Agenda

“El capitalisme es manté gràcies a la divisió social del treball”

13/05/2014

Jesús M. Castillo

violenciamachista

Entrevistem a Nerea Sánchiz i Antonia Avalos de Mujeres Supervivientes de la Violencia de Género, organització de suport a les dones víctimes de la violència masclista de Sevilla

Violència masclista, violència de gènere, violència a la llar, violència cap a les dones. Com preferiu anomenar-la?

Parlem de violències cap a les dones, econòmica, política, estructural, de l’estat, d’un home cap a una dona al sentir la seva possessió, la violència del sistema patriarcal, el control religiós, les ablacions, la prostitució, totes les violències que s’exerceixen sobre les dones pel fet de ser dones, de tot això en diem violències contra les dones. I en concret, preferim parlar de “violència masclista”, és més explícit, encara que amb “violència de gènere” arribem a més gent que és el que més ens importa per poder intervenir.

Què és per a vosaltres el patriarcat?

El sistema patriarcal és aquell que sorgeix des de fa milers d’anys i se sustenta en el poder d’homes sobre dones. Té a veure amb l’evolució dels grups humans, les creacions de les primeres ciutats i civilitzacions… A aquest poder sustentat pels homes se l’anomena sistema patriarcal, algunes vegades per sobre de dones i també d’alguns homes, i algunes vegades té molt a veure amb les religions. Impregna tota la vida i va evolucionant en diferents èpoques. Ara patim el patriarcat modern que naixeria amb la Revolució Francesa, amb el naixement de la ciutadania però només per a l’home.

Quines són les causes de la violència masclista?

El manteniment del patriarcat té a veure amb la divisió social del treball i amb el capitalisme que organitza ara la societat. Aquest sistema és molt complex i la part econòmica retroalimenta a la part cultural alimentant un pensament obscurantista que vol retornar a les dones a la casa, d’aquí la nova llei de l’avortament que envia a les dones a tenir fills i estar treballant a la llar.

El patriarcat i el capitalisme són dos sistemes que van de la mà, el capitalisme neix sota un ideari patriarcal. El capitalisme es manté gràcies a la divisió social del treball, ja que és un gran estalvi per a l’Estat que les dones treballem gratis cuidant gent gran, nens, etc.

Com us organitzeu a Mujeres Supervivientes i amb quins objectius ?

Som un grup de dones supervivents de la violència de gènere perquè patim aquesta experiència vital límit que ens ha permès, també amb la nostra formació, crear germanor, empoderament, solidaritat entre dones.

Tenim quatre eixos d’actuació: intervenció, formació i comunicació, investigació i activisme polític. Donem suport a víctimes de violència masclista, tenim un menjador social, realitzem cursos de formació contra l’abús dels homes cap a les dones, també ens comuniquem i formem la gent amb arts com el teatre i altres activitats culturals. A més, tenim un seminari de recerca amb la Universitat de Sevilla. I també fem activisme polític, per exemple ara contra la llei de l’avortament de Gallardón.

Us estan afectant les retallades socials?

Les retallades afecten més a les dones, tot i els avenços gràcies a la lluita feminista. La desigualtat segueix sent evident. Patim retallades econòmiques i ideològics. El govern ens diu: Dona queda’t a casa teva o hi haurà càstig, mira el que et passarà… El no poder estar en els espais públics ens treu llibertat i empoderament.

Les retallades en sanitat i educació, en serveis socials, o el tancament de punts d’informació a la dona, fa que moltes dones que pateixen aquesta experiència tan arriscada com la violència masclista no tinguin serveis públics on anar, han de recórrer a nosaltres.

A més, patim la retallada en la llei de la Llei de Dependència, o la retallada del 30 % dels fons de lluita contra la violència de gènere. Denunciem el govern de Rajoy i les seves dones, tan masclistes com ell, que, per exemple, s’atreveixen a dir que una dona assassinada exercint la prostitució no és víctima de violència de gènere. Això és una negligència.

Nosaltres no rebem ajuts públics, només tenim un projecte subvencionat. La major part dels recursos vénen d’una xarxa solidària establerta al voltant de la Plaça del Pumarejo de Sevilla, per la qual cosa les retallades directament no ens han afectat especialment. El projecte subvencionat que tenim és un menjador social per a dones víctimes de violència de gènere i per a persones en risc d’exclusió social. L’Ajuntament de Sevilla de l’alcalde Zoido ens menysprea i invisibilitza perquè denunciem les retallades del PP, com la reforma de l’administració local que ve, entre altres coses, a retallar serveis públics de les dones.

Com penseu que podem acabar amb la violència masclista?

Cal incidir molt en la participació política, en l’interès de la ciutadania, i de les dones en particular, per moure per defensar els seus drets, i fer memòria històrica per no perdre de vista el que hem aconseguit amb les lluites. Cal fomentar la participació política, especialment, entre la gent jove.

També incidir en una atenció de qualitat que no jutgi la dona i les posi en mans del maltractador, que és el que vivim als jutjats, també masclistes.

És difícil que el capitalisme convisqui amb el feminisme. L’educació formal i informal és un motor molt potent. El principal motor de canvi. I també hem de construir la utopia, pensar que el que una planteja té un impacte i és expansiu. El capitalisme és essencialment patriarcal i genera competència i sobrevaloració amb el masculí, com el poder, la competència… tot el que nosaltres qüestionem.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×