Agenda

#ProuRacisme: Obrim les fronteres

21/03/2016

En Lluita

El dissabte 19 de Març a Barcelona va transcórrer una de les manifestacions més nombroses dels últims temps. Unes 15.000 persones van respondre a la crida internacional contra el racisme i van sortir al carrer sota el lema «Prou Racisme, Refugees welcome», tanmateix la manifestació anava més enllà i també es posicionava contra la islamofòbia, la LGBTIfòbia i el feixisme. Es va sortir des de l’estació de França per recordar que durant el franquisme les persones amb nacionalitat espanyola que migraven a Barcelona, tot fugint de la misèria i de la repressió política, arribaven a aquesta estació i si no tenien papers (contracte laboral, o un familiar que es fes càrrec) eren tancades al castell de Montjuïc per ser posteriorment deportades als seus pobles d’origen. Així moltes d’elles saltaven de trens en marxa i durant anys vivien a la clandestinitat als carrers de Barcelona.

 

Després la manifestació va continuar passant pel Museu Història de Catalunya i la seu del departament de Benestar Social on les companyes del Sindicat Popular de Venedors Ambulants van estar presents desafinat la persecució policial. Finalment es va arribar a la platja del Somorrostro, on fins al 1966 hi va haver un barri de barraques que va ser enderrocat amb motiu d’unes maniobres militars que havien de ser presidides pel dictador feixista Francisco Franco. D’aquesta manera es va voler reivindicar de nou la memòria de les migrants que han contribuït a la construcció de Barcelona. Un passadís fins al mar va escenificar el rebuig a les morts a la mediterrània i la reivindicació de vie segures per a les refugiades .

 

Uns dels aspectes més importants de la manifestació va ser la idea de lluitar contra qualsevol tipus d’opressió ja sigui per raons d’orientació sexual, de sexe, com per motius religiosos; en aquest sentit la participació de dones musulmanes i migrants va ser molt patent durant tot el recorregut. No obstant la presència dels venedors ambulants representa un pas endavant enorme. Així s’ha passat de parlar de les refugiades a Grècia o Turquia a parlar de les migrades, sense ignorar les problemàtiques a les nostres ciutats, i fent miques la falsa dicotomia entre migrants i refugiades. Portaveus del Sindicat Popular de Venedores Ambulants van pujar a l’escenari i van dir-li a la cara als nombrosos representants polítics presents, de la Generalitat i l’Ajuntament ,el que volen ignorar.

 

De fet la presència per sorpresa, de membres destacats de CDC com Jordi Turull agafant la pancarta d’UCFR ha generat una certa polèmica. Des d’aquestes línies deixar clar tant que sabem de l’oportunisme d’aquests personatges i com el rebuig frontal a les seves polítiques. Tanmateix ens volem preguntar: per què polítics tan de dretes com Turull van venir i van agafar una pancarta que diu clarament Unitat Contra el Racisme i el Feixisme. La resposta pensem que està relacionada amb el fet que l’ANC i Òmnium, especialment els seus sectors més humanistes i situats més a l’esquerra, van convocar a la manifestació. No s’ha de ser ingenu i pensar que la dreta o el socialiberalisme s’han tornat antiracistes o que qüestionen la U€ sinó valorar que el previsible èxit de la manifestació els ha forçat a fer quelcom que no volen per no quedar en evidència.

 

Volem fer una mica de memòria de la manifestació « Contra l’Europa del Capital i la Guerra· del 16 de març de 2002 va ser una iniciativa dels sectors anticapitalistes que va arrossegar a tota la socialdemocràcia a mobilitzar-se (tot i que no es van poder moure de passeig de Gràcia) o la manifestació antiguerra del 15 de Febrer de 2003 on la dreta també va voler participar i que va ser convocada per l’assemblea de moviments socials del Fòrum Social Europeu de Florència. O sigui, si el discurs és conseqüent, el lideratge el porten els moviments de base i l’establishment ha d’anar a remolc no anem malament, perquè les idees que es fan més fortes a la mobilització minen l’hegemonia del pensament dominant.

 

En resum, podem estar contentes de la mobilització, cal estar atentes per evitar la cooptació del moviment. També hem de ser clares, aquesta mobilització és un pas més però la distància entre el que cal fer i el que ara com ara la societat està disposada a fer continua sent molt gran. Tanmateix el comportament racista i inhumà de la U€ obre un camí per desemmascarar una institució concebuda per les classes dominats europees com a eina d’explotació.

 

 

 

 

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×