Agenda

Protestes contra els empresonaments massius a Egipte

25/05/2016

International Socialist Tendency

Les activistes que han estat a l’avantguarda de la lluita a Egipte estan ara en la línia de foc del règim. Empresonaments massius, portats a terme a la força sense la menor pretensió d’un procediment judicial, estan dissenyats per decapitar el ressorgiment del moviment de protesta. Diverses de les persones empresonades són socialistes que lluiten per la democràcia i per una societat que serveixi a la gent treballadora i pobra.

Jutges egipcis van dictar recentment llargues penes de presó a més de 150 activistes detingudes durant la repressió de les últimes protestes. Més de 100 persones van ser condemnades a cinc anys de presó i grans multes i, en un altre cas, 51 activistes van rebre sentències de presó de dos anys.

A Egipte avui en dia la gent pot ser empresonada sense cap prova, sense permetre testificar els testimonis de la defensa, i sense cap interrogatori de la policia. Molts casos són “escoltats” pels jutges en qüestió de minuts, sense la possibilitat que les i els advocats presentin un cas, i sovint l’única “prova” són les opinions dels agents de la policia secreta. La gent és capturada en les seves pròpies cases o als carrers, detinguda i presentada davant un jutge que proclama la seva sentència.

El govern d’Abdel Fattah El-Sisi és un aliat clau a la regió d’Europa i els EUA. Va arribar al poder després d’un cop militar el juliol de 2013, però ha estat sota una creixent pressió. Econòmicament en fallida i amb divisions internes, ha carregat en un esforç desesperat per trencar la resistència. Els soldats s’han utilitzat per sufocar les protestes. Tot i això, algunes de les majors protestes des de fa anys es van dur a terme els dies 15 i 25 d’abril. L’última gota que va desencadenar les manifestacions va ser la decisió del règim de lliurar les estratègiques illes de Tiran i Sanafir a l’Aràbia Saudita que ha finançat a El-Sisi.

En algunes protestes la gent va demanar “la caiguda del règim”, un eslògan de la revolució de 2011, que va posar fi a 30 anys de govern del dictador Hosni Mubarak. L’esquerra egípcia va ser central en aquestes manifestacions i ara s’emporta la pitjor part de la repressió. Algunes de les persones preses han començat una vaga de fam. En una carta treta de forma clandestina de la presó diu: “Hem iniciat una vaga de fam en protesta per la sentència injusta i opressora que s’ha dictat en contra de nosaltres, sense tenir en compte els principis més bàsics de la justícia. Som quaranta-set els que anem a unir-nos a la vaga, estudiants i gent treballadora. Estimem la vida, i això és exactament el que ens va empènyer cap a aquest pas, ja que no trobem cap altra sortida. Entrem en la nostra vaga de fam en defensa dels nostres somnis i futur”.

Per donar suport a la lluita de les i els revolucionaris egipcis, signa la campanya internacional i difon la informació.

https://egyptsolidarityinitiative.org/

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×