Agenda

Des dels carrers de Bilbao per la fi de la dispersió

11/01/2015

Lily MacDonald

Decenas-personas-manifiestan-Bilbao-dispersion_EDIIMA20150110_0244_4

El 10 de gener desenes de milers de persones reclamaven als carrers de Bilbao, l’acostament de gairebé 500 preses i presos bascos a les seves famílies. La manifestació va ser convocada per Sare (una entitat relativament nova, formada després de la desarticulació al setembre de 2013 del grup de suport als presos, Herrira) sota el lema “Els presos bascos al País Basc ara”.

Des de Madrid vam tenir la sort de poder participar diverses persones d’En lucha, viatjant fins a Bilbao amb autobús com a part d’un grup d’uns 50 activistes pels drets civils d’aquestes persones empresonades. De moment l’Estat espanyol té a les i els presos polítics bascos desplaçats el més lluny de possible d’Euskal Herria, la majoria a Andalusia. D’aquesta manera pateixen una discriminació respecte a altres preses i presos i en molts casos resulta molt difícil, si no impossible, que les seves famílies els visitin.

Abans de començar la manifestació ens vam trobar amb molta gent que havíem viatjat de diferents parts de l’estat i fins i tot d’altres països europeus. La manifestació en si es va formar en dues columnes que es van ajuntar a la plaça Zabalburu abans d’obrir pas a familiars de les i els presos que van desfilar pel mig de la multitud per entrar a la plaça, entre aplaudiments i llàgrimes. Entre diversos representants de la plataforma i familiars es va llegir un manifest i es va assegurar en un ambient carregat d’emoció que “tots junts aconseguirem posar fi a totes les violacions que pateixen els drets dels presos i preses i el seu entorn més proper, començant per la dispersió”.

Impressiona molt veure tanta gent al carrer per donar suport a aquesta reivindicació, quan a Madrid per exemple es presenta com una demanda més aviat marginal. Deixa clar, tot i les crítiques que es puguin fer respecte a l’estratègia de la lluita armada d’ETA, que el moviment pel dret a decidir s’ha pogut mantenir i créixer malgrat la repressió per part de l’estat. Tant a Euskal Herria com als Països Catalans estem veient moviments que posen en dubte la presó de pobles que és l’Estat espanyol i que necessiten suport del poble espanyol. Al cap i a la fi, és el mateix estat que nega els drets civils a Bilbao que reprimeix amb la seva Llei Mordassa a Madrid.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×