Agenda

Entenent l’opressió per combatre-la: Jornades de Gènere 2015

25/03/2015

Javier Hernando

CronicJG1

La setmana passada gaudíem de les Jornades de Gènere organitzades per Enlluita. Vam comptar amb documentals i xerrades que tractaven des del treball i la lluita de les treballadores del sexe explicat per elles mateixes, fins al paper que van jugar les dones durant la revolució espanyola dels anys trenta.

Les jornades van començar amb una xerrada a càrrec de les portaveus del col·lectiu Putas Indignadas i Aprosex, de Rocío Valera delegada de la FAA-IAC a l’hotel Juan Carlos I, i de Marina Pérez, membre de USTEC I de EnLluita. Es va tractar el tema de regulació i prohibició de la prostitució, tenint en compte que la prohibició ara mateix fa augmentar la persecució i la vulneració dels drets de les treballadores sexuals, fet que ara mateix ja pateixen. L’ordenança de civisme de l’ajuntament de Barcelona també ha fet empitjorar la situació d’aquestes dones, que no només es troben amb problemes de cara a la policia i les institucions, sinó també dins les estructures de l’esquerra. Els sindicats on algunes d’elles s’organitzen tenen dinàmiques sexistes, tenen una estructura jeràrquica i masculinitzada que fa que no sigui una eina tan útil com podria ser per a la seva lluita. Es va tractar també de la falta de reconeixement de les feines reproductives i dins les cases que porten a terme les dones.

El dissabte les jornades van seguir començant amb un molt bon documental de Dagny Romero i Anaïs Duval: Sólo te he dicho guapa, sobre les violències simbòliques cap a les dones. Els cossos de les dones s’han convertit en quelcom públic, molts es creuen amb dret d’avaluar-los pel carrer o de mirar-los de forma fastigosa, per això moltes han de suportar piropos gratuïts i mirades lascives mentre passegen.

A la tarda les jornades van acabar amb dues xerrades ben interessants, la primera va córrer a càrrec de Isabella Lorusso autora de Mujeres libres, llibre sobre les dones revolucionàries dels anys trenta, i d’Ada Behncké, militant d’Estudiants EnLluita. Va ser una xerrada molt interessant que va comptar amb experiències personals de l’Isabella a l’hora de fer recerca per als seus llibres. Mentre entrevistava a les antigues militants de Mujeres Libres (CNT) i del POUM, es trobava amb dinàmiques masclistes, per part d’altres companys, similars a les que havien viscut les dones del bàndol revolucionari a la guerra civil. Es van tractar les dificultats de les dones per a participar dins la CNT d’igual a igual amb els companys homes, i com això les va dur a organitzar-se dins Mujeres Libres. També es va parlar del desafiament que van protagonitzar les dones desobeint les ordres de Durruti i altres líders quan van ser cridades a deixar la primera línia de batalla i tornar a les ciutats. L’Ada va aportar el debat de fins a quin punt hem avançat o estem igual que a aquella època a l’hora de tractar el masclisme, sobretot dins l’esquerra organitzada. Moltes vegades el fet de tenir una igualtat legal entre homes i dones fa que gran part de la societat cregui que el sexisme és cosa del passat, res més lluny de la realitat. És cert que s’han aconseguit molts drets legals per a les dones, però encara queda molt camí per recórrer.

Al debat es va parlar de com la història de les dones dins l’esquerra és molt reduïda: coneixem als maquis però no a les dones que els donaven un suport vital des de les ciutats, sabem que els combatents del bàndol revolucionari van patir un dur exili però no és tant conegut que les combatents van passar encara més misèria perquè s’havien d’encarregar del seu exili i del de tota la família.

Les jornades les va tancar una ponència sobre alliberament de gènere i ruptura amb el règim del 78 a càrrec de l’Eugeni del FAGC, la periodista feminista Joana Grenzner i la Neus Roca, historiadora i membre de EnLluita. Va ser una xerrada amb un alt nivell teòric. Es va debatre sobre les manifestacions pel dret al propi cos i la lluita feminista actual. Es va enllaçar amb un debat de la xerrada anterior, actituds masclistes i homòfobes dins l’esquerra organitzada i experiències personals de l’Eugeni.

En definitiva, vam gaudir d’un cap de setmana molt enriquidor a nivell de compartir experiències i formar-nos en gènere de forma col·lectiva. Des de EnLluita seguirem organitzant les jornades de gènere any rere any, i si et vas perdre aquestes, estigues al tanto de les properes!

CronicJG2

Cronicjg3

cronicjg4

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×