Agenda

Crida per Badalona: ara ens toca a nosaltres

04/12/2014

Jose Téllez

cridabdn2

Una ciutat molt gran, desestructurada, dividida per l’autopista i acomplexada a l’ombra de la gran capital. Badalona ha tingut, els darrers anys, molt poques oportunitats de sentir-se subjecte de canvi i peça important del país. Els primers governs d’esquerres van desfer gairebé tot el teixit associatiu construït durant la lluita antifranquista; no hem tingut moviments socials locals de masses, i les lluites que s’han generat sempre han actuat com a caixa de ressonància de les que es produïen a Barcelona. No vam ser capaços de fer la nostra consulta per la independència el 2011, i no vam saber construir una alternativa al desgast dels anys del tripartit al govern municipal.

Tot això va crear terra fèrtil per a que el PP local iniciés un experiment populista que es personifica en la figura de l’actual alcalde Xavier García Albiol, que ha sacsejat la ciutat els darrers 4 anys de govern a cop de repressió política, corrupció, racisme i desgovern generalitzat (fora dels gabinets de premsa). La seva recepta populista no ha resistit la marea de canvi democràtic i social que irromp el 15 de maig de 2011, i que es visualitza a la ciutat amb fortes mobilitzacions per les vagues generals, un fort moviment contra les retallades, un ascens meteòric de l’independentisme i un augment de la capacitat d’organització, coordinació i autogestió de la majoria d’entitats i moviments existents a la ciutat, siguin aquests educatius, culturals, polítics, esportius, etc.

Durant aquests anys s’han creat lligams i confiances entre nous activistes i militants d’organitzacions d’esquerres. Han estat 4 anys d’aprendre mútuament els uns dels altres, de conquerir antics espais de lluita i crear-ne, juntes, de nous. De comprovar empíricament que allà on tot està per fer… tot és possible. Per tot això considerem que hem superat una etapa i cal passar d’estadi; que aquest cicle de lluites socials no es pot tancar sense poder infiltrar-se a les catifes del poder local i estirar les institucions fins a que tombin cap a les dinàmiques dels barris i dels moviments populars.

Sota aquesta premissa alguns companys i companyes que responem a militàncies tant diferents com la CUP, EUiA, Revolta Global, el 15M o el moviment veïnal, i que ens hem trobat dia a dia a la ciutat lluitant colze a colze per convocar les vagues generals, construint espais de coordinació de lluites com l’àgora i els plens alternatius, omplint la Plaça de la Vila en nombroses ocasions per demanar el dret de decidir de la ciutadania badalonina el 9N… decidim promoure un manifest que anomenem “Crida per Badalona” i que, amb l’ajut de personalitats públiques i militants “de referència”, presentem en públic amb gran èxit, aconseguint 250 signatures validades on-line en poques setmanes.

El manifest inicial exposa el marc programàtic mínim amb el que el grup promotor i els primers signants intentem respondre a les quatre crisis instal·lades a la ciutat: tres son compartides amb la resta del país (crisi de sistema democràtic, de sistema productiu i crisi nacional i de model d’estat) i una que és d’excepcionalitat a Badalona al tenir un alcalde del PP, que respon més a una manca de credibilitat dels partits d’esquerra tradicional que a l’acció de García Albiol.

La feina del grup promotor s’acaba al finalitzar el passat dissabte 29 de novembre l’anomenada “Crida”, que no és més que una jornada constituent organitzada en grups de debat temàtics i una assemblea conclusiva on s’assenten les bases per començar a construir una candidatura ciutadana i de ruptura per a les properes eleccions municipals del maig de 2015.

Un ampli nivell de consens al voltant de la proposta del grup promotor ens dota d’uns documents programàtics que ens permeten avançar en ferm cap a una campanya que farà història a la ciutat: mesures d’urgència social per a tots els barris, control democràtic exhaustiu a tots els nivells del poder municipal, un codi ètic per recuperar la confiança en l’acció política amb limitació de mandats i rotació de càrrecs, un esquema organitzatiu de baix cap a dalt i dinàmic, que obri espais de decisió telemàtics per a tots aquells i aquelles que no poden apropar-se a una assemblea però que volen ser protagonistes del canvi.

Les properes setmanes abans de finalitzar l’any seran decisives per a aixecar la bastida d’aquesta nova eina badalonina d’apoderament popular, i començar un nou any 2015 amb el repte de col•locar la ciutat al lloc de sortida del procés constituent municipal que ja està en marxa al país.

Jose Téllez és membre de la Crida per Badalona

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×