Agenda

Estructurar el moviment per aprofitar el moment

17/09/2014

Óscar Simón

marxaeduca2

La crisi econòmica ha estat aprofitada pels governs de la Generalitat (darrer tripartit i CiU) per avançar en la privatització de l’educació a totes les seves etapes. Des de les escoles bressol on el tancament de centres públics, que o bé han deixat de rebre l’assignació de la generalitat o bé han estat externalitzats (empreses privades gestionen tot o part del servei) i que en tots els casos han perdut personal. Passant per primària i secundària on s’han tancant ja unes 200 línies públiques a Catalunya per no més d’una desena de concertades (privades finançades amb diners públics), pagament d’uns 300€ per cada curs als Cicles Formatius de Grau Superior i l’increment d’un 66% a les matrícules als graus de les universitats «públiques».

A la vegada s’han incrementat el número d’alumnes per aula, s’han deixat de cobrir les substitucions fins al quinzè dia, s’han acomiadat unes 3000 docents a primària i secundària en el que portem de crisi, s’ha reduït el poder adquisitiu un 20% i a les universitats el número de docents que cobren 400€ mensuals ja iguala pràcticament al dels i les docents titulars.

Aprofitant aquest allau s’han imposat formes de govern dels centres pràcticament piramidal, traslladant el model de gestió antidemocràtic de la privada a la pública, eliminant en bona part les conquestes dels moviments de docents, estudiants, famílies i PAS. Tot i així les dades que tenim ens diuen que el sector públic educatiu permet millorar les expectatives educatives i socials de les classes populars que els utilitzen i que a sobre respecte al rendiment acadèmic i potencial investigador supera de llarg al sector privat.

Una educació nova per a un país nou:

Clarament si volem un país lliure, necessitem homes i dones lliures i en aquest procés l’educació hi juga en paper important. En el últims anys les reformes educatives (ja portem 7 lleis estatals i una de catalana) han estat guiades per l’OCDE i el Banc Mundial, dues organitzacions que tenen com a objectiu incrementar la rendibilitat internacional de les inversions. Ara més que mai cal revifar el debat sobre la funció social de l’educació. Al mateix temps dins dels procés d’emancipació nacional que estem vivint cada cop més persones es pregunten i volen decidir no tan sols la relació amb l’Estat espanyol sinó el model de societat, cada cop més gent vol decidir-ho tot.

En aquest sentit veiem que tant a les Illes Balears com a Catalunya la Plataforma Crida com l’Assemblea Groga han debatut i proposat models educatius, la primera en forma del «Llibre verd de l’educació» i la segona en forma d’una «ILP per una nova llei del sistema educatiu català». Així aquests col·lectius socials que inclouen alumnes, famílies i treballadores de l’educació estan plantejant clarament alternatives en aquest sentit. La seva aspiració es tant utilitzar aquestes propostes per obrir un debat social sobre el model educatiu, com plantejar una alternativa que figuri als programes electorals i de govern dels partits polítics. A banda a les Illes l’Assemblea de Docents planteja fer una vaga durant la campanya electoral de les municipals i autonòmiques (que allà seran a finals de Maig) per tombar el TIL. Aquí a Catalunya les organitzacions d’estudiants han arribat a un acord per realitzar mobilitzacions de cara al 9N, a la vegada tot fa pensar que podrien haver celebrar-se eleccions autonòmiques al primer trimestre de 2015. Unes eleccions que podrien qualificar-se de constituents i on el moviment educatiu tindria força possibilitats d’incidir a tots els nivells.

Organitzar-nos per lluitar millor: Un punt de vista de docent combatiu

Des de les administracions s’ha fet el possible per a segregar etapes educatives, per exemple: durant molts anys es van prohibir els instituts-escola a la pública i no a la privada, o s’ha limitat el màxim la construcció d’escoles bressol integrades a les escoles de primària. Les universitats pertanyen a ministeris i conselleries diferents, etc. Per tant un dels primers reptes és a partir d’aquesta realitat avançar cap a articular un moviment educatiu cohesionat de bressol a universitat. En aquest sentit l’Assemblea Groga és un espai no tant concebut com una plataforma amb representants, sinó com un espai assembleari de dinamització col·lectiva on compartir experiències, perspectives i pensar estratègies comunes. La ILP i el procés de recollida de signatures, debats i accions relacionades ens permetran rearmar-nos ideològicament i enfortir la xarxa de la comunitat educativa, així com plantejar una alternativa tant a la LOMCE com a la LEC. Tanmateix per platejar una lluita realment forta cal parlar de mobilitzacions als llocs de feina, o sigui vagues. Aquí hem d’aprendre moltíssim de l’experiència de les Illes Balears. Cal que els docents ens reorganitzem mitjançant espais assemblearis on les decisions es prenguin per una persona, un vot. Per fer això necessitem pensar una estratègia d’extensió per arribar als més de 2000 centres públics de primària i secundària els 600 o 700 de bressol i a les universitats. Aquí la ILP pot tornar a jugar un paper clau per a il·lusionar al professorat i fer xarxa, així com una plataforma reivindicativa comuna que doti de contingut i objectius a les assemblees.

Un primer pas, a banda de reestructurar l’afeblida assemblea de docents de la província de Barcelona, seria obrir un espai de treball que es podria anomenar «docents per l’assemblea» des del que anar treballant en aquest sentit. Els sindicats a Catalunya estan mostrant una actitud conservadora, reflex de l’opinió majoritària dels claustres, a banda hi ha les eleccions sindicals a la vista. Per tant les persones amb ganes de capgirar la situació hem de mantenir els espais unitaris fora de la competència electoral i tan se val el nostre número, hem de posar fil a l’agulla, si no som nosaltres qui? Si no és ara quan?

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×