Agenda

Crida per Sabadell: ruptura i empoderament popular

18/11/2014

Txell Bru

general

La Crida per Sabadell és una candidatura unitària que comença a caminar el passat mes de juny promoguda pels grups locals de l’Entesa per Sabadell, la CUP i el Moviment Popular de Sabadell. És un projecte que està obert a totes les veïnes de la ciutat i que ha mostrat, des dels seus inicis, una clara voluntat de confluència amb grups que comparteixen interessos similars a la nostra ciutat com Procés Constituent i Podemos.

Un possible acord més ampli per les properes municipals resta únicament supeditat al manteniment d’una sèrie de principis bàsics. En primer lloc, una estratègia de ruptura com a eix bàsic d’acció política de la candidatura. L’objectiu d’obtenir regidores a l’Ajuntament és només el mitjà per aconseguir l’objectiu final: desenvolupar un programa que posi les institucions al servei de les classes populars; per fer-ho, és necessària una transformació radical de la pròpia institució que permeti canviar totalment la distribució de la sobirania.

Tenint en compte el context de crisi, que ha suposat la devaluació dels serveis públics i l’endeutament dels consistoris, cal encarar els reptes amb una clara vocació rupturista que permeti, mitjançant l’empoderament popular, guanyar el màxim d’autonomia per desenvolupar sobiranies, especialment l’econòmica-productiva, de la qual dependran la resta: sobirania popular, reproductiva i de cures, energètica, alimentària, residencial, cultural, de l’espai públic, i nacional. La sobirania econòmica és, és clar, la fonamental, enfocada en el desenvolupament de processos productius que garanteixin, d’una banda, l’ocupació, i de l’altra l’abastiment de béns i serveis a la comunitat.

Empoderament popular, doncs, com a repte fonamental del municipalisme, i confluència del màxim d’agents possibles que participen a les lluites socials a la ciutat, aprofitant així l’experiència de l’Entesa com a oposició a l’Ajuntament, de la CUP al Parlament, i també de tots aquells grups i persones que fins ara no han participat en la política institucional, donant valor així a tots els projectes previs que s’han bolcat en la candidatura.

Establir la ruptura com a eix bàsic porta implícit el següent punt: mantenir una posició crítica respecte tots els partits d’esquerra que han participat dels governs Bustos i assumir que la unitat de les esquerres no és possible a Sabadell. Aquesta posició exigeix, tal i com es desenvoluparà en el Codi de Conducta que s’aprovarà properament, establir com a condició fonamental que les persones que han format part d’anteriors governs municipals no vagin a la llista electoral ni participin dels espais d’intervenció institucional ni puguin ser alliberades. En la mateixa línia, s’estableix un màxim de dues legislatures per a càrrecs electes i alliberats, sempre evitant la duplicitat de càrrecs, i es fixa que els salaris de les persones amb dedicació exclusiva no superi en cap cas l’import de tres vegades el SMI. La candidatura ha de ser transparent des del principi i el seu funcionament assembleari, de manera que l’Assemblea sigui sobirana i no estigui subjecta a cap partit o organització nacional. En qüestions d’estratègia, la Crida no renuncia a la desobediència com a eina de transformació i de canvi, i participarà activament del municipalisme alternatiu comarcal que formen les CAV (Candidatures Alternatives del Vallès).

Tots aquests principis estan recollits en la ponència política que, juntament amb les ponències comunicativa i organitzativa, es va debatre i aprovar en l’Assemblea fundacional del passat 4 d’octubre, en la qual van participar unes 130 persones.

En la darrera Assemblea del passat 13 de novembre, es va escollir l’equip dels quatre portaveus, els membres de la Secretaria Tècnica i la Mesa. També es van reorganitzar els diferents grups temàtics, al voltant de les diverses sobiranies i es van articular dotze grups de zona que s’encarregaran de difondre les propostes de la Crida a tots els barris de la ciutat, així com de recollir les demandes populars d’una forma més propera. També es va presentar la proposta de Codi Ètic i de Conducta, obrint un període de debat que ha de culminar amb la seva aprovació en una propera trobada.
Finalment, es va presentar la campanya, amb l’eslògan (Re)Construïm Sabadell, i l’acte de presentació el proper 29 de novembre, que comptarà amb la presència, entre d’altres, de David Fernández -diputat al Parlament per la CUP-AE-, Virgínia Domínguez -regidora a l’Ajuntament per l’Entesa- i Néstor Salvador -Sindicato Andaluz de los Trabajadores (SAT)-, i que vol ser un pas més en l’apertura de la Crida a la ciutat.

Txell Bru és membre d’En lluita i participa a la Crida per Sabadell

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×