Agenda

expais, denunciant espais que ja no són

08/05/2014

Miguel Osuna

pantalón

Pujo per la façana fins al balcó mentre algú fa guàrdia. Obro els porticons i entro en una altra època. Avanço amb compte temptejant el terra i vigilant el sostre, descobrint habitacions en ruïnes, ruïnes en habitacions.

Són expais, llocs abans ocupats i que ara només ocupen, llocs que van ser i que tornen a ser quan els observo. Portes i finestres tapiades per l’home o l’ensorrament. La naturalesa pobla el lloc o el destrueix , guanyant així terreny al totxo i recordant-nos que venim d’ella. Escenes congelades en el temps: la taula està posada, el llit desfet, la caixa del televisor recentment oberta. Escletxes d’humanitat que va fugir o morir.

Em fascina el seu abandó, el no saber què hi trobaré ni quants anys porten així. En captar em quedo amb una mica d’ells: el meu cabell arrossega teranyines, la meva esquena es tenyeix de calç, la roba s’omple de pols i fang.

Després conservo aquestes imatges com si recordés els moments que s’hi van viure. Em contagien també una sensació de solitud, de viure en un món ple i buit, amb massa cases sense gent i massa gent sense casa.

Aquesta és la presentació de l’exposició que inauguro aquest divendres 9 de maig a La Carboneria de Sevilla. La idea va sorgir després d’anys de colar-me en llocs abandonats. De noi m’encantava saltar als edificis en construcció. Des que recordo he escalat murs, m’he colat en terrasses alienes i he pujat per bastides i balcons. Ara em van més les ruïnes. Tenen història, rastres de vida. I des de 2011 aproximadament, porto la meva càmera cada vegada que entro en un d’aquests llocs.

Després d’anys col·leccionant aquests no- records, em vaig proposar treballar seriosament per mostrar la meva visió, que evoluciona conforme creix la meva consciència política. Allà on vaig veig edificis buits, ja sigui abandonats com els que fotografio, nous, o amb amos fantasmes, com els que poblen la costa, horribles estructures sense personalitat ni persones. Des que tinc consciència política, des que pertanyo a En Lluita, aquests espais “desvitalitzats” em semblen, cada vegada més, proves de la injustícia social i de les diferències entre classes.

Podeu veure l’exposició a La Carboneria ( C/Levíes, 18, Sevilla) des del 9 al 31 de maig i en la “XI Biennal Olot-Fotografia” mostra internacional de fotografia des del 2 al 30 d’agost a Olot.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×