Agenda

De com viuen les idees dominants entre els dominats

15/02/2013

Per Aligi Molina. A tots els nivells, n’hi ha prou amb fer un cop d’ull al nostre voltant amb una perspectiva mínimament crítica per ser capaç d’afirmar que aquest sistema no funciona. La crisi ecològica, l’alimentària, les guerres, la crisi social que deixa a la gent sense accés a la salut, a l’educació o a un treball digne són alguns exemples dels símptomes que ens fan reparar en aquesta realitat. En molts casos podria dir-se que si fos una qüestió de pura acumulació de malestar social, el moment actual del món és obertament pre-revolucionari, com menys.

La realitat es presenta d’una forma molt diferent. Tal com assenyalava el revolucionari italià Antonio Gramsci, el poder de la classe dominant s’assenta principalment en la dominació ideològica exercida a través d’una xarxa d’institucions voluntàries que s’estenen per la vida quotidiana: els partits polítics, els sindicats, l’església, els mitjans de comunicació, els paradigmes dominants de les ciències socials, etc. L’aparell repressiu de l’Estat és amb prou feines una entre les moltes defenses de la societat capitalista.

Es desprèn d’això que la lluita clau per a les persones revolucionàries no és un assalt directe contra el poder estatal, sinó la lluita pel domini ideològic, per allò que Gramsci anomena “hegemonia”. En la nostra societat, les idees econòmicament liberals i socialment conservadores segueixen sent, en aquest sentit, hegemòniques. I ho són comunament dins d’un paquet únic de pensament.

Les lluites del nostre dia a dia, les que vinculen a la gent políticament més conscienciada amb persones “despolititzades” que comencen a interessar-se pel que està succeint als hospitals, a les universitats i instituts, o a les empreses, són escoles perquè la gent conegui el seu propi potencial i, en aquest sentit, poden arribar a ser altament revolucionàries. Al llarg de la història, gestos modests de lluita s’han convertit en la llavor d’un posterior moviment transformador.

Aligi Molina és membre d’estudiants en lluita.

Imatge: Collage de Stefania Morgante

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×