Agenda

Què és la dialèctica històrica? (III): L’alienació

04/04/2013

Per Ramon Villalonga. Ens trobem en el darrer article de la sèrie «Què és la dialèctica històrica?». En aquest article tractarem el concepte d’alienació i intentarem fer una cosa no molt comuna: encaixar-lo dins la dialèctica històrica.

Començarem amb la definició de la Gran Enciclopèdia Catalana:

Alienació: Situació d’una entitat (consciència, home, etc) quan la seva activitat és objectivada o s’exterioritza en un objecte que apareix com a diferent, i fins i tot estrany o oposat, a l’activitat per la qual és originat.

Partint d’aquesta definició, podem descriure-ho d’una manera més simple: alienat és aquell subjecte els interessos dels qual són oposats als que haurien de ser.

En el primer article vam veure que Feuerbach va influenciar a Marx amb la visió materialista, però per altra banda també el va influir amb l’ateisme. La negació de Déu esdevé necessària a partir del moment en que un ésser omnipotent no ens permet decidir sobre les nostres vides, és a dir, les determina i les aliena religiosament. Així, podríem parlar de dos tipus d’alienacions la religiosa i l’alienació al treball.

A l’alienació al treball, Karl Marx va trobar, entre d’altres, quatre components: primer les treballadores no treballen per a si mateixes, segon el producte no pertany als productors, tercer que els treballadors perden el contacte amb les altres treballadores a causa de la divisió del treball, s’alienen entre ells mateixos i quart s’alienen de si mateixos, és a dir, no són conscients del potencial humà. Aquests quatre components s’aprecien dins el sistema econòmic imperant, el capitalisme.

Com vam veure, la dialèctica històrica tenia la finalitat de superar la contradicció i l’alienació és aquest estat que no ens permet ser conscients de la nostra situació, no ens permet veure la realitat des del punt de vista de la dialèctica. És a dir, l’alienació és l’antònim a la consciència de classe. Si no aconseguim trencar l’alienació, és a dir, prendre consciència de la classe a la que pertanyem, no hi haurà interés objectiu en la superació de la contradicció.

Per aquesta raó és summament important la superació de l’alienació, dins la dialèctica històrica, entendre el paper que juguem dins del model econòmic per a ser conscients de que podem canviar la realitat i desde quina posició o subjecte ho hem de realitzar.

Ramon Villalonga és membre d’En Lluita.

—–

Rep més informació sobre En lluita, anticapitalisme i revolució

Pots llegir també el diari d’aquest mes En lluita

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×