Agenda

ERC, la crossa de CiU i el “pacte de la llibertat”

26/12/2012

Per Albert Portillo. La història rarament es repeteix, en realitat estableix paràboles, és a dir es poden observar situacions històriques similars però diferents pel context econòmic i social. Avui com fa 32 anys ERC amaga la seva “E” d’esquerra, llavors era 1980 i el secretari general, l’antimarxista Heribert Barrera, obrí les portes de la Generalitat a CDC amb el suport dels seus 14 escons. ERC pagà car el suport a CDC què governà de manera unipartidista durant 23 anys, fins el 2003.

Una vegada més ERC ha decidit de fer de crossa del CiU de cara a la propera legislatura i recolzar l’acció de govern del president Mas, que consistirà en austeritat, retallades i privatitzacions. Aquest recolzament es concreta en el conegut com a “pacte per la llibertat”, signat el 19 de desembre passat pels màxims dirigents d’ambdós partits, Oriol Junqueras i Artur Mas.

El pacte persegueix l’objectiu de, en primer lloc assegurar l’estabilitat parlamentària en favor de CiU. En segon lloc establir i configurar un procés de convocatòria durant el 2013 per fixar el referèndum el 2014 i recolzar l’acció de govern de CiU. El pacte què es materialitza en el document conegut com “Acord per a la transició nacional i per garantir l’estabilitat parlamentària del govern de Catalunya” estableix que ERC voti a favor de la investidura de Mas i que recolzi les accions executives del seu govern neoliberal.

ERC s’ha vanagloriat públicament de que ha aconseguit que Mas i CiU es posicionessin per establir un referèndum però curiosament en el mateix document s’explicita que la consulta es podria endarrerir si “el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga”[(1), pàgina 2] i que a més a més “[la]data serà pactada almenys per les dues parts signatàries” [(2), ibídem)]. És a dir, si una de les parts no volgués llavors es suspendria. La data de referèndum quedaria en paper mullat si així convingués.

El document parla també de bastir l’estructura del futur estat capitalista amb la creació durant el 2013 de l’Administració Tributaria Catalana i altres estructures d’estat.

És especialment revelador l’apartat sobre “mesures per abordar la recuperació econòmica”, en que es parla de crear una llei òmnibus (3) per als municipis perquè aquests “simplifiquin” la seva activitat. En el món de l’educació, el document parla de la inserció d’empreses en els centres de recerca públics i en les universitats públiques (4), aprofundint sense citar l’Estratègia Universitat 2015 que preveu la privatització de les universitats i el control de la recerca per part de les empreses.

De l’acord es desprèn que es crearan comissions de treball en diferents temes; sobre la consulta, les polítiques pressupostaries etc. El grup de treball pressupostari ja assumeix sense embuts la seva funció de “planificació i execució dels processos de privatització, concessió o
venda d’actius públics de la Generalitat de Catalunya”. [(5), pàgina 5]

En l’acord també es proposen mesures progressistes, com la creació d’una banca pública, diversos impostos progressius, establir la formula de dació en pagament, etc., sens dubte impulsades per ERC, però que lamentablement són paper mullat i gestos electorals de cara a la galeria, ja que el punt principal del pacte és el recolzament de l’acció de govern de CiU, que òbviament no impulsarà aquestes mesures.

Aquest acord suposa per a ERC plegar-se a CiU i recolzar sense queixes les seves polítiques. A tot estirar Junqueras es proposa “suavitzar les retallades”, és a dir atenuar les polítiques de privatització i liberalització.

Tot al contrari de la postura que ha pres la CUP-AE, de “mà estesa pel referèndum i puny tancat contra les retallades”, en paraules de David Fernández.

Albert Portillo és membre d’En lluita

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×