Agenda

Ni contra el SAT ni contra l’activisme: Solidaritat contra la repressió

26/04/2016

Diego Mendoza

serveImage

Fa uns dies, tota l’esquerra i la gent compromesa en general ens lamentàvem i mobilitzàvem contra la injusta entrada a la presó de l’activista sindical del SAT Andrés Bódalo. Dilluns passat era detingut a Madrid Néstor Salvador, també membre del SAT, i posat en llibertat hores més tard. Ahir s’emetia una ordre de recerca i captura contra Diego Cañamero, Óscar Reina i Manuel Rodríguez, membres destacats del SAT, i avui Oscar Reina ha estat detingut en acabar una conferència a Granada i posat en llibertat a les poques hores.

Aquesta última ordre de detenció es deu a la insubmissió judicial que el sindicat va decidir realitzar com a protesta contra la persecució indiscriminada que pateix. En concret, aquesta última detenció es deu a la negativa dels sindicalistes a presentar-se al judici per l’expropiació de material escolar d’una gran superfície a Dos Hermanas (Sevilla) a l’agost de 2013. El material expropiat va ser donat a la Corrala Utopia, edifici ocupat per famílies sense llar, per posar en relleu la situació de moltes famílies en situació de pobresa.

Segons el propi SAT, el sindicat compta amb 637 sindicalistes processats i se li demana 435 anys de presó i 743.000 € en multes. La seva persecució judicial i policial té fins clarament polítics, ja que el sindicat ha estat especialment actiu a Andalusia denunciant la precarietat i la misèria amb aquest tipus d’accions a més de denunciar el problema de la terra mitjançant l’ocupació de finques. La voluntat d’ofegar la seva lluita entre multes i detencions és manifesta, una vella eina de l’estat per desarmar els sectors més combatius i acovardir a aquelles persones que es plantegen resistir contra situacions injustes i lluitar per millorar les condicions de la majoria.

El SAT és un dels exemples més sonats i que més simpatia desperta donades les seves fortes connexions amb la resta de moviments socials, sindicals i polítics de l’Estat espanyol i l’exterior. Però són moltes persones activistes i sindicalistes més les que pateixen la repressió, exacerbada per la llei mordassa, moltes d’elles amb escasses possibilitats de defensar-se. Moltes són injustament acusades d’actes que no han realitzat, víctimes de muntatges policials que de vegades arriben a fer-se públics gràcies a la tasca de periodistes compromeses, com va succeir amb el documental “Cuitat Morta”. Però sobretot, l’extrema duresa amb què es jutjar activistes progressistes o d’esquerres, l’eficàcia del sistema judicial per condemnar-les, dista molt de les facilitats i la benevolència que es mostra a l’hora de perseguir delictes econòmics comesos per grans fortunes , delictes de corrupció o, fins i tot, agressions racistes i delictes d’odi de grups d’extrema dreta.

Com sempre, la nostra millor eina, la nostra millor arma, és la solidaritat. Solidaritat econòmica per fer front als caríssims processos judicials. Solidaritat als carrers, visibilitzant el que no volen que sigui visible -la seva repressió. Solidaritat humana, fent sentir a les persones víctimes de la repressió que no estan soles i que estem al seu costat, amb la nostra mà amiga recolzant les seves esquenes. I, per descomptat, solidaritat en la lluita, perquè les seves causes són les nostres causes, les seves lluites són la nostra lluita, i seguirem als carrers per demostrar que res va ser en va.

Diego Mendoza és militant d’En lluita (En lucha) a Sevilla.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×