Agenda

Els carrers ensorraran tots els murs: Refugiades, benvingudes!

14/09/2015

David karvala

mani 12S Barcelona

La manifestació celebrada a Barcelona, dins el marc de la jornada internacional en solidaritat amb les persones refugiades, aquest dissabte, 12 de setembre, ha estat tot un èxit. Unes mil persones molt diverses s’han manifestat des de Plaça Universitat, passant pels carrers del Raval, fins al mar.

S’ha cridat “Refugiades, benvingudes!”, “Cap persona és il·legal”, o “Nativa o estrangera, la mateixa classe obrera”. Alguns crits feien referència a les lluita de la gent que treballa al “top manta”, i a la repressió policial que han patit: “Mantero escucha, estamos con tu lucha”.

La manifestació l’han convocada dues plataformes unitàries: Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), i Stop Mare Mortum (SMM), un espai que denuncia les morts al Mediterrani que va sorgir fa uns mesos, inspirat en la forma de treballar d’UCFR.

A l’acte final hi ha hagut cinc intervencions. El portaveu d’SMM ha demanat que en lloc de gastar milions d’euros posant tanques a les fronteres, es dediquin els recursos a l’acollida. Un activista de Tanquem els CIEs ha demanat el dret a l’asil polític, però també el dret a emigrar per escapar de la pobresa; el drama d’Hongria no ens ha de fer oblidar els drames de Ceuta i Melilla. Una portaveu d’UCFR ha explicat la campanya #NoVotisRacisme, davant el candidat xenòfob del PP, mentre un activista d’UCFR Badalona, ha explicat l’historial racista de Garcia Albiol. L’última ponència l’ha feta una refugiada siriana que ha demanat solidaritat per a les persones refugiades, però també per a les persones que segueixen dins Síria. Per cloure l’acte s’ha fet una emotiva cerimònia, tirant flors al mar en memòria dels milers de persones que han perdut la vida mentre buscaven refugi i Simbiosis Kolektive ha fet una actuació de poesia-rap.

Donat que la mani es va plantejar només una setmana abans, i que a causa de certs debats, no es va poder convocar definitivament fins el dimecres passat (fa tres dies!), i a més a més, s’ha celebrat l’endemà de la Diada, la participació ha estat tot un èxit.

Com s’ha dit, hi han participat persones molt diverses, dels partits d’esquerres i de moviments socials de tota mena, incloent-hi una presència important de persones estrangeres. Cal destacar les intervencions que dos activistes d’UCFR van fer en urdú i en àrab, mentre la mani baixava la Rambla del Raval.

Han participat els secretaris generals de la UGT i CCOO de Catalunya; quelcom positiu, tot i reconeixent les limitacions del suport formal de la direcció. Caldrà una participació molt més forta de les bases sindicals en la lluita contra el racisme i el feixisme, i això no vindrà des de les cúpules, ho hauran d’impulsar activistes de les pròpies seccions sindicals i sobretot als llocs de feina.

Finalment, cal parlar dels debats esmentats. Una ONG antiracista molt important, que fa molt bona feina des de fa anys, es va oposar frontalment a la celebració d’una manifestació, i que fos conjunta, d’SMM i d’UCFR, combinant la solidaritat amb les persones refugiades i la campanya #NoVotisRacisme, d’UCFR. En part reflecteix la idea que es pot posar una muralla entre la defensa de les persones refugiades i la condemna als partits que activament fomenten la xenofòbia contra elles; el conjunt d’activistes d’UCFR i d’SMM no ho veu així. També reflecteix la manera de fer d’una ONG, que vol controlar les coses mitjançant les seves estructures. No els agrada una iniciativa que depèn, pel seu èxit, de l’activitat d’activistes de base de moltes sensibilitats. En aquest sentit, convocar una mani amb només 3 dies d’antelació era una bogeria.

En canvi, des de la visió que la clau és la participació i la consciència de la gent, en un moment com ara en què centenars de milers de persones s’estan activant en solidaritat amb els i les refugiades, no només era possible convocar aquesta manifestació; calia fer-ho. L’èxit de la protesta és la mostra d’això.

Queda molta feina per fer. Com va dir el portaveu de Stop Mare Mortum, no s’ha de permetre que s’oblidi aquest tema quan —com sempre passa— els mitjans deixin de parlar-ne. Per això, els moviments socials són essencials. I en segon lloc, en aquesta feina, el més important no són els especialistes, sinó que és la participació de la gent normal i corrent: la gent que s’ha unit aquest dissabte, als carrers del Raval, cridant “Refugees Welcome”.

David Karvala és militant d’En Lluita i activista d’UCFR.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×