Agenda

La protesta per l’educació pública a Palma no es cap crim

01/07/2014

Mireia Rubio

20140401_JoTambeHiHauriaEntrat_03

El 22 de maig de 2012, una quarantena de persones, principalment estudiants però també algunes docents ocupàrem pacíficament la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats de les Illes Balears per clamar contra els atacs que rep indiscriminadament l’educació pública.

L’acció es va emmarcar dins d’una jornada de vaga sectorial d’educació convocada en tot l’Estat en defensa de l’educació pública. La decisió del lloc no fou arbitrària; la Conselleria és on es prenen les decisions en matèria educativa i, per tant, va ser allà on volguérem dirigir la nostra disconformitat. La reducció en el pressupost d’educació, l’increment en l’import anual de les taxes universitàries, la introducció de limitació de places, l’augment de la ratio d’alumnes per aula a les escoles i instituts de secundària, la reducció de les beques i la modificació dels requisits per a l’obtenció de les mateixes, la privatització de l’educació, l’augment de les tarifes del transport públic, la repressió contra la protesta estudiantil, la reducció del personal, l’eliminació de serveis clau al campus de la Universitat de les Illes Balears i els forts atacs a la llengua catalana, entre d’altres, van ser els motius que ens van impulsar a mostrar el nostre desacord amb aquestes polítiques educatives del Govern.

La resposta repressiva i autoritària del Govern davant aquest acció no es va fer esperar i, durant la mateixa setmana, detingueren arbitràriament a cinc activistes que participaren en la protesta, amb la finalitat de criminalitzar les estudiants davant de tota la societat. En poc temps, ens començaren a arribar multes. Les sancions administratives, que oscil·laven entre 1.000 i 3.000 euros, foren paralitzades temporalment amb la macro-imputació de les quaranta-quatre activistes que hi participarem.

El temps ha anat passant, s’han anat produint declaracions i avançant amb les diligències judicials. Els propers dies 2, 3 i 4 de juliol anem a judici. Mitjançant la Fiscalia, el Govern ens acusa de delictes de desordres i coaccions, i ens demana penes de presó d’entre 6 mesos i 1 any i mig per a cadascuna. Ens jutgen per defensar una educació pública de qualitat i en català. Una educació que ha d’estar a l’abast de totes sense discriminació de cap tipus. Aquest és un cas més de persecució política, un exemple més de com les retallades en drets socials, econòmics i culturals són indissociables de les retallades en drets polítics i civils, sent la repressió l’única resposta que donen els governs al clam popular. Les retallades, les privatitzacions i les seves imposicions solament són possibles gràcies a un model de duríssima repressió política a través dels instruments de l’Estat. Per això, és central fer explícita tota la nostra solidaritat amb les persones represaliades.

Davant aquesta repressió de seguida ens vam organitzar per fer front a tot aquest procés. Vam fer una crida a la societat civil en el seu conjunt a sumar forces i donar suport a les encausades amb la recollida de signatures i amb la campanya #JoTambéHiHauriaEntrat, cercant aliances amb tota la societat. Campanya que ha rebut suport d’artistes, músics, polítics, estudiants, docents, moviments socials, persones individuals i fins hi tot en ple de l’Ajuntament de Molins de Rei es va aprovar per unanimitat una moció de suport a les encausades.

Aquest és un judici polític, un més de l’ofensiva repressiva contra els moviments socials que tant s’estan produint durant els darrers anys. Exigim l’absolució de les quaranta-quatre persones i denunciam la maquinària repressiva del govern que no ha aturat de criminalitzar les protestes i obrir processos judicials i administratius contra les que lluitam en defensa dels drets bàsics. No tenim por, Seguirem donant la cara, seguirem lluitant a les aules, al carrer i on faci falta per una educació pública, de qualitat i en català.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×