Agenda

La extrema dreta a Alemanya: breu anàlisi des de Berlín

02/02/2016

Naiara García

A finals de la setmana passada, Frauke Petry, presidenta de AfD (Alternativa per Alemanya) des del passat juliol junt a Jörg Meuthen, va demanar la derogació de l’article 16a, és a dir, l’eliminació de la llei que garanteix el dret d’asil a Alemanya. Ambdues van ser escollides per a substituir a Bernd Lucke i provenen de la part més conservadora i nacionalista del partit. Després del canvi de direcció a posicions més reaccionaries, Lucke va abandonar el partit i la intenció de vot de la població alemanya cap a AfD va baixar a un 3%. En les eleccions europees de 2014 van ser les primeres en que el grup va aconseguir representació, set eurodiputades, amb un 7,4% dels vots.

Posteriorment, també han aconseguit tenir presència en alguns parlaments regionals, com a Saxònia, Brandenburg o Hamburg. Les últimes enquestes publicades els hi donen un augment en la intenció de vot, fins a un 11%. Elles mateixes declaren que aquest creixement es produït, en primer lloc, per la crisis de les refugiades, és a dir, els fets ocorreguts a Colònia i altres ciutats alemanyes per Cap d’any i l’arribada continua de refugiades al país. El partit  aposta per una política contraria al rescat dels països en crisis de la Unió Europea, al matrimoni homosexual i, com ja s’ha dit, contraria a les refugiades. Aquest últim punt és un nexe d’unió entre l’AfD, l’NPD (Partit Nacional Democràtic d’Alemanya), el moviment Pegida (Patriotes Europeus contra la Islamització d’Occident), els neonazis i petits partits d’ultradreta de diferents poblacions alemanyes. Alguns medis ja han nomenat a aquesta connexió Aliança xenòfoba. L’NPD es va fundar l’any 1964 i el formen diverses formacions polítiques nacionalsocialistes i nacional patriòtiques d’Alemanya; tenen presència parlamentaria a Mackenburg-Pomeranis Occidental i a Saxònia. La capital d’aquesta última regió, Dresden, és la ciutat on es va originar el moviment Pegida.

El passat 11 de gener, després d’una manifestació de Legida, nom del moviment Pegida a Leipzig, en la qual es celebrava un any de la seva existència i a la que van assistir entre 2500 i 2900 manifestants, 250 nazis van arremetre contra 20 establiments del barri de l’esquerra alternativa, Connewitz. Van destrossar tant establiments Döner com espais autogestionats. Aquests fets van ser precedits per diferents atacs a diverses ciutats alemanyes. Dos setmanes abans, en el mateix Leipzig, per la nit van cremar 13 tràilers i caravanes que pertanyien a grups de l’esquerra en diversos punts de la ciutat. A Colònia van ser agredits el diumenge anterior sis pakistanesos i dos siris per 20 ultradretans i a Dresden, dos israelians van ser atacats per un grup de nazis. A aquests atacs s’han d’afegir que durant l’any 2015 s’han produït atacs incendiaris contra més de 800 habitatges per a les refugiades.

Pegida no para de créixer i aquest últim cap de setmana hi havia a Rotzoky (República Txeca) una trobada entre fundadores del moviment i grups Anti-Islamistes de diferents països europeus. L’objectiu de la conferència era promoure una marxa “contra la islamització d’Europa” en 14 països diferents el pròxim 6 de febrer. Totes aquestes accions procedents de l’extrema dreta fan que la resta de grups com la CDU i, fins i tot, l’SPD es situïn a posicions més reaccionàries, endurint la llei d’estrangeria.

Els moviments i partits xenòfobs, l’extrema dreta, està expandint-se i no només a Alemanya, sinó que també a gran part d’Europa. Com s’observa, als carrers es fan més visibles, però també van amb corbat i als parlaments. Això ens duu a mobilitzar-nos de forma contundent, a activar les alarmes de la societat i desemmascarar-los davant de la població. Aquests últims anys s’han vist a Europa moviments actius i efectius en la lluita contra el feixisme, moviments unitaris que arriben a una gran part de la població com es el cas de UAF (Unite Against Fascism) a la Gran Bretanya o UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme) en algunes poblacions catalanes.

Naiara García és activista del 15M Berlín

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×