Agenda

La Tiana que volem, de baix a dalt.

26/03/2015

Àlex Rosa

tianacup

La CUP de Tiana vam néixer el 2012 i, el proper 25 de maig, ens posem a prova presentant-nos per primera vegada a unes eleccions municipals a la vila.

Moltes hem crescut i viscut al poble. Ara, amb certa edat i melancolia, veiem com malauradament ens hem quedat soles. Mires uns minuts les xarxes socials i veus les teves companyes de l’institut que escriuen des de llocs repartits arreu del món: ambició o obligació?

L’any 1994 hi va haver un gran incendi a Tiana que la va convertir en “el somni americà” del especuladors immobiliaris. El sòl va passar de ser rural a ser urbanitzable i així van arribar les primeres vivendes conegudes com les de “Can 90” (pels milions de pessetes que valien aleshores). El foc d’aleshores, encara fa brasa a Tiana.

Un poble proper al mar, amb muntanya, tranquil… un gran somni. Si li sumem a l’ambició política, les voluntats de fer créixer les arques municipals (o alguna cosa més) a costa de la bombolla immobiliària i utilitzar el poble com a trampolí per a la política de més alt nivell, tenim el resultat de la Tiana del 2015; la impossible.

Tot s’ha reconvertit a les voluntats i serveis de les classes adinerades. Tot privatitzat, tot externalitzat… un poble venut a empreses d’elit. Les persones treballadores no podem comprar al poble, ni anar a dinar a un restaurant amb amics, no podem anar al gimnàs, fer piscina, portar els nostres fills i filles a l’escola bressol. Tot està emmotllat a la gent amb diners; fins i tot les taxes, els impostos i els lloguers. Un poble pensat només per a un sector de la població. Nosaltres, però, no volem marxar.
Amb voluntat de recuperar els comuns és on entrem a presentar una candidatura d’unitat popular. Portàvem temps de feina, uns eixos definits i clars, unes voluntats molt interioritzades. De cop i volta, un moviment reaccionari a l’actitud imperativa de l’alcaldessa, genera l’activació de moviments socials al poble. En aquest moment veiem l’oportunitat de crear una unitat popular més àmplia de la què portàvem somniant des de 2012.

Vam començar un temps de treball en un espai de confluència entre moviments socials i persones a títol individual de la CUP; el vam anomenar Km0. Teníem unes bases clares i un sistema de treball horitzontal, plenament democràtic i assembleari. No tot va ser fàcil, van arribar els punts d’inflexió en què els i les membres de la CUP ens sentíem allunyats del municipalisme, la ruptura, l’assemblearisme. Apel·lant a la prudència vam retirar-nos del projecte, això sí, qui va haver de començar de zero vam ser nosaltres perquè es van quedar amb tota la feina feta.
Actualment tenim un projecte essencialment municipalista. Volem retornar al poble el seu poder, treballar per la recuperació d’una gestió pública del servei municipal d’aigües, la recollida de residus i la neteja de la via pública.

Com a eix de la participació ciutadana, des del consistori o des de fora, volem crear un Centre Social Autogestionat a Tiana. Un lloc on tot el teixit associatiu pugui tenir el seu espai amb total llibertat i, a la vegada, puguin tenir punts de connexió popular i esdevingui un lloc de presa de decisions populars deslligades de mers interessos polítics; un canal per vincular i vehicular l’empoderament popular per a gestionar Tiana d’una manera radicalment democràtica.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×