Agenda

Retirat l’avantprojecte de llei de l’avortament: la lluita serveix!

23/09/2014

Lola Galera y Eva R. Armario

10622897_714910711931696_5665918073289226870_n

Des que el Consell de Ministres va aprovar, el passat 20 de desembre de 2013, l’avantprojecte de la nova Llei de l’avortament: “Ley orgánica para la protección de la vida del concebido y de los derechos de la mujer embarazada”, s’han produït multitud de protestes i manifestacions ciutadanes per frenar una iniciativa que suposava un atemptat contra els drets, l’autonomia i la llibertat de les dones.

Des que el PP va anunciar la seva intenció de reformar la Llei 2/2010 de salut sexual i reproductiva en el seu programa electoral fins a l’aprovació de l’Avantprojecte que ens ocupa, la reacció ciutadana i el debat públic en contra d’aquestes mesures ha desbordat tots els pronòstics.

Un dels moviments més rellevants va ser l’anomenat “Tren de la llibertat”, una iniciativa formada i ideada per la Tertulia Feminista Les Comadres y Mujeres por la Igualdad de Barredos (Asturies), a la qual es van sumar nombroses organitzacions, partits polítics i sindicats , i que va donar lloc a l’anomenada “Marea Violeta” que va estendre per tot l’estat la necessitat de dinamitzar i mobilitzar la ciutadania en defensa de drets que crèiem ja adquirits -quanta ingenuïtat-. L’objectiu: frenar totes aquelles mesures actuals o futures que suposin un retrocés en les condicions socials, econòmiques i personals de les dones.

Moltes han estat les iniciatives i mobilitzacions: manifest contra la reforma de la llei de l’avortament de gran nombre de professionals sanitaris, plataformes com “Nosotras Decidimos”, al·legats i manifestos de sindicats, organitzacions, partits polítics, i associacions feministes. De la mà de tots aquests col·lectius s’han convocat manifestacions i concentracions ciutadanes, s’han difós multitud d’articles de premsa, comunicats de ràdio i televisió, escrits de protesta al govern central, etc.

No obstant això, el curs dels esdeveniments canvia lleugerament quan, la setmana passada, alguns diaris recullen la notícia que, segons fonts del Govern espanyol i del PP, l’executiu s’inclina per aparcar definitivament el polèmic avantprojecte davant la falta de consens. Els analistes polítics i els mitjans de comunicació tendeixen a veure aquesta decisió com una estratègia electoralista ja que la controvertida reforma ha passat factura al PP a les eleccions europees, ha provocat controvèrsia entre els membres del propi partit i ha sobrepassat els límits de resistència de la ciutadania en suposar un pas més en la, ja precaritzada, situació de les dones.

Acostumades, com estem, a les intencions ocultes, l’encobriment i la falsedat que caracteritza el discurs de la classe dirigent, la notícia de la retirada d’aquest avantprojecte de llei suposa una victòria per a tots els col·lectius i persones que l’han combatut. La lluita serveix! No obstant això, no suposa una gran esperança en les conquestes a què aspirem la majoria de la gent però sí que és un pas endavant, un petit pas que obre possibilitats. Hi ha qui s’entesta a fragmentar la realitat per poder adaptar-la a la mesura de la lògica del sistema. No obstant això, cadascun dels actes de resistència i lluita té una repercussió directa o indirecta en les decisions i discursos que configuren l’escena política i social en què ens movem. Per això, tot i que la decisió de paralitzar el tràmit de la Llei de l’avortament aparegui com un mer càlcul electoral i, encara que el PP guarda algunes cartes sota la màniga -com la resposta del Tribunal Constitucional al recurs interposat pel PP a la Llei de interrupció voluntària de l’embaràs que, en cas de donar-li la raó permetria al partit al poder elaborar una nova llei a la seva mesura-, totes aquestes decisions estan impregnades del batec de les persones que surten al carrer a defensar el dret a decidir sobre el seu cos, la seva vida i la seva manera d’estar al món.

Aprofitant que el dia 28 de setembre se celebra el Dia d’Acció Global per la Despenalització de l’Avortament, tornem a prendre els carrers, les places i els espais de trobada per seguir exigint:

  • Que l’avortament quedi fora del codi penal.
  • Que es respecti l’autonomia de les joves i no se les obligui a necessitar un permís dels seus pares o mares.
  • Que es garanteixi l’avortament com una prestació a la xarxa de salut pública i que, per tant, l’objecció de consciència dels professionals sanitaris no es converteixi en una forma encoberta de promoció laboral.
  • Que la interrupció de l’embaràs formi part del currículum mèdic en la formació de noves i nous professionals.
  • Que es fomenti una educació afectivosexual lliure d’estereotips sexistes i homòfobs des de l’escola pública.

Sortim totes i tots a construir els nostres drets.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×