Agenda

FAQ: Preguntes freqüents per la Vaga General

08/11/2012

En lluita. Quan a la feina la gent es planteja si fer vaga o no apareixen centenars e dubtes i pors que es important respondre. Les activistes anticapitalistes que participem en concentracions o assemblees amb facilitat, a la feina en canvi, sovint ens trobem bloquejades, sense eines per organitzar les nostres companyes per anar a la vaga. Amb aquest llistat de preguntes freqüents pretenem respondre alguns dubtes que sorgeixen.

Es que les vagues no serveixen per res.

Fals. Històricament les conquestes a nivell de salaris, horaris, i condicions de treball s’han aconseguit a través de la lluita i la pressió. La vaga ha estat sempre una eina valiosíssima. Al cap i a la fi el poder dels empresaris prové dels beneficis que extreuen del nostre treball. Fent vaga aturem la creació de beneficis i el flux de capital. A l’última vaga general del 2010 la patronal va perdre 1.000 milions d’euros en un sol dia. No hi ha res que els hi faci més mal que tocar-los la butxaca. La vaga general del 2002 va fer dimitir el ministre de Treball d’aquells anys i va aconseguir retirar la quasi totalitat dels punts de la Reforma.

Però la vaga del 29-S del 2010 a la del passat 29-M no va retirar les mesures del govern.

És cert. En el context de crisi actual la classe dirigent està totalment enrocada. Tenen por que si ens donen un dit, demanarem el braç. La resposta és que no n’hi a prou amb una vaga general. Cal continuïtat en la lluita. Vagues de dos dies, de tres, vagues sectorials encadenades i un pla ambiciós d’escalada de la lluita. Però no pot servir d’excusa per no fer la del 14-N. Si no son capaços de fer un sol dia, com pressionarem els sindicats perquè en convoquin una altra?

El cap em diu que si vaig a la vaga em farà fora.

Si el teu cap et diu això està vulnerant un dret fonamental. El dret a vaga és un dret constitucional reconegut a l’article 28 de la constitució. Si et fan fora per anar a la vaga, pots denunciar-ho i un jutge hauria de declarar el teu acomiadament nul, és dir que l’empresa t’hauria de readmetre. Mai hi ha res segur, però és important que sàpigues que tens drets i els pots exercir. Intenta gravar amb el mòbil la conversa a on el teu cap et prohibeix anar a la vaga o guardar els correus electrònics on apareixen odres d’aquest tipus per acumular proves.

He d’avisar si vaig a la vaga?

No. No tens obligació de comunicar-ho amb antelació. Si et pregunten digues que t’ho estàs pensant o no diguis res. Pots avisar el mateix dia. Si avises abans permets que l’empresari es planifiqui la producció. Si fas vaga està totalment prohibit que et substitueixin aquell dia o que l’empresa contracti algú per fer la teva feina. Si fan això, ho pots denunciar.

Em demanen que recuperi el dia de vaga. He d’acceptar?

No. La feina que pogués correspondre’s al dia de vaga, no pot ser recuperada mai a base d’hores extra o en posteriors dies festius.

Quants diners em descomptaran per fer vaga?

L’empresa et pot descomptar la part proporcional del salari pel dia de la vaga i la part proporcional de les pagues extres. Sota cap concepte et pot descomptar vacances o complement extrasalarials com propines o dietes. L’empresa deixa de cotitzar aquell dia la part que li toca de la seguretat social.

Serveis mínims i guàrdies. Com funciona això?

Ningú et pot obligar a fer cap guàrdia si fas vaga. Els únics serveis mínims legals són els que apareixen al Boletín Oficial del Estado (B.O.E) o el del govern autonòmic que correspongui, a Catalunya el D.O.G.C. Allà apareixen les empreses o departaments que han de fer serveis mínims. L’empresa de d’indicar per escrit quin és el punt exacte del B.O.E. que justifica el servei mínim.

Al meu centre de treball hi ha molta gent i només jo faré vaga.

Moltes vegades la gent que vol fer vaga i no ho expressa per por. Normalment un centre de treball no és un lloc on la gent expressa lliurament les seves idees. Potser no estàs tan sola com et penses. Intenta treure debats polítics a l’hora d’esmorzar per descobrir quina és la gent més combativa. Petits detalls com portar una xapa o samarretes polítiques li permetrà als teus companys identificar-te com una persona amb qui es pot parlar sobre certes coses com ara la vaga o temes sindicals.

Com puc organitzar les meves companyes per anar a la vaga?

Si hi ha comitè d’empresa o sindicats parla amb ells. Demana’ls-hi ajuda per fer una assemblea al teu departament o secció. Ofereix-te per fer difusió de la vaga. Si et donen llargues o et diuen que no val la pena, recorda’ls-hi que és la seva obligació com a sindicats fer difusió de la vaga i organitzar assemblees. Pensa que l’empresa ha de cedir als sindicats els locals de l’empresa per fer assemblees, encara que sigui fora de l’horari laboral.

I si no hi ha sindicats?

Igualment pots fer moltes coses. Intenta organitzar reunions a l’hora de dinar o a la sortida de la feina. Sigues agosarada però no t’arrisquis innecessàriament. Intenteu que els caps no vegin qui va a aquestes reunions. Demaneu ajuda a l’assemblea del barri on esteu o al sindicat del vostre sector al que hi tingueu més confiança per fer difusió d’aquestes assemblees informals. A vegades, tot i no tenir cobertura sindical, en un context de vaga general, aquestes assemblees són molt exitoses. Amb l’excusa de la vaga, també us podeu plantejar per més endavant muntar una secció sindical o promoure eleccions sindicals. Truca al teu sindicat per informar-te com fer-ho.

El dia de la vaga. Els piquets.

Els piquets són perfectament legals. La llei permet que un grup de treballadores faci publicitat de la vaga o reculli fons de suport sense coacció i de forma pacífica (Art 6.6 del RD-17/1977). Ara bé, més enllà de la llei, la capacitat d’un piquet per aturar una empresa o evitar que passin els esquirols depèn de la relació de forces. Al cap i a la fi, tot i que no sigui legal, sabem que els empresaris coaccionen al seu personal per anar a treballar. Els piquets són útils per permetre fer vaga a les treballadores que no s’atreveixen a expressar-ho clarament. L’èxit de la vaga dependrà però, de la feina que s’hagi fet abans. Si s’ha votat en assemblea de treballadores anar a la vaga dóna més legitimitat alhora de fer piquets que si s’ha convocat només des de les direccions sindicals.

Un últim consell….

Els sindicats són la eina bàsica de les treballadores i treballadors per defensar els nostres drets. No tots els sindicats són iguals. N’hi ha de més pactistes i de més combatius. Cometen errors i moltes vegades no fan el què han de fer, però si vols defensar-te dels atacs dels caps a la feina és una eina indispensable. Afilia’t al sindicat en el que et sentis més a gust. Truca’ls, pregunta’ls-hi dubtes i exigeix-los que facin la seva feina. Si no estem organitzades, estem indefenses.

En lluita no som un sindicat. Som una organització anticapitalista que fa feina en els moviments socials més enllà de l’àmbit sindical. Però si vols informació o vols que muntem una assemblea a la teva feina contacta amb nosaltres: info@enlluita.org

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Conecta’t a les xarxes socials www.facebook.com/Enlluita | http://twitter.com/enlluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×