Agenda

Nosaltres no oblidem. 1936-2014: Cos de dona i repressió

15/09/2014

Helena Renuncio

Mujeres-rapadas

Han passat 78 anys però no han aconseguit esborrar la Memòria, la nostra Memòria; la de qui recordem l’intent emancipador que va suposar la proclamació de la II República Espanyola. Aquella que va aconseguir, per primera vegada, el vot per a la dona, el divorci, l’avortament i el dret reconegut a participar plenament en l’esfera pública i accedir a tots els nivells de l’educació.

Ja coneixem la barbàrie, la massacre que va suposar la criminal aliança entre església catòlica, poder financer i exèrcit. Després de la brutal guerra en la qual Franco prometia als seus mercenaris marroquins el cos de les dones com a botí (va haver-hi violacions massives en pobles sencers, encara avui dia silenciades), va venir una postguerra encara pitjor, en la qual el règim franquista va incomplir totes les convencions del Dret Internacional i els més elementals Drets Humans cap al poble vençut per instaurar un règim basat en el terror.

Un terror encara major per a aquelles dones que van defensar la llibertat, que van militar en l’esquerra o, simplement, tenien algun vincle familiar amb algú de l’esquerra. Un cop més, el cos de les dones va ser camp de batalla, ja que castigant-les a elles amb la violació, la tortura i la humiliació, s’aconseguia aquesta mateixa repercussió en tot el seu entorn familiar i social. Així s’estenia un biaix d’humiliació i terror que travessava a tota la comunitat. Exemple terrible d’això és el que va passar en la finca de l’Agaucho a Fuentes de Andalucía, on els feixistes van segrestar, van violar, van torturar i van assassinar a 18 dones, desfilant després pel poble amb les seves calces i sostenidors clavats en les seves baionetes.

Queipo de Llano, el mateix genocida enterrat encara a l’església de la Macarena a Sevilla, instava als seus feixistes a violar a les dones sevillanes en al·locucions radiofòniques. Violades i humiliades el terror tenia major repercussió, com pretenien els ideòlegs del Règim. Rapaven i obligaven a beure oli de ricí a les dones, fent-les córrer pels carrers dels pobles mentre no podien evitar cagar-se damunt. Tenien clara la seva intenció de causar el major dolor per així terroritzar i immobilitzar qualsevol besllum de resistència. També es va usar com a estratègia per fer tornar als maquis als seus pobles per assassinar-los després.

Les condicions de les preses a les presons eren inhumanes, arribant a negar en molts casos fins i tot l’aigua, fent-les sofrir tot tipus de vexacions, responent a aquest afany de castigar tant el cos com l’ànima imposant càstigs brutalment exemplaritzants i robant-los als seus nadons nascuts a la presó. No oblidem el paper de les “monjitas” en tot això, doncs eren les encarregades tant de la fèrria vigilància com de la imposició de molts dels càstigs i vexacions.

Durant la Tra(ns)ició, es va fer un pacte de silenci per “oblidar”. Les nétes d’aquelles lluitadores seguim reclamant la seva memòria, explicant la seva atroç història per no oblidar i continuem vigilants i en lluita pels nostres drets. Durant la dictadura franquista es va imposar a les dones el confinament a les seves cases, obligades a exercir la seva única condició de mares i esposes, recloses en la llar i amb l’obligació de demanar permís als marits fins i tot per poder realitzar la menor gestió quotidiana. Les dones eren tutelades, reduïdes a la seva funció reproductora i cuidadora, submissa, aïllada i perpetuadora dels valors del patriarcat. Lamentablement, els hereus del feixisme segueixen aquí amb la mateixa insídia cap a les dones. Gran part de l’Església i el Capital segueixen de la mà i ministres com Gallardón, amb la seva repugnant reforma de la llei de l’avortament, tornen a insultar-nos, a intentar adoctrinar-nos i privatitzar els nostres drets de salut i reproductius.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×