Un espai on la crítica indignada a tot el que està passant troba un grup de persones que et donen l’oportunitat de construir una cosa nova amb ètica social. Tenim l’oportunitat de fer propostes per capgirar tota aquesta situació social, laboral, educativa, econòmica local … és un espai on hi ha l’oportunitat de canviar-ho tot en nom de la justícia. Capgirem Vic és un espai per criticar i construir una alternativa municipalista “.

Sara Blázquez, una altra activista de la ciutat comenta: “Mai Abans havia format part de cap organització política, malgrat estava d’acord, com ara, amb iniciatives que fomentin el poder popular, la transparència, la justícia social, l’anticapitalisme, l’economia social, etc. Pensava que la meva manera de lluitar “per canviar el món” havia de ser en el meu dia a dia, fent les meves activitats quotidianes de la manera més conseqüent possible amb les meves idees. El cas és que ara sí que m’he decidit a prendre partit i a sumar-me a l’assemblea de Capgirem Vic. Perquè aquesta meva feina quotidiana, sumada a la resta de feines quotidianes de la resta de persones de l’assemblea te molta més força per canviar el món, o en aquest cas, la ciutat. El que em motiva és que és un espai on puc ser jo mateixa, on tinc la llibertat de participar allà on em senti més còmoda i fins on em sigui possible. Els debats de les assemblees em permeten aprendre de les experiències de la resta de companys i companyes. Penso que el més motivador és la feina col·lectiva. És el que dóna força per treballar per aquesta proposta trencadora, que vol ser als barris, a la cultura i a totes els cases.”

Una eina de la gent i per la gent

Estem construint una candidatura de les lluites, hi ha molta gent treballant en molts fronts. Ara la candidatura és una oportunitat d’aglutinar totes aquestes lluites. El manifest de Capgirem Vic ha aconseguit el seu primer objectiu, tenir 200 signatures d’adhesió, amb persones de tots sectors de la societat: sindicalistes, treballadors/es del sector càrnic, professors/es, estudiants, gent que treballa a la sanitat, professionals, treballadors culturals, aturats/des, tots i totes amb una perspectiva en comú: el desig de canviar les coses des de baix.

Dissabte passat al mercat activistes de Capgirem Vic estaven repartint les últimes octavetes al carrer anunciant la presentació el dia següent. Un home immigrant de Colòmbia preguntava, “Esteu contra el racisme? Si esteu en contra el racisme i els feixistes que tenim aquí, estic amb vosaltres”. El dia següent va venir i va deixar les seves dades per participar a la propera assemblea.

Finalment, Nil Puigvila, regidor de la CUP a Vic i membre de Capgirem Vic, comentava: “la candidatura àmplia de Capgirem Vic no és fa amb una idea de coalició entre dos subjectes polítics, sinó que és fa des del convenciment, donada l’experiència, que hi ha una majoria social a Vic que és conscient que estem vivint una profunda crisi de la democràcia i que és necessari un reapropiament per part de les persones de l’Ajuntament, un institució que ens pertany però que cada dia és mes inaccessible. Som conscients que la CUP, malgrat estar al carrer, no representa totes els sensibilitats que estan per un canvi social profund, però en canvi comparteix aquest objectiu amb tothom. Cal doncs articular una nova eina capaç de tirar endavant una candidatura de base municipalista i assembleària, amb una àmplia participació de tots els moviments socials i persones a títol individual, amb capacitat de guanyar la institució per a redemocratizar l’Ajuntament. I aquesta eina no és altre que Capgirem Vic.”

Les bases estan posades, el programa està en progrés, els debats son constant, i de vegades, hi ha conflictes fruit de les diverses cultures polítiques que ens hem posat a treballar plegades que sens dubte cal superar. Hi ha gent amb molt experiència política, i altres que és la primera vegada que participen d’una iniciativa electoral, però fins ara la cosa funciona i avança. El projecte és el de prendre el poder a nivell municipal, i en una ciutat com Vic, podria ser un canvi molt radical. La ciutat dels sants màrtirs, i dels cacics còmodes i acomodats també. Capgirem Vic per retornar-la a la gent, sense cacics, ni corrupcions, ni feixistes, ni oportunistes. Ara toca guanyar.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×