Agenda

S’eixampla la Unitat Popular a Mollet

15/10/2015

Guifré Bombilà

12088287_522738031226561_1053632265010502924_n
“Arran de les eleccions plebiscitàries d’aquest passat setembre, la proposta d’Unitat Popular de la CUP s’ha ampliat i diversificat. Diferents organitzacions, entitats i individus ens hem aproximat a les assemblees locals i territorials que han bastit el programa i la llista electoral de la CUP Crida Constituent. D’aquesta confluència ha sorgit una candidatura que ha aconseguit deu diputades al Parlament de Catalunya i un ressò mediàtic que, de moment, només fa que créixer. A part d’això, també s’ha generat un espai permanent des d’on els diferents espais polítics que conformem la Crida Constituent incidirem, braç a braç amb la CUP, en la tasca de les parlamentàries de la Unitat Popular.

L’aposta decidida de la CUP Crida Constituent d’unificar la ruptura nacional amb l’estat espanyol i la ruptura social amb el capitalisme de les retallades, la precarietat i la repressió ha catalitzat el sorgiment de Constituents per la Ruptura. Som un col·lectiu amb l’ànima doble: una part ha sorgit del sector genuïnament independentista del Procés Constituent; l’altra, d’aquelles activistes anticapitalistes que ens ha seduït la idea de la Unitat Popular i que, alhora, creiem que aquesta ha d’anar més enllà dels nuclis de l’Esquerra Independentista tradicional.

A Mollet, davant la realitat local i nacional, també s’ha produït aquesta fusió de membres del Procés Constituent del Baix Vallès amb persones que venim de les lluites estudiantils, del 15M, per la defensa de Gallecs, de les Marxes pels Drets Socials i de les marees multicolors en defensa dels serveis públics. Creiem que cal seguir ampliant la Unitat Popular i unir aquests sectors que no ens conformem amb propostes municipals de progressisme descafeïnat ni acceptem les lògiques de la representativitat, sinó les de la radicalitat democràtica; que volem un teixit social unit i combatiu que sigui la base indispensable per construir un nou país fet a la mida de les classes populars i treballadores.”

Aquesta és la primera part del comunicat amb què es donava a conèixer Constituents per la Ruptura a Mollet, en què es convocava a la primera assemblea i presentació del col·lectiu el passat dijous 8 d’octubre. Hi vàrem assistir una quinzena de persones, i en podem comptar una desena més que han participat de les reunions prèvies a l’acte de presentació. L’ambient va ser distès però amb ganes de debat, amb participants d’un espectre d’edat ampli i, el més important, amb una participació de dones més alta que a la majoria d’espais polítics del poble.
Si valorem que el manifest de convocatòria era d’un perfil clarament activista i anticapitalista, podem dir que la formació d’un grup articulat de 25 persones en un nou espai és un èxit; un fet especialment engrescador en un moment de poques lluites laborals o als carrers, d’un any de campanya electoral contínua i d’una conjuntura històrica en què el reformisme i la representativitat han recuperat empenta com a solució davant dels problemes de la crisi, la corrupció o les retallades.

img_28319
Foto de Mollet a Mà

El debat fundacional va girar al voltant de diferents temes. En primer lloc, la importància de relacionar-nos amb els moviments socials de manera constructiva però sense confondre les seves funcions i objectius amb els d’un projecte d’intervenció política i ideològica com és Constituents per la Ruptura. Els partits i organitzacions han d’enfortir les plataformes i moviments, però sempre respectant la seva independència i sense voler-los capitalitzar políticament.

Un altre aspecte rellevant va ser la necessitat que hi ha d’amplificar i explicar bé la proposta de la Unitat Popular en un poble de base essencialment obrera, on Ciutadans ha fet un creixement electoral explosiu. Molts votants han optat per opcions continuistes amb el règim perquè no s’ha explicat prou ni prou bé el projecte de la CUP Crida Constituent als barris populars de l’àrea metropolitana. Això no ha de servir per fustigar-nos, sinó per replantejar la feina per fer, i reprendre-la amb energia i les idees clares.

També es va valorar que, en coherència amb el discurs i l’imaginari “cupaire”, s’hauran de fer assemblees obertes, periòdicament, on es valori l’activitat al Parlament i es facin arribar propostes al Grup d’Acció Parlamentària directament des de la veu dels i les ciutadanes, no només dels nuclis de gent més polititzada.

Finalment, i entenent que la Unitat Popular es troba en un moment de redefinició i creixement, es considera indispensable l’articulació territorial amb altres grups de perfil rupturista que, tot i no compartir la trajectòria de l’Esquerra Independentista, ara podrien formar part d’un projecte més ampli.

Aquest tipus de debats són reflex de la maduració política i esperit crític d’una part de la societat que vol passar de la indignació a l’acció; que necessiten prendre les regnes de les seves vides i decidir en tot allò que els importa. Està passant tant a Mollet com arreu del país. Molta gent està a l’altura del repte històric que se’ns demana. La Unitat Popular no ha de ser menys.

Formulari de subscripció

Omple aquest formulari si vols subscriure't a alguna de les nostres publicacions.

Diari En Lluita i revista L'heura - 25€ / any
Diari En Lluita - 15€ / any
Revista L'heura - 12€ / any

×