Agenda

Podem! Després de les eleccions europees, la lluita continua

27/05/2014

Jesús M. Castillo

10417664_868696749823551_3809822541943986304_n

Sens dubte, els resultats electorals de Podem a les eleccions europees (amb 5 eurodiputats i eurodiputades i més de 1.200.000 vots) són molt bons, especialment quan tot just el 40% de la població coneixia aquesta candidatura ciutadana abans de les eleccions. Cada vot a Podem és un reflex de l’enorme potencialitat d’aquest projecte de poder popular que va començar a caminar fa quatre mesos i que ja està posant en escac al bipartidisme del PPSOE. Una iniciativa que ha anat superant repte després repte (recollida de suports inicials, creació de centenars de “cercles”, primàries obertes, programa participatiu, etc.) Superant expectatives.

En el transcurs d’aquesta campanya electoral pels barris, ciutats i pobles de Sevilla, Cadiz i Huelva he pogut comprovar la il·lusió i la confiança de que “el poble unit mai serà vençut” de milers de persones que estan decidides a que la crisi la acabi pagant l’1% que l’ha provocat. A les localitats de Jerez, Ayamonte, Bollullos, Arahal, Aracena, i els barris sevillans de Sant Pablo i Macarena he compartit la necessitat de construir un món on les persones vagin davant dels beneficis d’uns pocs. Pancartes casolanes, fotocòpies pagades a escot, guardioles de recol·lectes, actes informatius de protesta a cada plaça…Una campanya ciutadana exemplar sense préstecs bancaris, en què les xarxes socials han jugat un paper clau.

Disposades a lluitar a tots els nivells

L’existència de Podem era una urgència social a causa de la situació de gran part de la gent treballadora a casa nostra, especialment a Andalusia on el pacte de PSOE i IU segueix apuntalant el poder de terratinents i grans empresaris. Els resultats de Podem mostren que estem disposades a lluitar a tots els nivells per controlar les nostres vides. Ara també lluitem i avancem amb força en el pla electoral. El repte està en convertir aquesta gran mobilització electoral en mobilització als carrers i centres de treball. Per començar el 21 de juny rodejarem, amb el Moviment de la Dignitat, tots els parlaments autonòmics demanant pa, treball i sostre. Els nostres cinc eurodiputats i eurodiputades han d’estar més temps en piquets i manifestacions que en un parlament europeu pràcticament buit de sentit, on conservadors i social-liberals (PPSOE) pactaran per defensar el neoliberalisme.

Ara més que mai hem d’aprofitar l’eina de lluita que és Podem per teixir xarxes de solidaritat i suport mutu, per ser altaveus i donar suport als moviments socials, perquè la veu de la gent treballadora passi del Parlament Europeu a totes les institucions.

Tenim per davant debats apassionants sobre els quals anar organitzant Podem internament, al mateix temps que seguim lluitant. Tot el poder de decisió ha d’estar en els “cercles” (assemblees de base) i des d’aquí marcar clarament el camp de joc de la democràcia ciutadana. Un camp de joc en el que tota persona que vulgui empoderar i construir poder popular de manera democràtica i il·lusionant és benvinguda. Un terreny de joc que, crec, ha de venir marcat per la revocabilitat dels i les representants en qualsevol moment per les assemblees de base, per salaris mitjans, per no pactar amb el neoliberalisme, per primàries obertes i programes participatius, i per l’assemblea oberta a tota la ciutadania com a òrgan de decisió.

Podem ha arrencat amb força, ara depèn de totes que segueixi avançant i estenent-se fins a canviar aquest sistema corrupte i fer fora “la casta” política i els seus amics de l’1%.

Jesús M. Castillo, candidat nº13 al Parlament Europeu per Podem, delegat sindical del SAT a la Universitat de Sevilla i activista d’En lucha a Andalusia.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×