Agenda

Què podem fer a Podem?

28/04/2014

Víctor Casas Pou

podemos2

M’agradaria aportar el meu punt de vista sobre Podem: l’opinió d’una persona militant, altament conscienciada i abstencionista radical (com a bona part de l’espectre anticapitalista a l’Estat espanyol).

Partint d’aquesta premissa, he de confessar que el que més m’atrau i genera optimisme de Podem és l’objectiu clar de crear poder popular.

El 15M ha provocat una progressiva presa de consciència i l’emergència de fronts de lluita de caràcter sectorial i/o territorial. Aquesta amalgama de terrenys en disputa ha aconseguit petites però importants victòries. Des de posicions militants, sempre hem entès el carrer com un espai de protesta i d’oposició. No obstant això, aquests moviments han començat a establir les bases cap a una nova institucionalitat, difonent un discurs que pugui ser majoritari, i que en últim terme, a més de la seva inherent naturalesa crítica, consolidi espais i mecanismes de creació i proposició.

Per tant, la panoràmica que ens trobem situa, d’una banda, unes institucions caduques (on són insignificants les vies de participació popular en el procés de presa de decisions); de l’altra, nous actors socials amb ampli suport popular però sense capacitat de decisió política. La conclusió és clara: per traslladar aquest suport i legitimitat social, traduint demandes socials en mesures concretes, es necessita poder polític.

I en aquest context, sorgeix Podem obrint la possibilitat perquè totes aquestes lluites i batalles segmentades puguin servir-se d’ una eina que permeti als moviments i fronts, disposar d’un dispositiu que, sense abandonar gens el seu compromís amb el carrer, pugui generar una nova reformulació de la relació entre la contestació social i el camp institucional, guiat sota la premissa indefugible de la participació popular.

No seré tebi amb això: la meva sensació és que s’està aconseguint alguna cosa realment significativa. Per molt que a nivell mediàtic la sensació pugui ser diferent, a la feina de base es plasma un procés totalment obert i assembleari, perfectament horitzontal i sense cap tipus de dirigisme.

Al costat d’aquesta variable d’aperturisme i radicalitat democràtica, ocupa un lloc central la mobilització. Quan algú provinent d’altres militàncies, amb experiència en assemblees i altres, s’aproxima als Cercles, el primer que sorprèn és que hi ha molta gent. Gent, a més, amb heterogeneïtat de bagatges i compromisos previs, que a dia d’ avui constitueix una de les seves principals fortaleses (si bé, s’ha de reconèixer que tal característica, pot tornar-se en extrema fragilitat).

És una de les seves principals fortaleses perquè l’espai de disputa política no el triem nosaltres , sinó que ve donat, però fins i tot amb tots els mecanismes d’alienació funcionant, gent que prèviament no s’havia mobilitzat ni mostrat interès per la política, entén que aquest espai obert pot ser un lloc on subjectivar i prendre consciència, al mateix temps que implicar-se en un procés participatiu amb objectius de transformació social. Crec que Podem conjuga de manera complementària, harmònica i no excloent les dues vessants de mobilització amb què comptem: la protesta social i la via electoral.

Seria ideal una situació social on no calgués explicar l’antagonisme capital-treball; on la gent entengués que UPyD, Ciutadans o Revilla no són dels nostres, sinó, més aviat, els nostres enemics, etc. Però per desgràcia, no és així, i per això, entenc Podem com un espai per fer pedagogia amb clara vocació d’articular un discurs hegemònic. I alegra veure en la iniciativa persones d’un amplíssim bagatge intel•lectual i militant, al costat de gent nounada en política, així com persones d’esquerres que no havien trobat el seu espai en els partits tradicionals.
La pedagogia, és lenta i costosa, però si es desplega de forma adequada, sedimenta i crea pòsit: subjectivitza, crea subjectes polítics conscienciats.

Crec, des de la humilitat i el compromís, que aquesta ha de ser la nostra funció i principal aportació a Podem.

Victor Cases Pou és membre del Cercle de Podemos de Compostela

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×