Agenda

El Vendrell: unitat i ruptura a les municipals

31/10/2014

Joan Caralt Escamilla

Des de fa un temps s’ha engegat un procés a través del qual un seguit d’organitzacions, La CUP, el Procés Constituent i EUiA, volen construir una candidatura municipalista al Vendrell. Aquesta candidatura s’emmarca i s’inspira en els processos que estan duent a terme en altres poblacions, l’exemple mes clar es el de guanyem Barcelona, però en el nostre cas la confluència s’ha donat a través del treball previ i la confiança que ens dona participar colze a colze en diferents iniciatives politiques i moviments socials, organitzant actes, manifestacions, etc.

A grans trets podem dir que aquesta candidatura neix de la necessitat imperiosa de bastir una alternativa al govern que hi hagut sempre al nostre municipi, basat en l’alternança entre CIU I PSC, i que actualment deixa com a única oposició al govern municipal el partit racista i feixista PxC, que te 5 regidors al consistori. Aquest fet ha provocat que la demagògia i el clientelisme tant dels feixistes com de govern municipal ( format per una estranya aliança entre CIU, PSC, PP I ERC, el PP hi era fins a l’aprovació d’una noció de suport a la consulta del 9N) domini la situació política i econòmica municipal, marcada per l’alt índex d’atur (la comarca del Baix Penedès, d’on és capital Vendrell, es una de les comarques amb més atur de Catalunya), l’elevat deute municipal i la dependència de la construcció i el turisme de sol i platja com a únics motors econòmics.

Aquesta desastrosa situació va portar al nucli local de la CUP, que des dels últims comicis municipals, on ens vam presentar sense treure representació, hem estat participat i impulsant mobilitzacions contra el racisme ( 29J) contra les retallades a la sanitat, per una auditoria del deute municipal, per la transparència, etc..; a plantejar en assemblees obertes el model de candidatura que necessitaríem per a les eleccions municipals, en aquestes assembles obertes hi van participar membres de EUiA, Procés Constituent i molta gent a títol individual, preocupats per la situació municipal, el resultat fou que es va decidir plantejar una candidatura unitària de ruptura.

En següents assemblees obertes abans de l’estiu es plantejar els punts ètics de la candidatura ( limitació mandats, limitació sous, no participació dins la candidatura de formacions politiques que haguessin participat en el govern, òrgans de control i participació, etc.) i comissions per a desenvolupar-la. També s’han realitzat reunions amb altres organitzacions i col•lectius per a animar-los a participar i a implicar-se en el projecte.

La idees que impulsen el projecte son bàsicament la ruptura democràtica, la fi de la opacitat de la institució, la remunicipalització dels serveis, la participació ciutadana i el respecte al dret a decidir dels pobles.
El procés que s’ha donat a Vendrell, a diferencia d’altres processos semblants, te la peculiaritat de que IC-V, de moment no te interès en participar en el projecte i que EUiA si que hi esta participant. La raó es senzilla, a diferencia d’altres llocs, no existeix sintonia política ni confiança entre IC-V I EUiA, formacions que es presenten conjuntament a la major part de les eleccions. Aquest fet demostra que en l’àmbit local les aliances politiques que es puguin donar depenen més de les formes de treballar conjuntes i les anàlisis de la realitat social i política compartides, mes que no pas de la situació política nacional.

La idea general de tot el procés es que més enllà de la candidatura municipalista, el que ha de preveuré es la creació d’un esquema de treball que permeti fer arribar la veu del carrer al consistori i que aquest sigui una caixa de ressonància de les lluites socials. De moment es veu molt difícil poder aspirar a governar, però tot dependrà del suport popular, de moment que hi han moltes expectatives i esperances posades en el projecte.

Joan Caralt Escamilla és mebre d’En lluita i de la CUP del Vendrell

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×