Agenda

Daouda Dieye: “Si els manters som ‘il·legals’ no podem fer res legal”

21/07/2016

Hem tingut ocasió de parlar amb Daouda Dieye, un dels portaveus del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona. Entrevista realitzada per Isaac Salines

IMG-20160720-WA0002

Com és la vida d’un manter a Barcelona?

Els senegalesos que arribem aquí [hi ha manters de diferents nacionalitats, però la senegalesa és de lluny la majoritària] ens ajudem mútuament, ho compartim tot. La solidaritat entre nosaltres és fonamental per sobreviure. És la nostra única alternativa; no rebem prestacions de cap tipus.

Nosaltres no vam venir a Espanya per vendre al carrer, sinó per millorar les nostres condicions de vida. Però quan arribes a Europa sense papers, et donen deures però no drets: deure de pagar, de cotitzar … però no et donen dret a treballar, a estudiar, a viatjar ni res. Alguns manters paguen la seguretat social d’autònoms, però no els serveix de res perquè no tenen cap lloc per vendre i l’ajuntament no fa res per ells.

Com és el vostre treball?

Vendre al carrer no és un treball digne, no té cap valor. Tampoc té futur; no podem seguir així fins als 80 anys. El somni de tots els manters és tenir una feina en què el respectin i no els mirin malament, on la policia no els persegueixi i els copegi. Imagina’t portar un sac pesat i estar al carrer gairebé des de les 11h del matí fins a les 23h de la nit per guanyar 30 o 50 euros. És molt dur. A més, la gent no et respecta, et veuen com un delinqüent, com un lladre; et diuen “il·legal”. Abusen, et diuen “vés-te’n al teu país, si aquí estàs patint”.

Per això us vau organitzar al Sindicat de Venedors Ambulants.

Exacte. Quan vius a l’Àfrica, et diuen cada dia a la tele que a Europa es respecten els drets humans i que hi ha llibertat. Tot això és mentida! I t’adones quan arribes aquí. La nostra lluita és pels drets humans, perquè la gent sàpiga que els que venem al carrer no som salvatges.

Hi ha molta manipulació mediàtica contra nosaltres. A França, un paio agafa un tràiler i mata un munt de persones. Els mitjans li donen una nacionalitat africana, però no és africà; és nascut a Europa. Aquest home segurament no coneixia la cultura africana ni tenia cap vincle amb Àfrica, més enllà del pare i la mare. El problema és que si neixes en un país on la gent et rebutja, l’odi que pateixes et farà odiar els altres, perquè l’odi s’encomana.

Com vau crear el vostre propi sindicat?

Els venedors al carrer no tenien qui els protegís, amb qui parlar dels seus problemes. Si et trenquen les cames, no tens cap assegurança. Qui se’n fa càrrec? Ningú! Si la policia t’atropella amb un cotxe, ningú es fa càrrec. Si et fiquen a la presó, com a Sidl Moctar, qui paga la multa? Ens vam organitzar perquè estem fotuts, perquè no ens podem quedar a casa de braços creuats.

Els inicis del sindicat van ser difícils, vam començar amb quatre o cinc. Però quan la gent veu interessos comuns en la lluita, llavors dóna el pas d’unir-se. Lluitem no per aconseguir objectius personals, sinó col·lectius.

A més, quan els manters van començar a veure que a través del sindicat podien comptar amb advocats quan els enxampés la poli (advocats no d’ofici, sinó voluntaris disposats a ajudar), la gent es va dir: òstia, per què no hi participo?

Quanta gent integra el sindicat? Com us organitzeu?

Fem assemblees setmanals amb 20, 30, 50 persones … depèn. Quan hi ha molta feina al carrer (per exemple, ara a l’estiu) hi ha menys assistència a les reunions.

A les assemblees discutim els nostres problemes del dia a dia, sobretot amb la policia. Hi ha companys tranquils, però també altres més nerviosos que responen a les provocacions de la policia. Parlem amb ells perquè no caiguin en el parany de la policia, com li va passar al company Sidl Moctar, que va respondre a una agressió policial i el van ficar a la presó. Dirigir un grup molt gran de persones és molt difícil.

A les assemblees parlem també d’altres temes. Cadascú explica com pensa que podem millorar les vendes i la nostra situació en general. Preguntem als companys qui vol seguir venent i qui no. Discutim propostes per les reunions amb l’ajuntament. Etcètera.

Tenim cinc portaveus, que ens hi vam oferir voluntàriament. Però no diem res que no li agradi als companys; tot ho decidim en assemblea. Aquí parla tothom, i votem. Si surt una proposta i hi ha molta divisió, esperem a la setmana següent per decidir.

Quines propostes han sortit de la vostra assemblea?

Quan no es reconeixen els teus drets, és molt difícil fer propostes. A l’inici vam dir: encara que siguin quatre hores al dia, que ens deixin treballar sense que la policia ens persegueixi. Altrament, podem estar deu hores al carrer sense vendre gairebé res, perquè els polis hi són.

L’Ajuntament insisteix que venem productes falsificats i que fem una activitat il·legal. Però si nosaltres mateixos som “il·legals”, no podem fer res legal. Han de legalitzar els nois; després ve tota la resta.

Hem proposat a l’ajuntament pagar impostos, canviar la mercaderia per vendre marques no falsificades … També vam proposar fer un mercat els dissabtes, però ens van respondre que nosaltres no sabríem organitzar-ho. Llavors vam començar a ocupar la Rambla tots els dissabtes de 17h a 20h amb el nostre “mercat rebel”, per demostrar que som negres però no som ximples.

Així doncs, sembla més aviat un problema de voluntat política.

Les institucions preferirien que cometéssim delictes de violència, per tal de criminalitzar més fàcilment. No els agrada que estiguem al port treballant. De res serveixen les propostes de l’ajuntament; van dir que impulsarien plans d’ocupació per a prop de 50 manters. Però si per exemple agafen a 10 i només asseguren treball a dos i fan fora els vuit restants, de què serveix? Molta propaganda en premsa, com si ja haguessin fet tot el que havien de fer, però no han fet res. Borden molt i mosseguen poc.

Només demanem treball i respecte. Fa poc, l’Ajuntament va dir que havíem d’anar als menjadors populars; per a nosaltres és un insult a la nostra dignitat.

Ja veig que no tens una opinió molt favorable sobre Barcelona en Comú.

L’esquerra blanca, en general, no coneix els problemes dels més pobres. A l’esquerra blanca només l’interessen els blancs, els votants. Nosaltres ens hem organitzat per convertir-nos en subjecte polític, perquè no parlin ni decideixin en el nostre nom. Si volen parlar sobre immigració, han de donar-nos veu a nosaltres. Jo puc ser el polític de la meva gent, perquè sé el que senten. Els polítics blancs poden documentar-se sobre la nostra lluita i fins i tot fer de portaveus, però no decidir per nosaltres.

Però nosaltres no estem contra Ada Colau ni l’ataquem. Fa el seu treball i no és fàcil dirigir una ciutat com Barcelona. Hi ha molta manipulació, com fa La Vanguardia o la Guàrdia Urbana, per atacar Barcelona en Comú. O els ciutadans falsos, aquests que diuen “jo no sóc racista, però no vull veure els negres al carrer”.

Quina ha estat la vostra experiència de coordinació amb altres col·lectius i lluites, com Tras la Manta o l’Espai de l’Immigrant?

Jo ja participava a l’Espai de l’Immigrant abans del Sindicat de Venedors Ambulants, fent feina de voluntari d’acompanyament, xerrades de sensibilització per canviar la imatge de l’immigrant, etc. És un treball d’empoderament, per canviar l’etiqueta del “pobre immigrant” per la de “lluitador” i “treballador”.

Com que no som ciutadans espanyols, no importa quant de temps portem vivint aquí. Als polítics no els importen els immigrants, perquè no podem votar. Si poguéssim votar, segur que vindrien a negociar amb nosaltres. Per això estem col·laborant amb la ciutadania d’aquí, les persones que poden votar.

Tras la Manta és una xarxa de suport amb almenys 350 persones, ciutadans que poden elegir l’alcaldessa o al president de la Generalitat. Ells tenen més força per negociar.

La gent de Tras la Manta surten al carrer a defensar-nos en primera línia contra agressions policials, ens assisteixen en reunions amb l’ajuntament o quan fem assemblees. Això és el que necessitem, i no que ens facin servir per guanyar alguna cosa. Estem farts d’això.

És molt bo treballar amb diferents col·lectius. La unió fa la força. Sols no anem enlloc.

Heu tingut alguna col·laboració amb algun sindicat existent?

No, que jo recordi. Potser es va donar mentre jo estava fora de Barcelona, però jo mai vaig tenir cap reunió amb un altre sindicat.

I amb altres col·lectius?

Sí, hi ha un munt de col·lectius que col·laboren amb nosaltres. Tras la Manta i Espai de l’Immigrant són els que més, però no els únics. Alguns ens contacten per donar xerrades, ens conviden a assemblees a la Casa de la Solidaritat (Raval), etc. Hi ha molts que ens donen suport, de lluny o de prop.

El 14 de juliol vam tenir una xerrada amb una escola de periodistes. Però jo sempre dic que els periodistes també abusen: et truquen perquè necessiten fer una entrevista: “Tio, vine aquí!”. Com si fos una mercaderia! De l’estil “vaig a buscar un gos a la gossera, el passejo una estona i si no m’agrada el llenço”. Això és el que fan. L’altre dia em va trucar un: “Daouda, necessito parlar amb tu sobre aquest fenomen que hi ha al carrer!”. Quin coi de’fenomen’?! Són els nois que s’estan buscant la vida! Anomena-ho d’una altra manera! Em respon: “¿Llavors no em dones l’oportunitat de fer-te una entrevista?”. I li dic: “Doncs no! Cal dir les coses pel seu nom”.

A més, et truquen i et diuen: “Et faré un favor perquè es senti la teva veu”. Collons! Com si fossin els nostres salvadors! Ens busquen quan el tema esclata mediàticament. La setmana passada em va escriure un periodista per Facebook: “Daouda, necessito una entrevista però vull que sigui avui”. Collons! Com vols que sigui avui? Jo tinc mil coses a fer! Jo tinc la meva vida! Fan veure que et fan el gran favor, però no és així, al revés, jo faig un favor al periodista.

També hi ha els estudiants de periodisme. Passa igual que amb els treballadors socials. Et truquen i et diuen: “Tinc un treball i necessito entrevistar-te”. T’entrevisten, i després se n’obliden. No escriuen a les seves xarxes socials sobre els abusos que patim els manters. Que difonguin! Que s’uneixin a la nostra lluita! No esperem que es posin a tirar pedres a la policia, però que es passin cinc minuts per les nostres manifestacions i vegin.

Només ens busquen quan ens necessiten, però no venen quan nosaltres els necessitem. Això fan els periodistes i els treballadors socials; igual que l’Ajuntament. Igual que tota l’esquerra blanca, aquí a Europa. Són com un metge forense: només arriben quan ja estàs mort, o molt fotut.

Com creus tu que es podria avançar per integrar en la mateixa lluita col·lectius d’immigrants i aquesta esquerra blanca?

El primer és conèixer-se; sense conèixer algú, no el pots ajudar. I no ho pots deixar fins que estigui molt greu; la malaltia cal curar-la a temps. És com veure algú que viu al carrer, i no fas més que dir “ai, pobre!”, i quan mor li fas una gran cerimònia. Això no cal. Cal ajudar en el moment que algú ho necessita.

A més, no han de passar-se la pilota els uns als altres, com fan. Alguns diaris defensen els manters per atacar Ada Colau; l’Ajuntament negocia amb nosaltres perquè els moviments socials no la critiquin; alguns ciutadans es fiquen amb nosaltres perquè l’ajuntament faci alguna cosa; els comerciants del port ens denuncien perquè l’Ajuntament ens faci fora. Passen tantes coses que és difícil d’explicar.

En general, quin avenços heu aconseguit gràcies a la lluita i el sindicat de venedors ambulants?

Un munt! A nivell personal, m’ha ajudat molt en un munt de coses que a vegades no puc explicar. Em sento més crescut, veig les coses d’una altra manera. Gràcies al sindicat em sento molt potent, i he canviat molt mentalment.

Quan estàs en política et critiquen, i tu també has de ser crític. Cadascú veu les coses a la seva manera. Si es fa una taula de diàleg, no es tracta simplement que l’Ajuntament digui les seves propostes i nosaltres les nostres; cal arribar a acords, o buscar alternatives.

Al carrer, la policia ja sap que tenim gent que ens defensa. Ara tenim advocats que no són com els oficials, als quals no els importen els nostres problemes. Tot i això, segueixen cometent abusos. Jo vaig veure com van enxampar a un col·lega que estava venent al carrer i el van lligar amb una corda. Vaig dir a la policia: “Perquè el lligueu amb una corda, en lloc de manilles? Si fos blanc no li faríeu això “. I em va dir: “M’estàs ensenyant la meva feina?”. Al que li vaig respondre: “Doncs si fa la seva feina malament, he de dir-ho. Ell no és un esclau per lligar-lo així “. Llavors em van demanar els papers, i en no tenir-los em van portar al calabós. En lloc d’acusar-me de no tenir papers, em van acusar de vendre rellotges falsos i més coses. Quan vam pujar, em va dir l’advocat: “Signa aquí i te’n vas”. Li vaig dir que no signaria res abans de llegir-lo. I vaig llegir que se m’acusava d’estar venent 35 rellotges falsos, incloent marques concretes … i ni tan sols estava venent! A més, em van pegar estant al calabós, per respondre molt cabrejat a la poli quan em van dir “tu parles molt bé espanyol i per això ens xuleges, no?”. En dir-ho a l’advocat, el cap de policia va dir que “no estem aquí perquè et van pegar”, i l’advocat ni tan sols va obrir la boca. Per això us dic: òstia, llavors… on coi diuen que aquí hi ha justícia?

Ara, en canvi, tenim advocats de confiança, voluntaris que ens donen suport.

Hem avançat molt gràcies a la lluita. Per exemple, quan van tancar a Sidl Moctar ja estàvem organitzats i ens va ser més fàcil convocar accions de protesta i difondre en xarxes socials sobre aquesta injustícia.

Si el conflicte dels manters és dels que més han afectat Barcelona en comú en el seu primer any al consistori és perquè heu aconseguit que es parli de vosaltres i heu sortit als mitjans. La majoria de mitjans de comunicació no reflecteixen els vostres interessos, només us tracten com un problema social a eradicar. Però d’alguna manera heu guanyat força, gràcies al suport mutu. En el col·lectiu de conductors de rickshaw, al qual pertanyo, sempre he insistit que soles no aconseguim res. Per molt que tinguem la raó i que tinguem bones propostes, les institucions no et fan cas a no ser que guanyis força social, i això s’aconsegueix als carrers. Al final, com no els posis el dit a l’ull no et fan cas …

És clar! En les reunions ens passa el mateix. Jo vaig quedar dues vegades amb Gala Pin, actual regidora de Ciutat Vella. A la tercera ja vaig dir que no hi anava. Saps perquè? Ella va arribar tard a la reunió, i després de cinc minuts va dir que tenia una altra reunió i havia de marxar. Llavors no l’importa el que estava fent allà! Per això no calia que es reunís amb nosaltres! No cal que vingui per dir-nos que està buscant alternatives.

Cal baixar al terreny dels fets i treballar. El poder canvia les persones. Un altre regidor amb el qual em vaig reunir em va dir: “Ara estem en el poder, però no oblidis que algun dia estarem al carrer”. No tinguis por de baixar al carrer, si ets un lluitador! Si ets a dalt i pots canviar alguna cosa, podràs estar orgullós, quan deixis el poder, d’haver treballat amb els de baix. Deixes un exemple a seguir als que vénen darrere. De res serveix estar en el poder per no fer una merda. Per això, millor torna al carrer i lluita.

 

En castellà

¿Cómo es la vida de un mantero en Barcelona?

Los senegaleses que llegamos aquí [hay manteros de diferentes nacionalidades, pero senegalesa es de lejos la mayoritaria] nos ayudamos mutuamente, compartimos todo. La solidaridad entre nosotros es fundamental para sobrevivir. Es nuestra única alternativa; no recibimos prestaciones de ningún tipo.

Nosotros no vinimos a España para vender en la calle, sino para mejorar nuestras condiciones de vida. Pero cuando llegas a Europa sin papeles, te dan deberes pero no derechos: deber de pagar, de cotizar… pero no te dan derecho a trabajar, a estudiar, a viajar ni nada. Algunos manteros pagan la seguridad social de autónomos, pero no les sirve de nada porque no tienen ningún sitio para vender y el ayuntamiento no hace nada por ellos.

¿Cómo es vuestro trabajo?

Vender en la calle no es un trabajo digno, no tiene ningún valor. Tampoco tiene futuro; no podemos seguir así hasta los 80 años. El sueño de todos los manteros es tener un trabajo en el que le respeten y no les miren mal, donde la policía no les persiga y les golpee. Imagínate llevar un saco pesado y estar en la calle casi desde las 11h de la mañana hasta las 23h de la noche para ganar 30 o 50 euros. Es muy duro. Además, la gente no te respeta, te ven como un delincuente, como un ladrón; te llaman “ilegal”. Abusan, te dicen “vete a tu país, si aquí estás sufriendo”.

Por eso os organizasteis en el Sindicato de Vendedores Ambulantes.

Exacto. Cuando vives en África, te dicen todos los días en la tele que en Europa se respetan los derechos humanos y que hay libertad. ¡Todo eso es mentira! Y te das cuenta cuando llegas aquí. Nuestra lucha es por los derechos humanos, para que la gente sepa que quienes vendemos en la calle no somos salvajes.

Hay mucha manipulación mediática contra nosotros. En Francia, un tío coge un tráiler y mata a un montón de personas. Los medios le dan una nacionalidad africana, pero no es africano; es nacido en Europa. Ese hombre seguramente no conocía la cultura africana ni tenía ningún vínculo con África, más allá del padre y madre. El problema es que si naces en un país donde la gente te rechaza, el odio que sufres te hará odiar a los demás, porque el odio se contagia.

¿Cómo creasteis vuestro propio sindicato?

Los vendedores en la calle no tenían quién les protegiera, con quién hablar de sus problemas. Si te rompen las piernas, no tienes ningún seguro. ¿Quién se hace cargo? ¡Nadie! Si la policía te atropella con un coche, nadie se hace cargo. Si te meten en la cárcel, como a Sidl Móctar, ¿quién paga la multa? Nos organizamos porque estamos jodidos, porque no nos podemos quedar en casa de brazos cruzados.

Los inicios del sindicato fueron difíciles, empezamos con cuatro o cinco. Pero cuando la gente ve intereses comunes en la lucha, entonces da el paso de unirse. Luchamos no para lograr objetivos personales, sino colectivos.

Además, cuando los manteros empezaron a ver que a través del sindicato podían contar con abogados cuando les pillara la poli (abogados no de oficio, sino voluntarios dispuestos a ayudar), la gente se dijo: joder, ¿por qué no voy a participar?

¿Cuánta gente integra el sindicato? ¿Cómo os organizáis?

Hacemos asambleas semanales con 20, 30, 50 personas… depende. Cuando hay mucho trabajo en la calle (por ejemplo, ahora en verano) hay menos asistencia a las reuniones.

En las asambleas discutimos nuestros problemas del día a día, sobre todo con la policía. Hay compañeros tranquilos, pero también otros más nerviosos que responden a las provocaciones de la policía. Hablamos con ellos para que no caigan en la trampa de la policía, como le pasó al compañero Sidl Móctar, que respondió a una agresión policial y lo metieron en prisión. Dirigir un grupo muy grande de personas es muy difícil.

En las asambleas hablamos también de otros temas. Cada cual explica cómo piensa que podemos mejorar las ventas y nuestra situación en general. Preguntamos a los compañeros quién quiere seguir vendiendo y quién no. Discutimos propuestas para las reuniones con el ayuntamiento. Etcétera.

Tenemos cinco portavoces, que nos ofrecimos voluntariamente. Pero no decimos nada que no le guste a los compañeros; todo lo decidimos en asamblea. Ahí habla todo el mundo, y votamos. Si sale una propuesta y hay mucha división, esperamos a la semana siguiente para decidir.

¿Qué propuestas han salido de vuestra asamblea?

Cuando no se reconocen tus derechos, es muy difícil hacer propuestas. Al inicio dijimos: aunque sean cuatro horas al día, que nos dejen trabajar sin que la policía nos persiga. De lo contrario, podemos estar diez horas en la calle sin vender apenas, porque los polis están allí.

El ayuntamiento insiste en que vendemos productos falsificados y que hacemos una actividad ilegal. Pero si nosotros mismos somos “ilegales”, no podemos hacer nada legal. Tienen que legalizar a los chicos; luego viene todo lo demás.

Hemos propuesto al ayuntamiento pagar impuestos, cambiar la mercancía para vender marcas no falsificadas… También propusimos hacer un mercadillo los sábados, pero nos respondieron que nosotros no sabríamos organizarlo. Entonces empezamos a ocupar la Rambla todos los sábados de 17h a 20h con nuestro “mercadillo rebelde”, para demostrar que somos negros pero no somos tontos.

Así pues, parece más bien un problema de voluntad política.

Las instituciones preferirían que cometiéramos delitos de violencia, para criminalizarnos más fácilmente. No les gusta que estemos en el puerto trabajando. De nada sirven las propuestas del ayuntamiento; dijeron que impulsarían planes de ocupación para cerca de 50 manteros. Pero si por ejemplo cogen a 10 y solo aseguran trabajo a dos y echan a los ocho restantes, ¿de qué sirve? Mucha propaganda en prensa, como si ya hubieran hecho todo lo que tenían que hacer, pero no han hecho nada. Ladran mucho y muerden poco.

Solo pedimos trabajo y respeto. Hace poco, el ayuntamiento dijo que debíamos ir a los comedores populares; para nosotros es un insulto a nuestra dignidad.

Ya veo que no tienes una opinión muy favorable sobre Barcelona en Comú…

La izquierda blanca, en general, no conoce los problemas de los más pobres. A la izquierda blanca solo le interesan los blancos, los votantes. Nosotros nos hemos organizado para convertirnos en sujeto político, para que no hablen ni decidan en nuestro nombre. Si quieren hablar sobre inmigración, deben darnos voz a nosotros. Yo puedo ser el político de mi gente, porque sé lo que sienten. Los políticos blancos pueden documentarse sobre nuestra lucha, pero no decidir por nosotros.

Pero nosotros no estamos contra Ada Colau ni la atacamos. Hace su trabajo y no es fácil dirigir una ciudad como Barcelona. Hay mucha manipulación, como hace La Vanguardia o la Guàrdia Urbana, para atacar a Barcelona en Comú. O los ciudadanos falsos, esos que dicen “yo no soy racista, pero no quiero ver a los negros en la calle”.

¿Cuál ha sido vuestra experiencia de coordinación con otros colectivos y luchas, como Tras la Manta o Espai de l’Immigrant?

Yo ya participaba en el Espai de l’Immigrant antes del Sindicato de Vendedores Ambulantes, haciendo trabajo voluntario de acompañamiento, charlas de sensibilización para cambiar la imagen del inmigrante, etc. Es un trabajo de empoderamiento, para cambiar la etiqueta del “pobre inmigrante” por la de “luchador” y “trabajador”.

Como no somos ciudadanos españoles, no importa cuánto tiempo llevemos viviendo aquí. A los políticos no les importan los inmigrantes, porque no podemos votar. Si pudiéramos votar, seguro que vendrían a negociar con nosotros. Por eso estamos colaborando con la ciudadanía de aquí, las personas que pueden votar.

Tras la Manta es una red de apoyo con al menos 350 personas, ciudadanos que pueden elegir a la alcaldesa o al presidente de la Generalitat. Ellos tienen más fuerza para negociar.

La gente de Tras la Manta salen a la calle a defendernos en primera fila contra agresiones policiales, nos asisten en reuniones con el ayuntamiento o cuando hacemos asambleas. Eso es lo que necesitamos, y no que nos utilicen para ganar algo. Estamos hartos de eso.

Es muy bueno trabajar con diferentes colectivos. La unión hace la fuerza. Solos no vamos a ninguna parte.

¿Habéis tenido alguna colaboración con algún sindicato existente?

No, que yo recuerde. Quizá se dio mientras yo estaba fuera de Barcelona, pero yo nunca tuve ninguna reunión con otro sindicato.

¿Y con otros colectivos?

Sí, hay un montón de colectivos que colaboran con nosotros. Tras la Manta y Espai de l’Immigrant son los que más, pero no los únicos. Algunos nos contactan para dar charlas, nos invitan a asambleas en Casa de la Solidaritat (Raval), etc. Hay muchos que nos apoyan, de lejos o de cerca.

El 14 de julio tuvimos una charla con una escuela de periodistas. Pero yo siempre digo que los periodistas también abusan: te llaman porque necesitan hacer una entrevista: “¡Tío, vente aquí!”. ¡Como si fuese una mercancía! Del estilo “me voy a buscar un perro a la perrera, lo paseo un rato y si no me gusta lo tiro”. Eso es lo que hacen. El otro día me llamó uno: “Daouda, ¡necesito hablar contigo sobre este fenómeno que hay en la calle!”. ¡Qué coño “fenómeno”! ¡Son los chicos que se están buscando la vida! ¡Llámalo de otra manera! Me responde: “¿Entonces no me das la oportunidad de hacerte una entrevista?”. Y le digo: “¡Pues no! Hay que llamar a las cosas claramente”.

Además, te llaman y te dicen: “Te voy a hacer un favor para que se oiga tu voz”. ¡Joder! ¡Como si fueran nuestros salvadores! Nos buscan cuando el tema estalla mediáticamente. La semana pasada me escribió un periodista por Facebook: “Daouda, necesito una entrevista pero quiero que sea hoy”. ¡Joder! ¿Cómo quieres que sea hoy? ¡Yo tengo mil cosas que hacer! ¡Yo tengo mi vida! Hacen ver que te hacen el gran favor, pero no es así: al revés, yo hago un favor al periodista.

También están los estudiantes de periodismo. Pasa igual que con los trabajadores sociales. Te llaman y te dicen: “Tengo un trabajo y necesito entrevistarte”. Te entrevistan, y luego se olvidan. No escriben en sus redes sociales sobre los abusos que sufrimos los manteros. ¡Que difundan! ¡Que se unan a nuestra lucha! No esperamos que se pongan a tirar piedras a la policía, pero que se pasen cinco minutos por nuestras manifestaciones y vean.

Solo nos buscan cuando nos necesitan, pero no acuden cuando nosotros les necesitamos. Eso hacen los periodistas y los trabajadores sociales; igual que el ayuntamiento. Igual que toda la izquierda blanca, aquí en Europa. Son como un médico forense: solo llegan cuando ya estás muerto, o muy jodido.

¿Cómo crees tú que se podría avanzar para integrar en la misma lucha colectivos de inmigrantes y esa izquierda blanca?

Lo primero es conocerse; sin conocer a alguien, no le puedes ayudar. Y no le puedes dejar hasta que esté muy grave; la enfermedad hay que curarla a tiempo. Es como ver a alguien que vive en la calle, y no haces más que decir “¡ay, pobre!”, y cuando muere le haces una gran ceremonia. ¡Eso no hace falta! Hay que ayudar en el momento que alguien lo necesita.

Además, no deben pasar la pelota unos a otros, como hacen. Algunos periódicos defienden a los manteros para atacar a Ada Colau; el ayuntamiento negocia con nosotros para que los movimientos sociales no le critiquen; algunos ciudadanos se meten con nosotros para que el ayuntamiento haga algo; los comerciantes del puerto nos denuncian para que el ayuntamiento nos eche. Pasan tantas cosas que es difícil de explicar.

En general, ¿qué avances habéis logrado gracias a la lucha y al Sindicato de Vendedores Ambulantes?

¡Un montón! A nivel personal, me ha ayudado mucho en un montón de cosas que a veces no puedo explicar. Me siento más crecido, veo las cosas de otra manera. Gracias al sindicato me siento muy potente, y he cambiado mucho mentalmente.

Cuando estás en política te critican, y tú también debes ser crítico. Cada cual ve las cosas a su manera. Si se hace una mesa de diálogo, por ejemplo, no se trata simplemente de que el ayuntamiento diga sus propuestas y nosotros las nuestras; hay que alcanzar acuerdos, o buscar alternativas.

En la calle, la policía ya sabe que tenemos gente que nos defiende. Ahora tenemos abogados que no son como los oficiales, a quienes no les importan nuestros problemas. Aún así, siguen cometiendo abusos. Yo vi cómo pillaron a un colega que estaba vendiendo en la calle y lo ataron con una cuerda. Le dije a la policía: “¿Por qué le atáis con una cuerda, en lugar de esposas? Si fuera blanco no le haríais eso”. Y me dijo: “¿Me estás enseñando mi trabajo?”. A lo que le respondí: “Pues si hace su trabajo mal, tengo que decirlo. Él no es un esclavo para atarlo así”. Entonces me pidieron los papeles, y al no tenerlos me llevaron al calabozo. En lugar de acusarme de no tener papeles, me acusaron de vender relojes falsos y más cosas. Cuando subimos, me dijo el abogado: “Firma aquí y te vas”. Le dije que no firmaría nada antes de leerlo. Y leí que se me acusaba de estar vendiendo 35 relojes falsos, incluían marcas concretas… ¡y ni siquiera estaba vendiendo! Además, me pegaron estando en el calabozo, por responder muy cabreado a la poli cuando me dijeron “tú hablas muy bien español y por eso nos chuleas, ¿no?”. Al decírselo al abogado, el jefe de policía dijo que “no estamos aquí porque te pegaron”, y el abogado ni siquiera abrió la boca. Entonces yo digo: joder, entonces… ¿dónde coño dicen que aquí hay justicia?

Ahora, en cambio, tenemos abogados de confianza, voluntarios que nos apoyan.

Hemos avanzado mucho gracias a la lucha. Por ejemplo, cuando encerraron a Sidl Móctar ya estábamos organizados y nos fue más fácil de convocar acciones de protesta y difundir en redes sociales sobre esa injusticia.

 

Si el conflicto de los manteros es de los que más han afectado a Barcelona en Comú en su primer año en el consistorio es porque habéis conseguido que se hable de vosotros y habéis salido en los medios. La mayoría de medios de comunicación no reflejan vuestros intereses, solo os tratan como un problema social a erradicar. Pero de alguna manera habéis ganado fuerza, gracias al apoyo mutuo. En el colectivo de conductores de rickshaw, al que pertenezco, siempre he insistido en que solos no lograríamos nada. Por mucho que tengamos la razón y que tengamos buenas propuestas, las instituciones no te hacen caso a no ser que ganes fuerza social, y eso se logra en las calles. Al final, como no les metas el dedo en el ojo no te hacen caso…

¡Claro! En las reuniones nos pasa lo mismo. Yo quedé dos veces con Gala Pin, actual regidora de Ciutat Vella. A la tercera ya dije que no voy. ¿Sabes por qué? Ella llegó tarde a la reunión, y después de cinco minutos dijo que tenía otra reunión y se tenía que ir. ¡Entonces no le importa lo que estaba haciendo allí! ¡Para eso no hacía falta que se reuniera con nosotros! No hace falta que venga para decirnos que está buscando alternativas.

Hay que bajar al terreno de los hechos y trabajar. El poder cambia a las personas. Otro concejal con el que me reuní me dijo: “Ahora estamos en el poder, pero no olvides que algún día estaremos en la calle”. ¡No tengas miedo de bajar a la calle, si eres un luchador! Si estás arriba y puedes cambiar algo, podrás estar orgulloso, cuando dejes el poder, de haber trabajado con los de abajo. Dejas un ejemplo a seguir a quienes vienen detrás. De nada sirve estar en el poder para no hacer una mierda. Para eso, mejor vuelve a la calle y lucha.

 

 

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×