Agenda

Més igualtat a Veneçuela

04/06/2013

Per Jara García. Una nova Llei del Treball Domèstic a Veneçuela permetrà que les mestresses de casa puguin cobrar una pensió. Aquesta Llei és un pas més en l’esforç del Govern bolivarià per aconseguir avançar en el repartiment de la riquesa i fer que la igualtat econòmica arribi a aquestes capes de població tradicionalment oblidades en les polítiques de redistribució, com són les dones o les minories ètniques. La Llei del treball domèstic suposa un progrés en la lluita per la igualtat entre homes i dones, és el reconeixement per part de les estructures estatals d’un treball tradicionalment realitzat per les dones, i que és fonamental per al manteniment i la cura de la societat.

El Govern bolivarià aconsegueix així amb aquesta llei superar els debats dels detractors de les seves polítiques de redistribució econòmica, els qui argumenten que aquestes obliden les qüestions d’opressió de gènere o opressions identitàries. Amb aquesta iniciativa, Veneçuela desmenteix el fet que la redistribució de la riquesa no pot arribar als sectors més oblidats de la societat pel seu gènere, sexualitat o ètnia. Aquesta nova Llei és també una victòria del moviment feminista, que participa activament dins del procés Bolivarià i que ha lluitat perquè les dones s’animin a participar en les institucions i converteixin les seves demandes en polítiques socials.

Des de la Constitució antisexista de 1999, les dones han participat al Govern a través, no només d’institucions com El Consell Nacional de Dones o el Comitè de la Família i Dones, també a través de moltes organitzacions de la societat civil. Als drets que ja reconeixia aquesta Constitució com la seguretat social, el dret a la salut pública i el dret al treball, ara el Govern ha avançat en els drets de la dona demostrant una vegada més que el procés revolucionari segueix viu.

Jara García és activista d’En lluita a Madrid.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×