Agenda

Obrir i tornar a obrir per capgirar Barcelona

26/02/2015

Oriol Alfambra

10865958_868410303221011_4387339645048493379_o

Volem el poder. Sabem que el poder el tenim quan som capaces de sortir massivament al carrer amb objectius clars. Cuidem-nos, en aquest cicle electoral, de no perdre de vista la centralitat de la mobilització. La candidatura de CUP – Capgirem Barcelona, en el seu propòsit d’esdevenir un agent de ruptura, mesurarà la seva vàlua en la capacitat que tingui de facilitar un procés ampli i autònom de concentració del poder popular que emana de totes les lluites contra l’austeritat i per la llibertat. Capgirem es pot configurar de moltes maneres, ens equivocarem menys si el procés el concebim amb aquesta perspectiva, tant en el relat que construïm com en la vessant organitzativa.

L’Ajuntament de Barcelona no és una institució neutral que aplicaria amb immediata lleialtat el programa d’una candidatura rupturista vencedora a les urnes. De fet, la seva estructura, la gestió a través de consorcis opacs, processos de designació de càrrecs tècnics i administratius, pren una forma orientada a que les decisions es prenguin en els passadissos, regne dels executius i lobbys empresarials. La transformació de les relacions socials no es proclama en les institucions sinó que només es efectiva quan involucra a majories de persones protagonitzant els canvis de la seva pròpia realitat. D’aquesta manera la radicalitat democràtica no es un principi per essència, sinó una pràctica per teixir el poder popular.

Les Trobades Populars Municipalistes (TPM) han jugat aquest paper igual que les assemblees obertes als diferents barris i districtes on s’ha debatut el programa i proposat candidatures a formar part de les llistes. Segurament la capacitat d’obertura i amplitud de les TPMs no ha sigut suficient i encara hi ha una bon tros per recórrer fins a abastar tot el seu potencial. Aquesta major obertura no significa perdre perfil de ruptura, precisament perquè la ruptura està abans als carrers, la ruptura és la solidaritat entre pobles treballadors que fa vibrar les marxes de la dignitat així com l’independentisme constituent.

Val a dir que no ser part de la confluència plantejada mesos enrere amb Guanyem Barcelona i companyia resta capacitat d’amplitud a aquest projecte rupturista, el d’una alternativa política lligada a les lluites populars. Teníem capacitat de radicalitzar el resultat de la confluència i prova en són les conclusions in situ de les jornades conjuntes Governar Obeint, on foren majoritàries les posicions més rupturistes, al marge del que va esdevenir després. El resultat és que Capgirem és un projecte on podrem desplegar de forma molt còmoda un relat nítid, però potser massa còmodament. Tanmateix aquesta nitidesa rupturista de forma i contingut ens fa una eina ben esmolada encara que més petita. És una virtut que ens ha d’incomodar.

El projecte polític de la unitat popular passa perquè Capgirem Barcelona sigui obert. Un discurs en positiu que enterri per sempre el sectarisme i unes candidates i candidats amb aquest tarannà i representatius de les lluites farien molt per la unitat popular. Des dels nuclis dels barris es poden plantejar comitès de campanya locals engrescadors, que comptin amb tot el veïnat. La campanya es una gran oportunitat per estructurar un projecte que tingui capacitat d’incidir des dels carrers i les institucions, amb democràcia radical, tarannà inclusiu i nitidesa rupturista.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×