Agenda

Degradació ambiental i privatització de la sanitat: el negoci perfecte

21/11/2013

Jesús M. Castillo

sanidad_manifestacion

La crisi ecològica global s’agreuja encara que els mitjans de comunicació burgesos pràcticament no en parlen. Així, moltes de les problemàtiques socioambientals que la integren, com el canvi climàtic o la desforestació, estan assolint nivells de no retorn enormement preocupants. Sense anar més lluny, recentment coneixíem que el 90% de la població urbana europea respira aire perjudicial per a la salut segons l’Agència Europea de Medi Ambient.

Al mateix temps que la crisi ecològica global empitjora, la fugida cap avant del neoliberalisme en un intent desesperat per sortir de la crisi econòmica està pressionant contundentment en pro de la privatització dels serveis públics com l’educació i la sanitat. Els governs del PP, CIU i el PSOE impulsen aquestes privatitzacions en resposta als interessos del capital i el seu deler d’augmentar beneficis aprofitant la crisi econòmica com excusa i sense que importi el cost social.

No és nou que la degradació ambiental producte d’un cicle inversor obre la porta a un nou cicle inversor que al seu temps provocarà més degradació ambiental. És a dir, fent un símil mèdic, que s’ofereixi com a curació el patogen que ha provocat inicialment la malaltia. Per exemple, la degradació d’ecosistemes impulsa la seva restauració, la generació de noves malalties derivades de l’agroramaderia industrial obre la porta a noves vacunes i medecines patentades, el canvi climàtic afavoreix tot un mercat d’adaptació (construcció de dics, equips de reconstrucció i rescat, embassaments i sistemes de reg…), etc. En part, aquests cicles d’inversió després de l’impacte socioambiental s’han anomenat “capitalisme de catàstrofes”, impulsat habitualment per la “doctrina del shock”.

En aquest context, la combinació de la privatització de la sanitat amb una degradació ambiental creixent, que comporta més malalties i més greus, es converteix en el negoci perfecte. Per una banda, els capitalistes guanyen diners destruint i apropiant-se del capital natural amb què després generen noves oportunitats de negoci per a ells mateixos. Al mateix temps, fan emmalaltir la població, especialment a la població treballadora i amb poder adquisitiu menor, amb la qual cosa guanyen encara més diners mitjançant les seves empreses sanitàries. No es tracta d’una conspiració planificada des de dalt, sinó de dinàmiques que es posen en marxa i es retroalimenten en la recerca desesperada de beneficis a qualsevol preu.

L’atac a la classe treballadora i a la seva salut es fa més greu amb les malalties laborals que van en augment en plena crisi econòmica, com l’estrès i l’ansietat. Alhora, canvis normatius penalitzen greument en el seu salari als i les empleades públiques que han de donar-se de baixa i la reforma laboral facilita l’acomiadament de treballadors i treballadores malaltes (estalviant-se el pagament del salari durant les baixes). A aquests canvis normatius en matèria laboral se sumen altres que rebaixen el nivell d’exigència en protecció ambiental (com la reforma de la Llei de Costes) i que disminueixen el control i la vigilància de les administracions públiques per evitar la degradació ambiental (com l’anunciada nova llei d’avaluació d’impacte ambiental).

Veiem clarament com la lluita ecologista és la lluita de classe, en el fons, una lluita anticapitalista per la nostra salut i benestar. Reconeixem que la lluita ecologista ha d’estar estretament lligada a la lluita contra les retallades de l’austeritat assassina, tant en la degradació de les condicions laborals com en l’eliminació dels serveis públics.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×