Agenda

La ruptura que canvia l’Hospitalet

02/07/2014

Franco Casanga

lh

El passat 28 de juny ha tingut lloc un fet històric a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat: l’Assemblea Oberta “TotCanvia, també L’Hospitalet”, la qual és fruit d’un grup de persones i organitzacions polítiques que han començat a reunir-se mensualment, després d’una primera reunió de trobada impulsada per EnLluita-L’H al febrer, per debatre sobre la possibilitat de configurar una alternativa municipalista a la ciutat.

El to de la trobada en el qual van assistir més de 140 persones, ha estat l’esperat, col·laboratiu i reivindicatiu, en tant que es respirava ja fa anys la necessitat de crear una alternativa política i social al govern del PSC (en aquesta legislatura recolzat per ICV-EUiA). Els debats van girar entorn de 5 eixos: Ocupació-Atur, Serveis Públics i Habitatge, Convivència, Participació i, finalment, Consum-Medi Ambient. Després de 3 hores d’intens debat les conclusions de cada grup es van exposar públicament en un plenari a través de portaveus. Una qüestió important a ressaltar és que tota la planificació de la jornada va ser fruit del treball col·lectiu de les persones que participen en aquest espai de candidatura municipal.

Des de la primera reunió, aquest projecte —que encara no té nom oficial— s’ha anat construint sobre la base del respecte a la diversitat i les identitats polítiques de cada col·lectiu i cada persona estenent-lo en tot moment a la ciutadania per tal de fer efectiva una nova forma de fer política. En una ciutat on el PSC porta governant des de les primeres eleccions municipals democràtiques, no és menor que a la fi s’estigui plantejant seriosament una candidatura amb caràcter transformador que no només trenqui amb l’immobilisme clientelar del govern sinó que sàpiga escoltar i comprendre les necessitats i il·lusions de la gent de la ciutat. Com En Lluita tenim el compromís de defensar la radicalització de la democràcia (càrrecs revocables, limitats en el temps i sota control democràtic, topalls salarials, control públic dels comptes, etc.), la remunicipalització dels serveis públics i la transformació de les institucions des de baix posant-les al servei de la ciutadania.

De moment, s’ha aconseguit el primer objectiu, elaborar un diagnòstic i debatre públicament allò que ens afecta com hospitalenques i hospitalencs, a part de donar-se a conèixer com a proposta de ciutat. Ara queda possiblement el més difícil per a un procés amb agents tan diversos, determinar els marges d’acció com a candidatura municipal, establir unes pautes internes de comportament clares i transparents, obrir un procés programàtic deliberatiu i públic, etc. Una cosa és segura, el resultat final d’aquest projecte serà el producte col·lectiu dels i les participants que hi haurà i no el d’acords entre despatxos o cúpules. L’Hospitalet també pot.

Franco Casanga, participant a l’Assemblea Oberta “TotCanvia, també L’Hospitalet” i membre d’Enlluita-Hospitalet

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×