Agenda

Contra l’homofòbia no volem paper mullat

19/05/2015

Àlex Rosa i Gandia

IMG_0176
Enguany, el front d’allibermanet Gai de Catalunya i ha celebrat 40 anys. Han estat uns anys de lluita que, finalment, han aconseguit l’aprovació de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

Aquesta llei dóna un marge de temps d’un any a les institucions per tal que puguin desenvolupar la seva aplicació però, ara per ara, quan estem a pocs mesos d’arribar a l’any, hem pogut veure com només s’ha aplicat un 1% de la llei.

Entre les jornades que s’han fet al llarg de la setmana passada setmana i que van culminar diumenge 17 de maig amb la lectura d’un manifest i una concentració a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona, hi va haver una xerrada per a presentar l’informe de l’estat de l’homofòbia a Catalunya per part de la FAGC i l’Observatori Català Contra l’Homofòbia. En aquesta ocasió, una portaveu de la Generalitat, concretament del Departament de Benestar i Família, va explicar tot el que s’està fent al respecte i va concretar el desenvolupament que s’està fent a les escoles.

Sóc mestre, tinc 30 anys i sempre he aplicat aquesta llei a l’aula. No per infringir res sinó perquè l’eradicació de l’homofòbia cal començar-la per les escoles i com a persona homosexual que he patit aquesta discriminació, les rialles, el menyspreu… i no vull que cap dels meus i les meves alumnes se sentin malament per l’amor, que no és cap crim. Volem viure plenament en llibertat.

Malauradament encara estem molt endarrerits per tenir valors d’inclusió plenament, fins i tot per traslladar-ho als alumnes com a valor necessari i ser persones respectuoses amb les persones LGTBI. A la meva aula mai he necessitat una llei que em digui com tractar-ho, només he aplicat el sentit comú però, sabem que, el sentit comú, de vegades, és el menys comú dels sentits. Això no pot quedar només en una llei en paper. Cal una aplicació immediata.

Es va parlar de la difusió que se n’ha fet a les escoles, als docents, al funcionariat, l’oferta de formació per a mestres. Si no fos mestre hauria pensat que tenim unes institucions que són una meravella però, des de l’aula es pot dir clarament que tot això és mentida. No se’ns ha format, ni tan sols s’ha explicat quins àmbits d’aquesta llei hem de tractar a l’escola. L’oferta potser ha existit però a un preu de 140€ el curs. Gairebé un any després, ningú coneix la llei a les escoles.

Es va al·legar que les institucions són lentes però, tots sabem que només funcionen ràpid quan hi ha rèdit econòmic com per exemple, desplegar les proves de tercer de primària de la llei Wert amb dues setmanes d’antelació.

Quan es tracta de persones, amb una llei redactada per fer d’aparador d’un fals benestar social i només maquilla el capitalisme i les polítiques neoliberals, ja n’hi ha prou. Després de 40 anys de lluita, ara és l’hora de passar de la redacció a l’acció.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×