Agenda

Neix la CUP de Tiana amb la voluntat de buscar espais de confluència

31/12/2012

Per Miguel Cantador. El projecte de la CUP-AE a Tiana és molt jove. Neix setmanes abans de la convocatòria de les eleccions al Parlament de Catalunya. Es realitzà una primera reunió, convocada de forma oberta a tota la població de Tiana, en la qual vam assistir un reduït grup amb les mateixes inquietuds i que vèiem el projecte de la CUP com a referent per a portar a terme el necessari canvi de paradigma social.

En aquesta primera reunió apadrinada per la CUP de Badalona, amb la representació d’en Ricard i en Durin, vam conèixer el funcionament de la CUP i vam assentar les bases sobre el projecte assembleari, lliure i participatiu.
A la següent reunió constituent de la CUP Tiana vam assolir multiplicar per quatre el número d’assistents, entre els que trobàvem simpatitzants i molts curiosos d’altres formacions polítiques. Aquesta assemblea constituent es va transformar en un debat públic al voltant del que representava la candidatura de la CUP-AE al Parlament i els eixos del programa a nivell nacional.

Amb aquesta introducció sobre la formació de la CUP-AE a Tiana veiem com es tracta d’un projecte encara incipient que va sobtar a propis i a estranys dins de la població, i a on s’havia de sumar també la candidatura de la CUP al Parlament, enrarint encara més les circumstàncies de la nostre aparició.
Per això, ens vam trobar inmediatament en dos processos necessaris. Per un costat havíem de configurar la CUP-AE dins de la població de Tiana, es a dir, havíem (i encara hem) de trobar el nostre espai polític i social dins de la població. Per una altra banda, preparar la campanya a nivell nacional, suposant un nivell organizatiu i d’implicació d’un gran nombre de persones.

Després de fer les primeres reunions i assemblees obertes, vam quedar un grup bastant actiu interessades en formar part de la CUP, amb l’interés comú de generar una alternativa real al sistema de partits, tant a nivell local com a la política nacional. Per tant, les eleccions al parlament, encara que ens va agafar sent un grup poc madur vam assolir un treball integrat i participatiu, i també vam aconseguir donar-nos a conèixer al poble de Tiana.

Les eleccions al Parlament han deixat un desgast visible dins del grup, més comptant que gran part dels membres és gent jove, estudiants, que van haver de robar temps d’estudi per poder col.laborar. Ara hem de començar la veritable feïna, per un costat hem de recuperar forces al grup que vam participar a les eleccions, tornar a recuperar a la gent que va participar a la campanya i fer-la part integrant del grup. També buscar espais de treball dins de l’agrupació, on cadascú pugui aportar la seva visió i el seu esforç en la mida que els hi sigui possible, i sobretot, com a punt fonamental, aconseguir generar una alternativa política i social dins del municipi.

Per això ens hem plantejat diversos aspectes a treballar:

1) Aampliar l’agrupació a Tiana sota la filosofia de participació ciutadana i això ho assolirem a través de les assemblees obertes, públiques i participatives.

2) Generar un projecte municipal atractiu, que engresqui als companys i companyes i a la població. Es tracta de crear alguns esdeveniments durant aquest any i d’iniciar una campanya com a plataforma veïnal per compartir necessitats dins del poble.

3) Treballar en les lluites que s’estan donant al nostre voltant de forma activa, tant per donar-li suport, com a ser part activa i promotors d’aquestes. Per això necessitem estar involucrats en el nostre espai veïnal, tant com al nostre lloc de treball o grups de participació ciutadana: associacions, entitats, etc.

4) Participar amb les diferentsentitats del poble i col•laborar amb elles tant des de dins com des de fora, com a membres de les CUP-AE Tiana. S’han de buscar els espais de confluència dins del poble, que són l’arrel de la participació ciutadana i que aporten una base de suport al pensament participatiu i crític.

Aquests punts d’actuació no són independents, si no confluents en la seva confecció. S’ha d’assolir que de forma transversal, tota participació hauria de recollir tots els termes, sent per exemple la participació dins d’una entitat una oportunitat per donar-nos a conèixer, al igual que ser un espai per a fer partíceps als seus membres de les lluites socials que s’estan articulant al nostre costat. Generar la mentalitat que els problemes que sorgeixen en un espai concret són qüestions comuns per a la resta, i moltes vegades coincidents.

Per això, quan establim dins dels projectes de futur, com és el cas d’algunes festivitats que es volen fer de cara l’any vinent, es vol coordinar de cara enfora amb agrupacions que defensen els espais culturals comuns arreu del territori, i també de cara endins, amb la relació amb diferents agrupacions del poble, com l’Agrupació Artística el Casal o l’ANC que poden participar i compartir diferents projectes de forma integral, generant fómules comunes que fora d’aquests projectes concrets poden sumar sinergies comunes de construcció i participació ciutadana.

També podríem prendre l’exemple de les lluites sectorials, i en aquest cas estem envoltats, de companyes que participen de forma activa en la qüestió de la sanitat o amb la situació de les escoles del municipi que pateixen les retallades del govern i les seves polítiques neoliberals.
Hem de buscar els espais de confluència, entre tradició cultural i lluita, que donin pas a la vertebració social al voltant d’un projecte alternatiu i revolucionari de construcció nacional.

Miguel Cantador és membre d’En lluita i de la CUP-Tiana

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×