Agenda

“Per fer front a l’austeritat hem de tenir milions de persones als carrers”

17/12/2013

Albert Portillo

aris2

Aris Chatzistefanou és periodista i documentalista, creador juntament amb Katerina Kitidi dels documentals Deutocràcia i Catastroika que tracten sobretot de l’actual crisi de l’eurozona i com aquesta afecta la periferia mitjançant el deute, que és un mecanisme del qual parteixen retallades i privatitzacions per a empobrir la gent. Aris, que ja està preparant un nou documental aquest cop per a denunciar el feixisme, Feixisme INC, ha vingut des de Grècia per assistir a l’Antifastival organitzat per la Xarxa Antifeixista per Grècia. L’entrevistem per a parlar de crisi, austeritat, deute, neoliberalisme i feixisme.

La Troika està escanyant el poble grec mitjançant el deute, els memoràndums i les retallades. Com se’n serveix Alba Daurada per treure’n profit?

Suposadament Alba Daurada té una política antiTroika i antisistema però en realitat fan el contrari, recolzen les mateixes polítiques neoliberals que el Pasok i Néa Dimokratía (equivalents de PSOE i PP). A un nivell, respecte les classes populars, fan servir el discurs de “farem fora la Troika” i al mateix temps es posicionen a favor del capitalisme i de les polítiques de la Troika. Es presenten com a antitroika quan no ho són, s’aprofiten del buit deixat per l’esquerra en no articular alternatives concretes a les polítiques de la Troika.

Hem vist un fort debat en aquestes jornades sobre la millor manera de combatre el feixisme: una part de l’esquerra pensa que la millor manera és enfrontar-s’hi físicament , un altre sector creu que la millor manera és a través de mesures legals i un altre part defensa les mobilitzacions massives i unitàries per a vèncer els feixistes. Com enfoca el moviment antifeixista grec les diferents maneres d’enfrontar-se als nazis?

Si et refereixes a grups petits provinents de moviments antiestatistes o del moviment anarquista et diria que crec que si que aposten per la força i l’acció directa. Però en la meva opinió, hauríem d’utilitzar tots els mitjans possibles, hi ha una batalla ideològica que hem de guanyar, hi ha una batalla als carrers que hauríem de guanyar seguin l’exemple marcat per la batalla pel carrer de Brick Lane (on els nazis van ser derrotats), però el més important és trobar les causes del sorgiment dels neonazis que crec que és una batalla econòmica. Una batalla de la classe obrera contra el sistema econòmic.
Podem trobar solucions a través de les lleis, a través de la força… o el que sigui. Però el problema continua latent sinó actuem contra el capitalisme mateix. Perquè el feixisme i el nazisme són instruments del capitalisme mateix el qual els usa en períodes de crisi.

Quin tipus d’atacs duen a terme els feixistes contra les persones migrants? Quina resposta donen els col·lectius migrants i antifeixistes a aquests atacs?

Van començar atacant les persones migrants però ara ens hem adonat que estant canviant la seva manera d’actuar. Ara mateix els seus objectius principals són els partits d’esquerra, la gent de classe treballadora i els sindicats. Hi va haver un cap de turc que han estat les persones migrants les quals han culpat de tot i elles van ser, per descomptat, les primeres víctimes però ara s’estan centrant en l’esquerra grega.
Les persones migrants no han reaccionat encara i els hi és difícil, ja que facin el que facin, com per exemple anar tan sols a una comissaria a denunciar una agressió feixista, l’oficial els demanarà els papers i els expulsarà del país. Així estan en una situació desesperada i molt difícil. No estic segur de, si s’organitzessin per elles mateixes i es defensessin atacant els nazis, com reaccionaria la societat grega. Ja que hi ha un teló de fons de culpabilització, aquest és el problema.

Per suposat que cal recolzar-les si creen grups per atacar els nazis però l’autodefensa seria fàcilment demonitzada. Seria millor que recolzessin les organitzacions gregues en la lluita antifeixista.

Com podem derrotar les idees racistes que predominen en les nostres societats?

Tots aquests fenòmens que venen quan el capitalisme entra en crisis…Hauríem de parlar de justícia social, del sistema educatiu, dels mitjans de comunicació, etc. Podem fer moltes coses sobre això, però no hi ha una solució definitiva. Hauríem de fer totes aquestes coses juntes però no hauríem d’oblidar mai que el feixisme és un instrument econòmic i polític. Només lluitant contra això podrem trobar la solució. No hauríem d’oblidar això.

Quines mesures es podrien dur a terme per a superar la crisi capitalista, causa de la misèria i de l’auge de la resposta feixista?

Necessitem dur a terme mesures tan dràstiques i radicals per a rescatar la població grega i europea contra les polítiques d’austeritat, contra l’atac de l’1%, que les polítiques radicals no tindran cap èxit sense un suport de masses. I en això podem aprendre molt d’Amèrica Llatina que és un cas diferent però en podem aprendre molt a Grècia i a qualsevol altre lloc d’Europa que contempli el grexit (terme periodístic per anomenar la sortida de l’euro per part de Grècia. A partir d’ajuntar Greece i exit). Qui s’enfronti a les polítiques d’austeritat fracassarà si no hi ha un milió de persones manifestant-se als carrers.

Hem de provar dur a terme mesures des del parlament que promoguin respostes institucionals a l’austeritat. Això és útil però al mateix temps és perillós perquè destrueix la possibilitat de crear un moviment de masses que és la única solució. Per plantar cara a l’austeritat i rescatar la població cal tornar a l’estat nacional per contra atacar a les forces econòmiques globalitzades, hem de lluitar contra el nostre govern per a derrocar-lo intentant crear una alternativa.

És necessari lluitar contra els governs nacionals de l’austeritat, bastir alternatives contra aquesta i hauríem de parlar de muntar una xarxa europea de solidaritat contra el capitalisme mateix. En la meva opinió hauríem de destruir la UE tal com és, però no hauríem de destruir l’europeisme que no és el mateix que la UE sinó una institució contra els pobles i que està basada en els grans bancs. Per salvar l’europeisme hauríem de destruir primer l’eurozona i després la UE.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×