Agenda

Egipte: Els reptes de la revolució

10/07/2013

En lluita. El 30 de juny serà recordat com el dia que va irrompre la segona onada de la revolució egípcia. Aquest aixecament popular va sorgir com a resposta a la traïció de Mursi i els Germans Musulmans (GM) als principis de la revolució que va fer fora Mubarak del poder. Les demandes de pa, llibertat i justícia social eren i segueixen sent l’eix vertebrador de la revolució egípcia, que continua en marxa amb grans reptes i contradiccions.

Durant l’últim any el govern liderat per Mursi no ha aplicat cap de les exigències de la revolució, ni tan sols la de netejar l’aparell estatal dels corruptes i repressors de la dictadura. A més, s’ha aprofundit en les mateixes polítiques del règim de Mubarak: empobriment de la població, continuïtat de la corrupció i la defensa desesperada dels grans negocis al servei dels interessos nord-americans i sionistes.

L’exèrcit ha fet fora a Mursi el 3 juliol 2013 igual que va fer amb Mubàrak l’11 de febrer de 2011. Com llavors, l’exèrcit ha intervingut cavalcant sobre l’onada de la revolució amb l’objectiu de curtcircuitar-la. La SCAF (Consell Suprem de les Forces Armades) respon als interessos de la classe dominant egípcia i especialment de les elits liberals, alhora que controla una gran part de l’economia i comparteix interessos amb les potències imperialistes i l’FMI. La facilitat amb que es va fer amb el poder demostra el que es portava denunciant des de feia temps: que la SCAF mai havia perdut del tot el control de l’Estat.

Lluny de defensar els “interessos nacionals” o la revolució, la intervenció de l’exèrcit respon a la por en l’avanç del procés revolucionari. Però l’alternativa liberal, que comença a configurar-se al voltant de la figura d’ ElBaradei (defensor de l’austeritat), ensopegar-ha -igual que ho va fer el govern de Mursi- amb les demandes de la revolució. Ja siguin els GM o les elits liberals, els governs compromesos amb les polítiques antisocials i autoritàries toparan amb l’oposició del poble egipci, encara que això no signifiqui una victòria automàtica.

Encara minoritària, hi ha una força mubarakista que dóna suport a l’exèrcit. Per la seva banda, els GM han cridat a la intifada i intenten recuperar legitimitat sortint als carrers. Un eventual retorn al poder dels GM significaria una derrota important de la revolució. Tanmateix, com indica l’activista egipci Sameh Naguib, “cal ser coherent a l’hora d’oposar-se a totes les formes d’abús i de repressió a la qual els islamistes estan sent sotmesos […], el que els passa avui als islamistes els passarà demà als treballadors i treballadores i a les esquerres”. Els Socialistes Revolucionaris afegeixen a més que “No esperarem a que l’exèrcit ens defensi, defensarem la nostra revolució amb les nostres pròpies mans”.

L’enderrocament del govern de Mursi mostra que el potencial de la revolució egípcia segueix viu. Com apunten els Socialistes Revolucionaris “La revolució continua, però encara necessita temps per organitzar-se. Això requereix la formació de comitès populars per defensar la nostra revolució als carrers, als barris i a les fàbriques. Som multituds, però ens falta organització a les nostres files.”

Aquest és un procés revolucionari que pot desencadenar en una revolució social. El repte per a l’esquerra revolucionària a Egipte, amb una implantació encara feble, rau en la necessitat de construir un referent polític, lligat a un programa revolucionari concret, capaç d’oferir una alternativa a la plantejada per les forces liberals que es recolzen avui, com ho van fer ahir els GM, a l’esquena dels militars.

La nostra millor contribució a la revolució egípcia, consisteix a lluitar allà on estiguem. Activistes del moviment revolucionari egipci es van entusiasmar amb el moviment 15M i les assemblees a les places. Són aquestes contribucions concretes les que ajudaran a la revolució a l’Orient Mitjà i a la resta del món.

En lluita, 10 juliol 2013

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×