Agenda

Ivan Montejo, candidat d’En lluita a les CUP-AE: “Per un nou model territorial”

05/11/2012

Per Ivan Montejo La candidatura de la CUP-AE suposa una esmena a la totalitat del desenvolupament econòmic i social del capitalisme. Com a tal, també cal que plantegem una alternativa que superi l’actual model territorial predador i insostenible que ha configurat el paisatge del nostre país. Barcelona World n’és l’últim exemple. Després del serial d’Eurovegas, el govern convergent en presentava fa un parell de mesos la seva versió refinada. Seguint el model de la Catalunya – parc temàtic, el complex contempla la reproducció de diverses regions del món (a excepció de la pròpia que l’acolliria) que escenificarien els llocs comuns que l’imaginari consumista ha recreat de les mateixes. Autèntics no-llocs entre la irrealitat i la ficció; espais sense identitat. A la imatge més truculenta dels casinos se li han afegit adorns florals en forma de centres de congressos i teatres a fi d’ensucrar aquell regust amarg que deixa el ventre de la bèstia quan se’l deixa al descobert.

Els efectes que tindrà, però, amb prou feines es poden maquillar. El deteriorament, la sobreexplotació i canvi d’usos dels recursos, l’increment en el consum d’energies fòssils, la generació de residus i les noves infraestructures que requeriria el complex posen en greu perill zones properes d’alt valor ecològic en una de les poques àrees del litoral encara sense massificar.

En una fugida cap endavant el sistema busca falses sortides a les seves contradiccions internes. Davant d’això hem d’oposar un projecte a l’escala de les necessitats humanes, que integri els diversos sectors productius en un tot coherent i dimensionat, globalment eficient, i que enfront del turisme de masses i de ciutat-aparador advoqui per la nostra cultura i història com a principal atractiu.

Ivan Montejo. De Calafell, Baix Penedès, 27 anys, politòleg. Actualment es dedica a la investigació en temes de protecció social i a la dependència. És militant d’En Lluita i de l’Ateneu Popular de Calafell. Ha estat membre de diversos col·lectius estudiantils, juvenils i de defensa del territori.

—–

Estas d’acord amb nosaltres? Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×