Agenda

El cos d’Scarlett: sexisme al descobert

22/04/2014

Ángela Solano

scarlett

Es filtren fotos d’Scarlett Johansson nua i acaba convertida en tendència: Twitter treu fum des de primera hora del matí. A ningú li sorprèn, oi?

Quan he llegit el seu nom entre els trending topics ja intuïa el que em trobaria. Clico sobre l’hipervincle i començo a mirar amb precaució els comentaris. La majoria estan escrits per nois, però també n’hi ha de noies, i gairebé tots vénen a dir el mateix si llegim entre línies (no cal trencar-se massa el cap en aquesta ocasió): un cos nu, i especialment un cos nu de dona, és allà per ser jutjat. Un cop cau la roba i transcendeix a la llum pública -de forma voluntària o no, això no resulta especialment rellevant per als que participen d’aquest show -ja no hi ha marxa enrere: la seva nuesa passa a domini públic, això que sembla que és de tots perquè no és de ningú, i que per tant és susceptible de rebre comentaris de tota mena, ofensius o no i gairebé sense dret a dir ni piu. Però resulta que aquest cos nu si que té propietària: sorpresa, el cos de la Scarlett …, pertany a la pròpia Scarlett! I si ella decideix mostrar per motius de treball o perquè és naturista, o simplement perquè li surt del cony, no implica que desitgi una allau d’opinions que no ha demanat per part de gent que ni tan sols coneix, i que per descomptat tampoc la coneixen a ella. Aquest tipus d’actituds em crispen més encara quan aquestes imatges són robades -això de “filtrades” em sembla un eufemisme que no secundaré -per un fan obsessionat, un ex novio venjatiu o un cobdiciosa productora de cinema que veu en això una oportunitat per promocionar la seva pel·lícula de forma gratuïta (com sembla ser el cas).

“La primera vegada que vaig veure l’escena estava terroritzada, en part pel nu. No sabia com havia de ser usat ni com de nua seria la meva actuació, en sentit figurat”, comentava l’actriu en una entrevista durant el rodatge de la cinta en qüestió. “Tu assumeixes que hi haurà un fotograma circulant. D’alguna manera sospeses el valor del risc que estàs prenent”, afegia. No és trist i indignant que la impressió i la utilització que pugui tenir el nostre cos nu sigui motiu de pors? No és trist i indignant que s’hagi de considerar “arriscat” aparèixer nua en pantalla, i per exigències del guió, segons assegura l’actriu? Scarlett sabia del que parlava, i també sabia que no hi havia absolutament res que pogués fer al respecte. No en va, és la segona vegada que li passa això: ja li van hackejar el telèfon mòbil en una altra ocasió amb idèntics resultats. Tothom sembla tenir alguna cosa a dir sobre el seu cos, un cos que no és exactament el típic al que volen sotmetre’ns. Es tracta d’una dona amb corbes, amb tots els seus “adeptes” i “detractors”, i això posa més llenya a la foguera de la xafarderia. Si no em creieu, us animo a que feu un cop d’ull a les xarxes socials: molts comentaris són absolutament deplorables, i la veritat és que ni tan sols brillen pel seu enginy.

Suposo que els que es delecten amb aquestes brometes fàcils serien molt més originals si fossin ells els que, en despertar un matí, descobrissin una foto dels seus propis cossos despullats inundant internet i generant una allau d’observacions per part dels seus usuaris.
La mateixa cantarella de sempre, i a sobre com et queixis ets una hipòcrita amargada, perquè la gent simplement està reconeixent una obvietat. Fins i tot Lucía Etxebarria ho ha dit: “Scarlett Johansson està boníssima, nua també.” Doncs res, anar fent, que aquí el menys rellevant de l’assumpte és que a l’Scarlett la nostra opinió li importi un rave i no ho consideri més que un enutjós “inconvenients de l’ofici” (o hauríem de dir un”inconvenients de ser dona”?). Jo, per la meva part, esperaré a veure la pel·lícula, que m’han dit que va d’extraterrestres, encara que la crítica -cinematogràfica- no acaba de posar-se d’acord en les seves valoracions. Deu anys ha trigat el director Jonathan Glazer a donar-li forma a Under the skin, no sé si li haurà agradat gaire que al final la productora decideixi vendre la seva obra “filtrant” nus, però aquesta reflexió ja la deixo per a una altra ocasió.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×