Agenda

La vaga general de Grècia mostra la disposició a lluitar contra l’austeritat

17/11/2015

Panos Garganas

La vaga general a Grècia del dijous passat va ser un èxit més gran del que cap persona s’esperava. Cap vaixell, tren ni avió es va moure. A Atenes el metre es va aturar tot el dia, igual que els autobusos durant el matí i la tarda.

En la manifestació central va haver-hi col·lectius de persones treballadores –de banca, per exemple– que no han tingut un contingent organitzat des de 2011. Va ser la manifestació més gran en jornada de vaga des de les grans vagues que van provocar la caiguda del govern tecnocràtic al 2012. Abans de la manifestació oficial, una marxa organitzada pel Partit Comunista es va estendre al llarg d’un quilòmetre. Aquesta va ser una marxa addicional des del Museu Arqueològic que va comptar amb una gran presència del front anticapitalista Antarsya. La manifestació oficial que va tenir lloc enfront del Parlament va ser enorme.

Aquesta va ser, si no més gran, almenys comparable al míting pel “No” al referèndum de juliol en el qual va parlar el primer ministre Alexis Tsipras. El missatge va ser clar. La gent pot haver votat pel partit de Tsipras, Syriza, a les eleccions. Però això no significa que acceptin el que fa el seu govern. Ell pot tenir el control electoral, però no pot controlar la reacció de la gent enfront l’austeritat.

En vistes de la vaga, Syriza es va veure pressionada per anunciar el seu suport simbòlic a la mateixa. La seva línia era que la vaga ajudaria a enfortir la seva posició en les negociacions amb la “troica” dels creditors de les institucions gregues. Però el govern ja ha cedit davant la troica sobre les qüestions en joc. Està aplicant retallades de pensions, i més retallades estan per arribar. El Parlament ja ha votat per augmentar l’edat de jubilació als 67 anys i les pensions existents es veuran retallades perquè es van jubilar amb menys edat. I tot això abans que el projecte de llei sobre les pensions hagi arribat al parlament. Els documents que el govern va llençar el dia abans de la vaga van revelar que les pensions es veuran reduïdes en acabar-se la seva vinculació amb els sous finals.

Xantatge

Es manté la pressió sobre els sindicats per a la convocatòria d’una altra vaga general el dia en què la llei arribi al parlament. La Troica està utilitzant el suport als bancs grecs rescatats per fer xantatge al govern perquè tiri endavant la llei aquest més o el proper a tot estirar. Així mateix, diversos conflictes s’estan desenvolupant amb més vagues previstes a les drassanes, als governs locals i als hospitals.

S’espera que la manifestació per commemorar l’aniversari de la revolta de la Politècnica de 1974 contra la dictadura militar grega serà molt gran. És previsible que el professorat i l’estudiantat, molests per la falta de finançament i de personal en el sistema educatiu, surtin massivament al carrer. La dreta ha intentat utilitzar la crisi de les persones refugiades per atacar a Syriza, però no han tingut èxit. En canvi, el govern està sota pressió des de l’esquerra.

Un debat obert sobre les alternatives

Mentre els governs de dretes implementaven l’austeritat, la gent podia esperar que un govern d’esquerres els reemplacés i acabés amb aquesta. Ara que aquesta perspectiva ja no hi és, algunes persones van argumentar que la gent se sentiria decebuda i les vagues serien un fracàs. Però no és el cas. Altres persones -en el Partit Comunista i la Unitat Popular escindida de Syriza- argumenten que ara cal apostar per un govern “real” a l’esquerra. Però la perspectiva que això ocorri és molt remota. En termes electorals tots dos partits són massa petits.

La gent es va posar en vaga i es va manifestar malgrat això. Poden veure que la pròpia acció de les persones treballadores pot obligar al govern a fer un canvi de sentit i detenir la implementació dels plans d’austeritat.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×