Agenda

La PAC l’instrument de la UE en els mercats globals

10/07/2013

Per Óscar Simón. Ha estat aprovada la nova PAC (Política Agrària Comuna) per al període 2014-2020, amb retallades reals del 13% del pressupost. La PAC, segons l’article 39 del Tractat de Roma, havia d’incrementar la productivitat, assegurar un nivell de vida equitatiu a la població agrícola i garantir la seguretat dels proveïments a preus raonables. Una vegada més darrere les belles paraules de Brussel·les s’amaga un objectiu de fons no tan favorable.

La PAC s’ha centrat en subvencionar les grans propietats i fins i tot a explotacions tan agrícoles com els camps de golf. Reforma rera reforma els camps s’han anat despoblant, i avui la població que es dedica a l’agricultura no arriba al 5%. A més la renda agrària va caure el 2011 un 3,8% situant-se a nivells de 2000 en tron al 65% de la renda mitjana general. Així doncs els resultats són just els contraris als “pretesos”.

És cert que moltes explotacions depenen de les ajudes per sobreviure en el mercat global d’aliments, d’aquesta manera des de la burocràcia de Brussel•les es controla les produccions agràries, però no amb l’objectiu de produir millors aliments per a la comunitat i per millorar les condicions de vida de les gents treballadores del camp sinó per finançar terratinents, com l’esposa del ministre Arias Cañete, Micaela Domeq, filla d’un dels principals terratinents d’Andalusia i per tant de tot l’estat. (podria ser que per aquest motiu el ministre estigui tan content amb la nova PAC). La COAG (Coordinadora d’Organitzacions Agràries) ha publicat un excel·lent resum on es detallen els impactes de la PAC sobre les petites explotacions.

Personalment crec que cal destacar la desregulació dels preus de mercat i el fals greening. La UE durant anys ha finançat l’exportació de gra i llet especialment. Per competir en els mercats internacionals venia aquests productes per sota del seu valor i pagava una prima als agricultors per mantenir la renda, això unit a la major percepció d’ajudes per part dels majors productors ha engreixat a les corporacions que controlen les collites fent-les extremadament competitives. Ara es mantenen les ajudes als majors productors però s’eliminen els preus d’intervenció interns, posant en situació crítica a les explotacions petites especialment a aquelles menors de 30ha. D’aquesta manera la UE elimina les acusacions de ser un territori que practica el proteccionisme i el dúmping agrícola (vendre per sota de preu), quan en realitat està utilitzant aquesta eina per signar tractats de lliure comerç amb el Magrib essencialment.

El greening obliga a reduir el monocultiu, i això com totes les mitges veritats és pitjor que una mentida. Com a mínim hi ha d’haver 3 cultius per explotació el major de no més del 70% i el menor de no menys del 5%. Les explotacions petites ja estan al límit de la competitivitat si han de fer més inversions amb menys recursos el camí segur serà més tancaments, vendes i abandonaments. Així doncs aquest suposat “enverdiment” de la PAC suposarà una major concentració de terres, atès que les grans explotacions la inversió en diversificació ja es dóna en l’estructura actual. Això no vol dir que siguin més ecològiques, atès que no tenen límits arbrats, marges, etc. que són els llocs que concentren major biodiversitat dels agroecosistemes.

Certament la PAC mostra que es pot planificar la producció d’un sector tan central per a la supervivència com és l’agropecuari, atès que produeix allò que mengem tots els dies (si tenim sort), però la UE utilitza la seva estructura no per produir bons aliments i garantir la supervivència de les poblacions camperoles sinó per lucrar i afavorir ales grans corporacions.

Óscar Simón és membre d’En lluita

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×