Agenda

Entrevista a Montse Castanyé presidenta del comitè d’empresa d’Esfosa i membre de la COS (Coordinadora Obrera Sindical).

30/03/2016

Steve Cedar

IMG-20160329-WA0038Els treballadors i treballadores de l’empresa càrnia Esfosa han decidit dir prou a l’explotació salvatge i al racisme s’han declarant en vaga els dies 29 i 30 de Març. Esfosa és un escorxador relacionat amb una de les principals empreses del sector (Casa Tarradelles).

Quins són els motius de la Vaga?

Bàsicament que hi hagi un pla de prevenció laboral que avui no existeix i així garantir la seguretat laboral de les treballadores- També lluitem perquè   la jornada laboral s’ajusti a la legalitat tant en número d’hores com a festius treballats i també que s’aturi la repressió sindical.

Com va ha anat el 1er dia de Vaga?

Ha set un èxit total, tot i que l’empresa ha contractat il·legalment  gent a una ETT durant 2 dies.

Aquestes són doncs dem,andes laborals bàsiques. No obstant ens pot explicar amb més profunditat les condicions laborals d’Esfosa?.

Aquí no tenim cap tipus de seguretat i en cas d’accident la gent queda desemparada, fins fa poc  veníem treballant unes 15hores diàries. Ara fa poc  en començar la repressió sindical el comitè va dir que prou que es farien 9h i prou  al dia va. A banda hi ha molts treballadores que són anomenades cooperativistes (en realitat falses autònomes)  que cobren uns 400 € per 14hores de treball. De fet molta gent s’adormia a la cadena de pur cansament amb el greu risc d’accident que això comporta.

Aquestes condicions són generalitzades a  molts escorxadors. Què ha canviat sindicalment a Esfosa?

Aquí havíem tingut a CCOO i UGT que actuaven com a sindicats de l’empresa que cada 4 anys es repartien la majoria absoluta, jo això ho puc dir perquè vaig ser de comissions. De fet en el període previ a la vaga l’assemblea de treballadores  els va fer fora. Avui la majoria de la plantilla dóna suport a la COS tot i que CCOO i UGT ens han volgut invisibilitzar.

Per què penses que ha crescut el suport a la COS?

Perquè fem un sindicalisme de base, on les treballadores manen i també perquè les delegades de la COS dediquem les nostres hores integres a defensar les treballadores.

Una darrera cosa, Què creus que passarà demà quan acabi la vaga?

Jo considero que la vaga està anant molt bé, normalment entren 10.000 porc diaris i avui han entrat  2500. Serà l’assemblea qui decideixi com continuem. Hem demostrat que podem plantar cara al racisme i l’explotació

 Steve Cedar és membre d’En Lluita, UCFR i CUP Capgirem Vic

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×