Agenda

EUA i Turquia abandonen el poble kurd davant l’Estat Islàmic

09/10/2014

Roni Margulies

Refugiats i refugiades Kurdes creuen la frontera de Síria cap a Turquia.

Refugiats i refugiades Kurdes creuen la frontera de Síria cap a Turquia.

L’Estat Islàmic (EI) no és una amenaça llunyana per a Turquia, sinó un perill clar i present. Els tancs i l’artilleria pesant de l’Estat Islàmic estan just a l’altre costat de la llarga frontera sud-oriental de Turquia amb Síria, molt a prop de Suruc i altres pobles turcs.

Projectils de morter descontrolats aterren freqüentment al costat turc de la frontera. Diumenge passat tres persones van resultar ferides a Suruc.

La població d’aquesta part de Turquia i la del costat sirià de la frontera és majoritàriament població kurda. La gent té família en ambdós costats i, en temps normals, la frontera sol ser permeable.

L’Estat Islàmic ha estat intentant, durant tres setmanes, prendre la ciutat siriana de Kobane. La resistència kurda ha estat ferotge, però les probabilitats estan en contra.

Al principi, el govern turc es va negar a obrir la frontera i rebre els civils que s’estan escapant, però, sota la pressió de l’opinió pública dins del país, es va veure obligat a deixar passar a 160 mil refugiats.

La coalició sota el lideratge dels EUA ha estat bombardejant posicions de l’EI fora Kobane durant els últims dies. Les forces kurdes sobre el terreny informen que això no ha tingut gairebé cap efecte.

Aquesta batalla posa al govern turc en una posició difícil.

No vol una segona entitat kurda autònoma en les seves fronteres (la primera està al nord de l’Iraq), però la caiguda de Kobane arriscaria el procés de pau de Turquia amb el seu propi moviment kurd que està sota el lideratge del PKK, alhora que transformaria l’impredictible Estat Islàmic en un veí directe.

Després d’una pressió considerable per part de Washington, Turquia s’ha posat del costat de la coalició nord-americana. El parlament va votar a favor d’autoritzar al govern l’enviament de tropes a l’estranger i donar permís a tropes estrangeres per llançar operacions des terreny turc.

Si bé la situació dels i les kurdes a Kobane fa que sigui difícil per al moviment contra la guerra argumentar en contra de les bombes nord-americanes i la participació militar turca, és important que l’argument sigui plantejat.

Les bombes nord-americanes mai han resolt cap problema a l’orient mitjà ni a cap altre lloc. Ni els EUA ni Turquia faran mai, probablement, favors al poble kurd.

Roni Margulies es membre del DSIP, organització germana d’En Lluita a Turquia

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×