Agenda

Ha d’anar a les eleccions europees la CUP?

04/03/2014

Manel Ros

 

cupEl debat està servit. La CUP ha de decidir en breu si participa o no a les properes eleccions europees, i en el cas que ho faci serà conjuntament amb Bildu i el BNG. Com passa sovint dins la CUP hi han diferents posicions amb diferents arguments. Moltes de les persones que no estan d’acord en anar-hi diuen que aquestes no són les nostres eleccions, que el parlament europeu ens queda massa lluny i que no hi hem d’anar a fer res.

Tenen part de raó. Però més enllà d’entrar dins el parlament europeu per poder dir-hi la nostra i portar el nostre “poni” de Troia allà on poguem, tal com de fet fem al Parlament de Catalunya, el que hem de tenir en compte alhora de decidir si ens presentem o no a les eleccions europees són molts altres aspectes, que moltes vegades no podem triar.

La situació política

La realitat és que la situació política actual no és la de fa cinc anys, ni tan sols és la de l’any passat. Les condicions de vida de les classes populars cada cop són pitjors i hi ha molta més gent que abans buscant alternatives polítiques al que els hi ofereixen els partits del sistema. I les alternatives polítiques, malgrat que la seva essència ha de ser sempre els carrers i la feina de base, també passa avui en dia per les escomeses electorals. Això ho mostra el fet que hagin sortit fenòmens com Podemos, el Procés Constituent, o l’èxit de la pròpia CUP-AE a les darreres eleccions. A això se li ha de sumar el fet que les institucions polítiques estan més deteriorades que mai i que molta gent mira a la UE, la troica i en definitiva a l’Europa del capital amb cada cop més descrèdit.

En aquest sentit cal que a les properes eleccions europees hi hagi una força netament anticapitalista i rupturista a nivell dels Països Catalans per donar sortida a tot aquest descontentament. Cal una força política arreu dels Països Catalans que a les eleccions europees faci una campanya contra la UE amb un posicionament clar i contundent contra l’Europa del capital i contra el pagament d’un deute il·legítim. La CUP és la única força a nivell de Països Catalans que pot fer-ho i la manera més efectiva de fer-ho és entrant en campanya. En aquest moment polític l’abstenció activa no tindria ni molt menys el mateix impacte que una bona campanya electoral. Això se li suma el fet del més que previsible augment de la ultradreta, tant a l’Estat espanyol com arreu d’Europa. Demanar l’abstenció a totes les persones que podrien votar la CUP arreu dels Països Catalans només faria que cada vot de l’ultradreta valgués més.

La CUP, ens agradi o no als que en formem part, gràcies a la feina feta durant molts anys s’ha convertit en un referent polític per cada vegada més persones. Un referent polític que no pot desaparèixer de la batalla política així com així. Un referent polític que si no es presentés deixaria un espai orfe que aprofitarien altres formacions, com per exemple ICV/EUiA o ERC. La política és un espai que mai queda buit. Sinó hi ha algú ocupant-lo algú altre l’ocupa. La CUP és la única organització que actualment pot oferir una campanya que mostri una alternativa clara a les polítiques de la UE i en favor dels pobles d’Europa i dels seus drets socials i nacionals.

La consulta i els Països Catalans

Moltes persones també diuen que ens hauríem de centrar en les properes eleccions municipals del 2015, que és allà on realment està la batalla. Sense treure importància a les eleccions municipals, que seran fonamentals, un altre vegada s’ha d’analitzar el moment polític que ens ha tocat viure. Un moment polític marcat per la consulta que s’ha de celebrar el 9 de novembre d’aquest any.

Una altre raó per la qual la CUP s’ha de presentar és perquè ha de convertir la campanya de les eleccions europees en un altaveu a favor del dret d’autodeterminació i perquè la consulta es faci tant sí com no el 9N. Les europees es donaran al vell mig del debat sobre la consulta i la CUP hi ha de ser. Les europees s’haurien de convertir en una ofensiva política de la CUP en aquest sentit, portant el discurs de la independència per canviar-ho tot allà on vagi.

Per altra banda si la CUP es presentés a les eleccions podria fer per primera vegada, per les connotacions de les eleccions europees, una campanya a nivell de Països Catalans que reforces la territorialitat i la construcció d’aquest marc. A més és essencial entendre que es podria construir la CUP com a projecte allà on avui en dia encara no existeix, sobretot al País Valencià i a les Illes Balears.

No presentar-se a les eleccions seria perdre una oportunitat per aconseguir un impacte electoral tant a nivell de Països Catalans com a nivell de l’Estat espanyol. Però sobretot seria perdre una oportunitat de tenir un impacte polític defensant idees anticapitalistes i de trencament amb el règim espanyol i l’Europa del capital que no defensarà ningú més a nivell de Països Catalans. L’escriptor Joan Fuster solia dir que tota política que no fem, serà feta contra nosaltres. Si ens fan polítiques en contra, fem que almenys no sigui per no haver-hi estat quan calia.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×