Agenda

­Després de l’èxit del 29M, cal intensificar la lluita. #12M Mobilització global, #15M Vaga del 99%

10/05/2012

En lluita. La vaga del 29 de març ha sigut un èxit per diverses raons. En primer lloc, perquè treure endavant una Vaga General amb el nivell brutal d’atur i precarietat laboral és en si mateix tota una victòria. Molts treballadors i treballadores es juguen molt més que el sou d’un dia al secundar una jornada de vaga, en especial al sector privat, i malgrat això milions ho han fet durant el 29M. En segon lloc, la vaga ha sigut un èxit perquè ha sigut majoritària i el seguiment a sectors determinants per l’economia ha sigut generalitzat i més gran que el de la última Vaga General del 29S el 2010. La caiguda del consum elèctric a l’àmbit productiu del 88%, segons “Economistas Frente a la Crisis”, mostra que el sector industrial ha secundat la vaga de forma aclaparant.
La participació de les persones treballadores del sector públic ha estat també alta tot i que desigual geogràficament i per sectors, registrant un seguiment molt més elevat als territoris on hi ha conflictes oberts amb les administracions autonòmiques per les retallades de la inversió pública (Catalunya, Madrid o Galiza). Malgrat la dificultat de secundar la vaga als sectors tradicionalment sense sindicats –especialment al petit comerç- la vaga ha sigut secundada per uns 10 milions de treballadors i treballadores, entre quatre i cinc vegades més que les directament afiliades a alguna central sindical.

Una crida com la de la Vaga General té la virtut de poder ser secundada per amplis sectors de la societat, amb característiques, situacions i condicions de vida molt diverses, però que tenen en comú el fet d’estar composats per gent que treballa, des de gent precària a mestresses de casa, passant per migrants, persones a l’atur o gent treballadora de mono blau, entre d’altres. La totalitat de la societat pot participar a la paralització de l’economia, reforçant els piquets que garanteixin la llibertat de vaga. És a dir, tot i que la força principal resideix a la paralització de la producció des dels centres de treball des de dins, la Vaga General ofereix la possibilitat d’actuar conjuntament a milions de persones. Això diferencia la Vaga General d’altres mitjans de lluita i l’habilitat que te com a eina general per l’enfrontament entre les classes socials, entre la minoria a la qual l’interessa l’aplicació de la Reforma Laboral, les retallades, la privatització, etc. i la majoria que ho sofreixen.

La vaga general continua sent l’únic moment en el qual milions de persones colpegen amb un mateix objectiu i al mateix temps, generant pèrdues a aquells que ostenten el poder econòmic. El 29M tot això ha ocorregut a una escala més gran que a les dues vagues generals anteriors, la del 2010 i la del 2002.

En tercer lloc, la vaga ha sigut un èxit perquè el nivell de combativitat i amplitud dels piquets i manifestacions ha resultat especialment elevat. La participació dels moviments socials ha nodrit l’acció a les empreses i la multiplicitat d’iniciatives per a portar la vaga més enllà d’aquestes s’ha fet notar als carrers i barris, tan abans com durant la jornada de vaga. Els piquets unitaris –sorprenentment grans a Madrid, Barcelona i altres capitals– han implicat a activistes del 15M i a multitud de persones sense filiació sindical. S’ha posat en moviment a més activistes i s’han generat piquets i manifestacions on ni el 29S de 2010 ni a vagues anteriors va haver activitat pro-vaga.

Especialment destacables han sigut les massives manifestacions durant el matí i la tarda del 29M, amb més d’un milió i mig de participants i amb unes xifres històriques en moltes ciutats. Això mostra que més enllà de l’aturada existeix un suport social enorme i actiu a la lluita contra la Reforma Laboral del PP. Els processos de conscienciació social generats a partir del 15M han amplificat la vaga entre la gent que veia aquests dies com quelcom al·liè.

Des de la nit del dia 28 als piquets i durant les manifestacions del 29, s’ha hagut de fer front la repressió exercida per la policia. Aquesta ha sigut l’únic contrapès de l’estat i la patronal a la potència i determinació dels piquets durant la matinada i el matí del 29M. Ja avançada la jornada a Barcelona, les càrregues es varen produir fins i tot abans del començament de les manifestacions. Volem aprofitar per denunciar la campanya criminalitzadora i de manipulació llençada des del Govern de la Generalitat i instigada pel Ministeri d’Interior contra les persones detingudes durant la jornada del 29M, ja que és d’unes dimensions no vistes des de feia molts anys (amb de moment 3 joves detinguts als piquets del matí en pressó preventiva) i no té altre objectiu que desgastar i crear terror dins els moviments.

Un dels aspectes a destacar és que les vagues generals, malgrat que al dia següent siguin les direccions de CCOO i UGT les que s’asseuen a negociar amb el Govern, no pertanyen a ningú en particular sinó a tota la classe treballadora. Per això es guanyen i perden com a classe, no com a tal o qual sindicat. D’aquí la importància de trencar amb el sectarisme, tant d’un costat com de l’altre. Això de manera natural s’observa als piquets on persones de diferents sectors s’enfronten plegades a esquirols i policia. Per això, hauria sigut desitjable que més sectors articulessin blocs crítics dins de les enormes manifestacions convocades pels sindicats majoritaris. La unitat d’acció entre els diferents sindicats és una qüestió de vital importància per a articular una resposta el més forta possible i per tal que l’esquerra sindical tingui més incidència en el moment d’apostar per pujar el nivell de mobilització.

Després de la derrota de facto del PP a Andalusia, el Govern de Rajoy s’enfronta ara a un moviment laboral que s’ha reactivat, reforçat i ha guanyat confiança. L’onada expansiva del 15M ha influït clarament tant en la vaga com a les grans manifestacions de febrer contra la Reforma Laboral i, possiblement, es vegi el propi 15M retroalimentat pel nivell de mobilització general que indueix l’èxit de la vaga. El pròxim 12 de maig s’està movent com a data per a la següent gran mobilització general del 15M contra les mesures del PP. Després del 29M ens trobem amb una base sòlida per a continuar la lluita contra la Reforma Laboral, les retallades socials i les mesures anticrisi.

Les retallades dels pressupostos públics anunciats pel Govern del PP el dia després de la vaga són molt durs. Comporten una reducció dràstica a educació (21,2%), sanitat, serveis socials i igualtat (13,7%) i l’eliminació complerta del reforç de la partida de dependència. Malgrat la disposició expressa i immediata de les direccions de CCOO i UGT d’asseure’s a negociar la Reforma Laboral, el Govern de Rajoy es troba –a l’igual que alguns dels seus homòlegs a d’altres estats– amb una gran pressió per part de la UE perquè no rebaixi el ritme i la intensitat dels atacs socials. És poc probable que cedeixi en qüestions de pes front a les demandes dels moviment. Per la seva banda, seria un error que CCOO i UGT entressin en una dinàmica de desmobilització per la negociació. Els sindicats han de convocar ja una altra gran jornada de lluita.

No és possible cap altra alternativa que no sigui continuar la lluita i intensificar la pressió per part nostra. En aquest sentit, toca reforçar els llocs de treball amb una activitat que mantingui el debat i la disposició a tornar a mobilitzar-se, alhora que perfeccionem l’organització per a les properes mobilitzacions internacionals del 12 de maig i els bloquejos que s’estan preparant pel dia 15 del mateix mes sota el paraigües de la vaga del 99%.

Aprofitem l’impuls del 29M per impulsar la resistència. Continuem la lluita per a retirar la Reforma Laboral i aturar les retalles antisocials. Hem demostrat que és possible.

En lluita, 30 de març del 2012

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×