Agenda

Des del Vendrell, construint la Unitat Popular al Baix Penedès

20/12/2012

Per Joan Caralt. El Vendrell (Baix Penedès) és, de moment, l’únic municipi de la comarca on hi ha una única Candidatura d’Unitat Popular, amb la qual ens vam presentar a les anteriors eleccions municipals i on no vam obtenir representació municipal però si que vam adquirir una gran experiència política.

El municipi i la comarca en general te una gran problemàtica social perquè durant molt anys ha fet de la industria de la construcció el seu principal motor econòmic i això ha fet que, avui dia, sigui una de les comarques amb més atur de Catalunya, amb una població que ha crescut exponencialment. Aquest fet, juntament amb la descohesió social i la manca d’alternatives polítiques, ha comportat un augment dels discursos demagògics i populistes, amb gran presencia de PxC al consistori.

Degut a aquest panorama, la construcció d’una CUP ja fa anys que es la nostra principal prioritat, com a eina de lluita política per a canviar des de l’òptica municipalista la realitat del nostre municipi.

En aquesta campanya ens vam trobar amb el repte de no només fer agitació i campanya al municipi del Vendrell sinó també a tota la comarca. Les primeres reunions les vam fer amb activistes, sindicats alternatius (CGT) i col•lectius locals d’altres poblacions del territori (Calafell, Llorenç del Penedès, la Bisbal del Penedès i l’Arboç) amb els quals ja teníem contacte. Vam constituir el grup “Baix Penedès amb la CUP” Per a iniciar les activitats.

La campanya de la CUP-AE va suposat un mes de intensa activitat política en forma d’assemblees obertes per tota la comarca, trobades, encartellades, xerrades, però sobretot de molta esperança per poder fer arribar la veu dels sense veu, d’aquells que més pateixen la crisi, al parlament, i així poder fer entrar el cavall de troia dels moviments socials al cor de la política burgesa catalana. La vaga del 14N, enmig de la feina de campanya, va suposar també un estímul a la lluita.

Noves perspectives

Al entrar amb tres diputats, (tot i no obtenir diputat per Tarragona) obre noves perspectives. El fet d’haver treballat conjuntament amb altres activistes i persones compromeses de la comarca ha fet que s’hagi creat una xarxa que desitgem que impulsi les lluites socials en un territori fortament castigat per l’atur, la destrucció del paisatge i el caciquisme polític. Aquesta xarxa pot portar a crear noves Candidatures d’Unitat Popular amb altres poblacions de la comarca, però tot dependrà de les prioritats i les forces dels activistes locals i, en tot cas, el mes important seguirà sent la lluita social des de la base.

De moment ja s’han convocat a nivell comarcal una primera reunió d’anàlisi post-electoral i, sobretot, de reflexió sobre com continuem la lluita a partir d’ara. La intenció es realitzar una reunió de coordinació mensual per poder intercanviar experiències, engegar campanyes i recolzar-nos mútuament en la construcció de la Unitat Popular al Baix Penedès.

Crec que en el nostre municipi, el Vendrell, la campanya del 25N ha de servir per reafirmar i continuar treballant per bastir una alternativa d’esquerres i anticapitalista per a la properes municipals. Les línies que s’han treballat fins ara ha reforçar les lluites locals (com ara la lluita de la PAH i dels diferents sectors contra les retallades) I les lluites de defensa del medi ambient, a més de la confecció d’un programa que reculli les aportacions del teixit associatiu de la població, tasca que es va començar a fer amb els punts de trobada en les anteriors municipals i que s’ha anat continuant.
També s’ha de veure si es poden incorporar més persones i/o col•lectius a la candidatura de la CUP i veure si es poden fer aliances amb altres grups locals. Després del 25N cal seguir construint alternatives a tots els fronts i en tots els àmbits.

Joan Caralt és membre d’En lluita i de la CUP del Vendrell.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×