Agenda

Hong Kong: Poden desmuntar l’acampada però no la lluita

13/12/2014

Juan Antonio Gilabert

Sit In Protest Continues In Hong Kong Despite Chief Executive's Calls To Withdraw

L’11 de desembre, el govern xinès va posar fi a la manifestació-concentració a favor de la democràcia als carrers de Hong Kong, anomenada Moviment dels Paraigües perquè els i les manifestants els utilitzaven per defensar-se dels pots de fum i pebre que la policia els llançava per dissoldre la protesta. Aquestes havien sigut promogudes pel grup Ocupem el Centre, que va tancar el districte financer, i organitzades per estudiants, en protesta per les actuacions del Partit Comunista Xinès (PCC) un cop havia promès eleccions directes per escollir el mandatari de Hong Kong, cap executiu amb mandat fins a 2017. Des de que ho va anunciar, el PCC només ha escollit per a les futures eleccions a aquells candidats seleccionats per la cúpula del partit, tancant el pas a les y els candidats que no eren propers als seus mandats, cosa que va suscitar una oposició massiva.

Com a resposta al Moviment dels Paraigües, l’estat xinès va utilitzar des del principi a la policia (que va efectuar nombroses detencions durant tot el període que va durar la ocupació del districte financer, inclosa la del líder estudiantil Joshua Wong, de 17 anys) i a grups violents vinculats amb la màfia de la ciutat, per intentar sufocar el moviment.

Les estudiants havien ocupat la plaça del ajuntament feia ja dos mesos. Van ocupar el carrer de la residència de l’actual cap executiu, CY Leu. Això va suposar un boicot massiu a les aules universitàries, instituts i col•legis, recolzats per més de 400 acadèmics. La determinació estudiantil, no obstant haver patit efectes de gasos lacrimògens i haver sigut glopejats, va donar a la resta la confiança per sortir als carrers en suport seu, unint la lluita estudiantil amb la lluita pels llocs de feina i creant simpaties amb la resta de sectors de la ciutat de Hong Kong.

Però això no ha sigut un fet aïllat en un racó de la Xina, producte de la seva singularitat per haver sigut tants anys colònia britànica, això es part de l’onada de revoltes que s’està vivint a la xina per culpa la crisi mundial i es suma a les vagues i demés moviments que broten tant en aquest país asiàtic, com en la resta de països del món, des de que la crisi mundial va fer acte de presencia.

Una de les vagues més grans en la història recent de Xina va succeir a l’abril, quan 40 mil treballadors i treballadores de la fàbrica de sabates de Yue Yuen a la ciutat de Dongguan van decidir lluitar. L’empresa multinacional és d’origen taiwanès i és la major productora de calçat de marca en el món. Només en les seves tres fàbriques a la província de Guandgong de Xina contracten a 60 mil treballadores i treballadors (a nivell global contractaven a 423 mil persones al 2012). Mentre que la revolta ha estat en peu, protestes internacionals en solidaritat han tingut lloc arreu del món, inclosos Londres, Taipei i Taiwan, des d’on es seguien els esdeveniments de Hong Kong a través de la pantalla gegant.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×