Agenda

La lluita pels drets laborals a frança: de la #Nuitdebout al sindicalisme de classe.

06/06/2016

Vaga a FrançaEls darrers mesos s’han expressat a l’Estat francès els més alts nivells de mobilitzacions de la darrera dècada. Les causes del nou escenari social són diverses però s’ha encès una guspira determinant: la contrareforma laboral.

 Qui ja coneix el contingut de la modificació laboral a l’Estat espanyol trobarà enormes coincidències en la modificació de la Llei del Treball de França: possibilitat de superar la jornada de 35 hores setmanals i de des-regular la distribució de la jornada; remuneració de l’hora extra inferior a l’actual (de 25% a 10 % de les ordinàries); acomiadaments col·lectius per “descens de comandes o xifra de negocis” “canvis tecnològics” o “reorganització per mantenir la competitivitat”; les indemnitzacions per acomiadament improcedent passen de 27 a 15 mesos en casos de 20 anys d’antiguitat, de 4 a 3 mesos si tenen menys de dos anys d’antiguitat i per la resta de 12 mesos a 6; aplicació prioritària del conveni d’empresa sobre el conveni del sector i el contracte individual. Si bé aquest és el contingut inicial, la norma ja ha patit canvis en la seva primera aprovació mitjançant Decret i ara està pendent que passi pel Senat el 14 de juny. L’objectiu de la contrareforma és doble: reduir el costos del treball per mantenir beneficis de la burgesia i afeblir el moviment sindical. En definitiva l’objectiu final és que la crisi del capitalisme la paguin les classes treballadores i acabar amb el Gran Contracte Social que “es signa” a França després de la II Guerra Mundial.

Segurament l’eliminació d’algunes de les mesures de la inicial proposta de la Llei del Treball troben resposta en les mobilitzacions iniciades pel moviment La Nuit Debout i el seu salt al moviment estudiantil, alhora han estat aquestes les que han tingut un determinat paper dinamitzador respecte el moviment juvenil i obrer.

L’inici de les mobilitzacions en un moviment essencialment juvenil expressa el descontentament i la manca de perspectives de futur de bona part de la joventut francesa. La Nuit Debout supera la seva manca de programa i espontaneïtat amb una clara disposició a lluitar amb un visió de ruptura. Aquest moviment va aconseguir arrossegar ràpidament el moviment estudiantil que, lluny d’arronsar-se davant la violència policial, ampliava la seva capacitat d’influència. El salt qualitatiu es produeix quan sectors d’avantguarda del moviment obrer s’incorporen a la lluita (estibadors, treballadors i treballadores de centrals nuclears, benzineres, etc) i comencen a realitzar manifestacions, talls i boicots sobres sectors d’activitats vinculats al transport i l’energia. Són les accions de les bases de CGT i el sindicalisme alternatiu les que han provocat que la direcció de CGT s’hagi posat al capdavant de les mobilitzacions.

Les properes setmanes, coincidint amb el pas pel Senat de les modificacions normatives i l’inici de l’Eurocopa de Futbol, a les manifestacions i vagues per sectors es sumarà una acció general el 14 de juny. Per la dispersió de les convocatòries, semblaria més que es prepara una bona posició per a la negociació de retirada parcial de part del contingut que no pas una victòria total del moviment obrer.

Són diverses les qüestions d’importància derivades del procés obert a França. Expressió de polarització social: en menys de mig any hem passat de tenir l’extrema dreta amb un 27 % electoral i victòria de la dreta a expressions radicals de lluita entre classe treballadora i jovent. De la mateixa manera es fa difícil trobar una mobilització tan forta contra la socialdemocràcia on participi activament el sindicalisme majoritari. I per últim la possibilitat de guanyar des de la mobilització allò que ens treuen des de les institucions pel dictat de burgesia. Sense cap mena de dubte, això darrer jugaria un important paper en el conjunt d’Europa on la classe treballadora no s’està expressant de manera autònoma i mana la il·lusió electoral.

Vidal Aragonés.

Professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la UAB i advocat del Col·lectiu Ronda.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×