Agenda

Què està passant a Xina i a l’economia global?

26/08/2015

Óscar Simón

china_blackmonday

Hem vist com fa dos dies milers de milions d’euros en accions desapareixien de cop, a la vegada estem veient com el preu del barril de petroli ronda els 40 dòlars, així com hem observat que la resta de matèries primeres baixaven a nivell global, provocant greus problemes a economies com la brasilera, l’australiana, l’argentina o la indonèsia. Tots aquests fets semblen relacionats amb les mostres de feblesa en el creixement de la primera economia del món, la xinesa. La devaluació del yuan unida a les dades de creixement menor de les esperades han generat el pànic venedor a la borsa, el ralentiment de l’economia xinesa (un dels majors importadors de petroli, minerals i aliments a nivell global) ha danyat a països eminentment exportadors com els que hem esmentat anteriorment. Fins aquí es pot descriure la situació global, tanmateix no podem acceptar les explicacions de molts analistes neoliberals que principalment parlen de la inexperiència dels petits estalviadors xinesos que no han estat capaços de planificar les seves inversions a llarg plaç.

La «recuperació econòmica» no s’ha basat en l’economia real

Des de la caiguda de Lehman Brothers al setembre del 2008 es van llençar els anomenats programes de rescat bancari, inundant el mercat de diners mitjançant préstecs dels banc centrals, és a dir, s’ha seguit una política d’imprimir diners (això sí, en format digital) que ha animat el mercat bursari així com el de les matèries primeres. Segons l’economista Michael Roberts, el blog del qual és molt recomanable, la pujada del dòlar, lligada a que el preu del petroli i altres matèries està fixat també en dòlars fa que aquestes s’hagin depreciat (és a dir amb menys dòlars es pot comprar més petroli) de manera que molts dels especuladors que operaven comprant i venen petroli ara s’han passat a invertir en la moneda dels USA. Aquest fet junt amb l’increment de producció de petroli per part de l’OPEP (organització de països productors de petroli) per competir amb la producció del fracking dels USA que per sota dels 60$ deixa de ser rendible, ha fet que els mateixos exportadors de petroli no puguin importar productes xinesos entre d’altres. Per tant la disminució del comerç global (en paraules marxistes, de la circulació de les mercaderies ) és un dels primers ingredients de la crisi de l’economia real de la Xina. Una altre factor seria la gran bombolla immobiliària xinesa (s’ha incrementat el parc en un 190% en en els 4 darrers anys) que ha estirat, en bona part, de l’economia del «gegant asiàtic» i que fins hi tot va portar al govern xinès a comprar edificis buits. Per cert això sona poc a economia socialista i molt a capitalisme.

Per altra banda, com ja hem dit, les borses han pogut recuperar valors elevats perquè la inversió ha anat cap allà, però no a l’economia real, és a dir no a millorar la productivitat, per tant s’han generat noves bombolles bursàtils, immboliàries (Xina i Brasil principalment) i que quan estallen mostren la crisi de fons del capitalisme real. Tanmeteix encara queda molt capital fictici (com és el cas del deute impagable, com el grec, l’espanyol o el català) que necessitaria ser destruït per obrir la possibilitat d’una recuperació real, en sentit capitalista.

Actualment a l’economia de l’Estat espanyol i també a la catalana el preu baix del petroli (del qual tenen gran dependència) els permet exportar de manera més barata, tanmateix s’ha d’exportar molt més per poder pagar el deute i això conjuntament lligat a un més que probable alentiment global sembla augurar problemes a mig plaç.

En el fons el sistema, irracional, d’acumulació competitva capitalista on totes les empreses competeixen entre si per inundar el mercat porta crisis més grans cada cop i booms més petits. La solució no passa per nous booms sinó per repartir el treball i la riquesa així com planificar la producció en funció de les necessitats socials.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×